Η Γαλλία καλεί τη Σλοβακία να «συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενότητα»

Η Γαλλία καλεί τη Σλοβακία να «συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενότητα»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία κάλεσε τη Σλοβακία να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της και να εφαρμόσει τις συμφωνίες στις οποίες έχει καταλήξει ΕΕ όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, την ώρα που η Μπρατισλάβα προετοιμάζεται για να αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης την 1η Ιουλίου.

«Πιστεύω ότι η Σλοβακία, που αναλαμβάνει στο μέλλον την προεδρία της ΕΕ, θα βρεθεί ασφαλώς στην καρδιά (της προσπάθειας) να υπάρξει ενότητα στην Ευρώπη και κοινές θέσεις όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων», τόνισε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αρλέμ Ντεζίρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα, μία ημέρα πριν επισκεφθεί την Μπρατισλάβα.

«Όσον αφορά τους πρόσφυγες κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει υποβάλει προτάσεις, έχει διαμορφωμένες απόψεις, όμως σε τελευταία ανάλυση έχουμε πάρει αποφάσεις. Και τώρα πρέπει να τις εφαρμόσουμε», επέμεινε ο ίδιος.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σλοβακίας, πρώην σοσιαλιστικής χώρας της κεντροανατολικής Ευρώπης με 5,5 εκατ. κατοίκους, έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ εναντίον των υποχρεωτικών ποσοστώσεων ανακατανομής προσφύγων στις οποίες είχε καταλήξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κεντροαριστερό Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος επανεξελέγη για τρίτη θητεία στις εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Μαρτίου και σημαδεύτηκαν από την μεγάλη άνοδο ενός κόμματος της άκρας δεξιάς, η Μπρατισλάβα δεν προτίθεται να πάρει οικειοθελώς κανένα μέτρο που θα οδηγούσε στη δημιουργία μιας «ισχυρής μουσουλμανικής κοινότητας» στη χώρα του.

Όμως ο Ντεζίρ, αναφερόμενος στην υποδοχή προσφύγων, επισήμανε ότι πρόκειται «για ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνή προστασία. Εξ ορισμού δεν μπορεί κανείς να επιλέγει σε ποιους προσφέρει προστασία (…) με κριτήριο το θρήσκευμα».

«Μερικές φορές οι άνθρωποι γίνονται πρόσφυγες λόγω του θρησκεύματός τους, διότι υφίστανται διωγμούς εξαιτίας της θρησκευτικής τους πίστης, ή διότι ανήκουν σε μια μειονότητα σε κάποια χώρα, ή λόγω των πολιτικών τους απόψεων. Τους πρόσφυγες τους παίρνουμε όπως είναι», πρόσθεσε ο Ντεζίρ.

Εξάλλου ο Αρλέμ Ντεζίρ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι η Σλοβακία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ αμέσως μετά «το δημοψήφισμα στη Βρετανία», το οποίο θα πρέπει «να διαχειριστεί, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» της ψηφοφορίας για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή