Τόσκας: H επιχείρηση στην Ειδομένη εξελίχθηκε, όπως είχε σχεδιαστεί

Τόσκας: H επιχείρηση στην Ειδομένη εξελίχθηκε, όπως είχε σχεδιαστεί

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης.

Σήμερα, τρίτη μέρα της επιχείρησης απομακρύνθηκαν από το camp 783 πρόσφυγες και μετανάστες, με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Συνολικά, με τα μισθωμένα πούλμαν απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη 3.817 αλλοδαποί, ενώ σε πάνω από 3.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που εγκατέλειψαν μόνοι τους τον καταυλισμό φοβούμενοι πιθανό «εγκλωβισμό» τους στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Σε επίσκεψη του σήμερα στον καταυλισμό ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Εσωτερικών κ. Τζανέτο Φιλιππάκο και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, δήλωσε «Δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς. Η επιχείρηση εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί δηλαδή με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού» δήλωσε ο κ. Τόσκας και προσέθεσε ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε πρόχειρους καταυλισμούς κατά μήκος της Εθνικής Οδού ή και αλλού θα μετακινηθούν στις οργανωμένες δομές.

Σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να καλύψουν την επιχείρηση, ο κ. Τόσκας σημείωσε πως «έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο» και εξήγησε: «Φοβόμαστε ότι μπορεί να μην ήταν εύκολα τα πράγματα. Δεν θα ήταν ασφαλές και για εσάς και πάρα πολύ δύσκολο για τη διεξαγωγή της επιχείρησης. Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος της παρεμπόδισης τού να είσαστε εσείς εδώ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως θα διασφαλιστεί το γεγονός ότι δεν θα έχουμε ξανά μία νέα Ειδομένη το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Τόσκας απάντησε ότι «δεν θα επιτραπεί να υπάρξει άλλη δημιουργία άτυπης Ειδομένης γιατί υπάρχουν οι καταυλισμοί, οι κανονικοί, όπου εκεί θα μείνουν και εκεί θα βελτιωθούν οι συνθήκες ή θα δημιουργηθούν ακόμη καλύτεροι καταυλισμοί.»

Οι δημοσιογράφοι μπήκαν σήμερα στον καταυλισμό της Ειδομένης, συνοδεία της αστυνομίας, και τούς επετράπη να κινηθούν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και στους υπόλοιπους χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή