Αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργούν οι Βρυξέλλες

Αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργούν οι Βρυξέλλες

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αλλάξει. Ζητούν από την Ε.Ε να επικεντρώνεται εκεί όπου μπορεί να κάνει τη διαφορά και δεν θέλουν κανόνες που προκαλούν περιττή γραφειοκρατία –ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις– ή επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή για λόγους που κανείς δεν είναι σε θέση να τους εξηγήσει. Εχουν δίκιο. Η Ε.Ε. δεν πρέπει να αναλαμβάνει δράση σε κάθε τομέα εάν δεν υπάρχει λόγος. Τα κράτη- μέλη είναι συχνά σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα. Ωστόσο, υπάρχουν τομείς στους οποίους η ανάληψη κοινής δράσης από την Ε.Ε. μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Εφαρμόζουμε την αρχή «εθνική δράση όπου είναι δυνατόν, ευρωπαϊκή όπου είναι αναγκαίο».

Δεν αλλάζουμε μόνο αυτό που κάνουμε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το κάνουμε. Οι πολίτες πιστεύουν μερικές φορές ότι οι νόμοι της Ε.Ε. καταρτίζονται εν κενώ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, λάβαμε μέτρα ώστε να διαβουλευόμαστε με όλους τους φορείς και να εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή τους σε πολύ ευρύτερη και διαφανή βάση. Προτού καν πιάσει οποιοσδήποτε τον στιλό του, μέχρι τη στιγμή που η Επιτροπή θα καταθέσει μια πρόταση και ακόμη μετά τη θέσπιση νόμου, ζητούμε τις γνώμες των ενδιαφερομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι απόψεις των πολιτών θα μπορούν να επηρεάζουν την τελική απόφαση που θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Οχι μόνο θα πρέπει όλοι να εκφράσουν την άποψή τους, αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ποιος επηρεάζει τη συγκεκριμένη πολιτική. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι επίτροποι θα δημοσιεύουμε στους δικτυακούς μας τόπους λεπτομέρειες των συναντήσεων που πραγματοποιούμε με ομάδες συμφερόντων (λόμπι). Σήμερα, επιθυμούμε να πάμε ακόμη πιο πέρα, θεσπίζοντας ένα υποχρεωτικό μητρώο όλων όσοι προσπαθούν να επηρεάσουν τη διαδικασία χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. Χρειαζόμαστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να μας ακολουθήσουν σε αυτή την πρωτοβουλία που αναλάβαμε.

Το πρόγραμμά μας «REFIT» προσδιορίζει τα σημεία στα οποία το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο μπορεί να βελτιωθεί, να επικαιροποιηθεί ή να απλουστευθεί. Θέλουμε οι άνθρωποι που ασχολούνται με τους κανόνες αυτούς σε καθημερινή βάση να μας πουν τι γίνεται σωστά και τι όχι. Μάλιστα δημιουργήσαμε ήδη μια νέα πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν όχι μόνο όλα τα κράτη-μέλη αλλά και ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων φορέων, προκειμένου να μετατρέψουμε αυτές τις ιδέες σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι κανονιστικές ρυθμίσεις μάς βοηθούν στην προστασία του κοινού μας περιβάλλοντος, στη διατήρηση των κοινών μας, υψηλών κοινωνικών προτύπων και στην προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών που όλο και περισσότερο επωφελούνται από την ενιαία επιγραμμική αγορά. Επιδιώκουμε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους πολιτικής μας με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να προσθέσουμε στην πορεία περιττή γραφειοκρατία. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων. Ποτέ πριν δεν ήταν πιο εύκολο να δουν οι πολίτες τι κάνει η Επιτροπή και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Ο ενστερνισμός της φιλοσοφίας της ανοικτής διακυβέρνησης είναι ζωτικής σημασίας για την Ε.Ε., δεδομένου ότι οι δεσμοί μας με τους πολίτες είναι λιγότερο άμεσοι από τους δεσμούς που έχουν μαζί τους οι τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο έχουμε εντείνει τον διάλογό μας με τα εθνικά κοινοβούλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιτύχει αποτελέσματα από μόνη της: από τη στιγμή που εμείς υποβάλλουμε μια πρόταση, εναπόκειται πλέον στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στους υπουργούς των κρατών-μελών να αποφασίσουν τι θα πρέπει να καταστεί ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Γνωρίζουμε τα αισθήματα των πολιτών για τη γραφειοκρατία: τη θεωρούν ανεπιθύμητη ή περιττή. Για την αντιμετώπισή της, απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας από κάθε αρμόδιο που συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεών μας που ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών μας και των πολιτών που ζητούν από την Ευρώπη να είναι αποτελεσματική όσον αφορά τα ζητήματα που είναι σημαντικά γι’ αυτούς – την απασχόληση και την ευημερία των οικογενειών τους, ένα υγιές περιβάλλον και ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για τα παιδιά τους.

*O κ. Frans Timmermans, είναι πρώτος αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή