Οριστικοποιείται η έξοδος από την κρίση εκτιμά ο κ. Σάλλας

Οριστικοποιείται η έξοδος από την κρίση εκτιμά ο κ. Σάλλας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σταθεροποιεί το οικονομικό περιβάλλον και δυναμώνει την προοπτική για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση διατύπωσε ο πρόεδρος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.

Μιλώντας στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε χθες, σημείωσε ότι η συμφωνία αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη η οποία «παρέχει στο τραπεζικό σύστημα πολύ περισσότερες δυνατότητες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, ενώ διευκολύνει τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες αρχίζουν να ανακτούν τον κρίσιμο ρόλο που οφείλουν να παίξουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένο ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα και ότι είναι πλέον πολύ ισχυρές από κεφάλαια». Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της στην αγορά υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει το 35% των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η διαχείριση των προβληματικών δανείων, η αναδιάρθρωση βασικών επιχειρηματικών κλάδων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες. Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στο σχέδιο ανασυγκρότησης του ομίλου, ενώ σημείωσε ότι μελετά με ειδικούς φορείς «κίνητρα τα οποία θα απευθύνονται σε μικρομετόχους, αλλά και στους συνεπείς καταθέτες και δανειολήπτες. Τα κίνητρα αυτά στόχο έχουν την έστω και μερική αντιστάθμιση των σημαντικών απωλειών που έχουν υποστεί όλες οι παραπάνω κατηγορίες». Διευκρίνισε ότι τα κίνητρα δεν θα σχετίζονται με παροχές μετοχών ή άλλων εμπράγματων αξιών, αφού ο νόμος το απαγορεύει αυστηρά, αλλά με προϊόντα και εργαλεία επιβράβευσης.

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη απαρτία, καθώς μετείχαν ή εκπροσωπήθηκαν μέτοχοι που ελέγχουν το 80% του συνολικού αριθμού μετοχών της τράπεζας. Συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και τα διεθνή funds, καθώς και το ΤΧΣ.

Μιλώντας στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Σταύρος Λεκκάκος τόνισε: «Ο κλάδος πέρασε μεγάλες δυσκολίες από την έναρξη της κρίσης, αλλά στάθηκε όρθιος με την απόλυτη και αδιάλειπτη στήριξη από την ΕΚΤ και τους θεσμούς, αλλά και την εμπιστοσύνη των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές». Πλέον, σημείωσε, με μέσο δείκτη Cοmmon Equity Tier-1 17% – 18% οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τα εποπτικά τους κεφάλαια. Για το μέτωπο των «κόκκινων δανείων» ανέφερε ότι στην Πειραιώς «πετύχαμε ισχυρή μείωση του ρυθμού των νέων καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια των ετών 2014-2015, ενώ σημειώσαμε μόνο οριακή αύξηση κατά τους τελευταίους απαιτητικούς μήνες του 2015. Για το 2016 έχουμε δώσει ένδειξη στην αγορά ότι θα μειώσουμε σημαντικά το υπόλοιπο των NPLs και ήδη η απόδοση του 1ου και 2ου τριμήνου του έτους κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή