Η πρώτη σύμπραξη της Λυρικής με το Φεστιβάλ Οπερας Ταορμίνας

Η πρώτη σύμπραξη της Λυρικής με το Φεστιβάλ Οπερας Ταορμίνας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H θεαματική μεταμόρφωση του Ηρωδείου σε μια μικρή Αίγυπτο θα εγγραφεί και αυτή στη σύγχρονη ιστορία του Ρωμαϊκού Ωδείου. Η «Αΐντα», η διάσημη όπερα του Βέρντι, με την οποία ανοίγει τη θερινή περίοδο η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τέσσερις παραστάσεις, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (10, 11, 12, 15 Ιουνίου), φέρνει θέαμα, συγκίνηση και μεγάλες φωνές. Είναι ένα tour de force για τη Λυρική, που καθώς συνεχίζει και διευρύνει τις διεθνείς συνεργασίες της, έχει επεκταθεί και σε μία μεσογειακή διάσταση, καθώς συμπράττει με το Φεστιβάλ Οπερας της Ταορμίνας. «Η “Αΐντα” που παρουσιάζουμε έκανε πρεμιέρα στην Ταορμίνα στο αρχαιοελληνικό θέατρο του Ταυρομενίου, και τώρα θα παρουσιαστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Αθήνας», λέει ο Μύρων Μιχαηλίδης, διευθυντής της Λυρικής και διευθυντής Ορχήστρας στις δύο (10, 11/6) από τις τέσσερις παραστάσεις (στις άλλες δύο, διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης).

Η «Αΐντα» είναι μία νέα παραγωγή με διανομή της ΕΛΣ και με την εμπνευσμένη σκηνοθεσία του χαρισματικού Ενρίκο Καστιλιόνε, που επί της ουσίας προτείνει μία ολική αισθητική προσέγγιση, καθώς υπογράφει και τα σκηνικά, τις προβολές των βίντεο και τους φωτισμούς. Σε αυτό το γεμάτο εφέ σύμπαν, με τα αιγυπτιακά κοστούμια της Σόνιας Καμμαράτα, που αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε προσαρμοσμένο στο Ηρώδειο (μετά την Ταορμίνα), υπάρχει ηθελημένη υπογράμμιση του στοιχείου της μεγαλοπρέπειας με τρόπο υποβλητικό. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα της «Αΐντα», ως θρίαμβος του έρωτα, είναι η αποφυγή της μονομέρειας και η αναζήτηση μιας ισορροπίας.

«Παρότι η “Αΐντα” ανήκει στην κατηγορία της grand opera, και παρότι αυτήν ακριβώς την ανάγκη υπηρετεί και η “κινηματογραφική” ματιά του Ενρίκο Καστιλιόνε», λέει ο Μύρων Μιχαηλίδης, «αυτό που την χαρακτηρίζει είναι οι δραματικές εναλλαγές. Γι’ αυτό ζητούμενο είναι η θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στα θεαματικά αναπτύγματα και τις κορυφαίες συγκρούσεις και τη συναισθηματική περιοχή της οικειότητας, της λεπτής αίσθησης του intime». Ο Μύρων Μιχαηλίδης δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τη σύμπραξη με το Φεστιβάλ της Ταορμίνας, αλλά και τη δυνατότητα που έχει η Λυρική να υποστηρίξει μια τέτοια παραγωγή με το δικό της δυναμικό. Μετακλήσεις έγιναν για τους ρόλους του Ρανταμές (Ντάριο ντι Βιέτρι και Σεμπαστιάν Φεράντα), της Αμνέριδος (Ελενα Γκαμπούρι και Ελένα Κασσιάν) και του Αμονάσρο (Κίριλ Μανόλοφ και Αρης Αργύρης, που κάνει καριέρα στο εξωτερικό). Αΐντα είναι η κορυφαία σοπράνο της Λυρικής Τσέλια Κοστέα στην πρώτη διανομή, και η Αντα Λουίζε Μπόγκτζα στη δεύτερη διανομή. Ράμφις, ο Τάσος Αποστόλου. Βασιλιάς, ο Δημήτρης Κασιούμης. Ιέρεια, η Λένια Ζαφειροπούλου και η Βούλα Αμιραδάκη. Αγγελιαφόρος, ο Χαράλαμπος Βελισσάριος. Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της Λυρικής.

Η δεύτερη, φετινή, παραγωγή της Λυρικής για το Ηρώδειο θα είναι η «Κάρμεν».

​​«Αΐντα», Ηρώδειο, 10, 11, 12, 15 Ιουνίου, 9 μ.μ. Προπώληση από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου / 210-32.72.000), τα Ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 / 210-36.62.100) και online στα www.nationalopera.gr & www.greekfestival.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή