Στο εδώλιο στελέχη και υπάλληλοι της Pro Bank

Στο εδώλιο στελέχη και υπάλληλοι της Pro Bank

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομήντα στελέχη και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της τράπεζας Pro Bank, η οποία εισήλθε σε διαδικασία εκκαθάρισης πριν από τρία περίπου χρόνια, διώκονται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ύστερα από εκτεταμένη έρευνα που διενεργήθηκε με εντολή της επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Η δίωξη σχετίζεται με την παροχή δανείων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα από το 2004 ώς και το 2011, για τα οποία, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, δεν υπήρξαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο εγγυήσεις. Από αυτές τις δανειοδοτήσεις, κατά την εκτίμηση των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών, προκλήθηκε ζημία ύψους 64 εκατ. ευρώ στην τράπεζα. Η έρευνα για τα δάνεια της Pro Bank ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που έφθασε στα χέρια της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, η οποία ανέθεσε την έρευνα στον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε δειγματοληπτικό έλεγχο από τον εκκαθαριστή της τράπεζας σε δάνεια που είχαν δοθεί και διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα για τα οποία και ασκήθηκε δίωξη είχαν δοθεί με επισφάλειες και χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Η υπόθεση ήδη έχει περάσει στην αρμοδιότητα ειδικού ανακριτή, ο οποίος θα εξετάσει το σύνολο της υπόθεσης και σύμφωνα με δικαστικές πηγές δεν αποκλείεται το ύψος της ζημίας να αποδειχθεί μεγαλύτερο, καθώς θα προκύψουν στοιχεία και για άλλες δανειοδοτήσεις. Κατά το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας ελέγχθηκαν συνολικά 50 δάνεια και από αυτά βρέθηκε ότι τα 36 ήταν χωρίς εγγυήσεις και με τεράστιες επισφάλειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή