Το «εντός κι εκτός» ΔΝΤ και η «επιτυχία» Τσίπρα

Το «εντός κι εκτός» ΔΝΤ και η «επιτυχία» Τσίπρα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γνωρίζω αν το επιτελείο Τσίπρα είχε προβλέψει όσα ακριβώς πέτυχε στο χθεσινό Eurogroup. Είναι αλήθεια πολύ δύσκολο να έχει η ελληνική κυβέρνηση πραγματικό έλεγχο σε όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες και μας αφορούν. Ακόμα λιγότερο το σημερινό σχήμα. Μπορεί, τελευταία, να ακούγονται πολύ συχνά καλά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είμαι όμως σίγουρος ότι τα εννοούν κιόλας.

Ας ορίσουμε με ακρίβεια την επιτυχία Τσίπρα, ώστε να μην έχουμε και παρεξηγήσεις, τόσο εύκολες όταν έχει μεσολαβήσει ο όλεθρος πολλών μηνών στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Η επιτυχία βρίσκεται στη διεκπεραίωση –επιτέλους– της πρώτης και πολύ δύσκολης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, δηλαδή του τρίτου μνημονίου που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και είχε από τότε ξεμείνει από καύσιμα…

Η χώρα ουσιαστικά κρεμόταν από τη θετική έκβαση των συζητήσεων για όσα μέτρα έπρεπε να ληφθούν ώστε να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις του μνημονίου. Αν ο πρωθυπουργός δεν έπαιρνε την έκθεση αυτή, δεν θα του απέμενε ρεαλιστική εναλλακτική λύση. Πριν από έναν χρόνο είχε επιδιώξει τη σύγκρουση κι έχασε και ο ίδιος και, πολύ χειρότερα, η χώρα. Αν έχανε και τώρα, που επεδίωξε τον συμβιβασμό, ο κίνδυνος ενός ταχύτατου Grexit θα αναβίωνε σε πραγματικούς όρους με σίγουρο χαμένο το κράτος.

Δυστυχώς, τα πραγματικά όρια της επιτυχίας Τσίπρα εξαντλούνται σε μια αρκετά ολοκληρωμένη δημοσιονομική συμφωνία ενώ η συμφωνία για το χρέος έμεινε σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν πήρε στο ζήτημα του χρέους σχεδόν τίποτε από όσα είχε κατά καιρούς, ακόμη και πριν από τις εκλογές Σεπτεμβρίου, επιδιώξει. Η έκβαση στο θέμα αυτό είχε  διαφανεί  στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, όπου προκρίθηκε η προσέγγιση των τριών σταδίων για  την  αναδιοργάνωση του χρέους.

Η λύση ήταν made in Germany, αφού μεταθέτει τη μακρόπνοη αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους στο 2018, μετά δηλαδή τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του 2017.

Ολα θα είχαν πάει καλύτερα αν η κυβέρνηση δεν είχε εξαντλήσει τα πολιτικά όριά της πολύ πριν φτάσουμε στο χθεσινό Eurogroup και, κυρίως, αν δεν είχε απορρίψει κατά τρόπο δογματικό και αντίθετο στα συμφέροντα της οικονομίας και της κοινωνίας τη βοήθεια που προσέφερε στη χώρα το Ταμείο.

Τελικά πέρασε αυτό που ήθελαν τα μεγάλα κράτη. Το ΔΝΤ μένει «εντός» προγράμματος μόνον στα λόγια, αφού ο Τόμσεν συγκατατέθηκε στην αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup. Στην πράξη όμως το Ταμείο απομακρύνεται κι άλλο από την Ελλάδα. Η ειδική έκθεση προόδου δεν θα εκδοθεί. Τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας μάλλον δεν θα εκπονηθεί και είναι πιθανό ότι το Ταμείο δεν θα συντάξει τελικά την έκθεση βιωσιμότητας για την οποία έχει δεσμευθεί. Αν μάλιστα βρεθούν τα χρήματα, το ΔΝΤ δεν θα έχει κανένα λόγο να παραμείνει εγγυητής του ελληνικού προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή