Ψάχνουν ανώδυνη πολιτικά λύση για το «αγκάθι» του ΕΚΑΣ

Ψάχνουν ανώδυνη πολιτικά λύση για το «αγκάθι» του ΕΚΑΣ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλέον ανώδυνη πολιτικά λύση για την υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης ότι δεν θα ζητηθούν πίσω τα ποσά του ΕΚΑΣ που ήδη έχουν καταβληθεί σε όσους δεν πληρούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια αναζητεί η κυβέρνηση. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβαν χθες ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού θα υλοποιηθεί. Η λύση που αναζητείται, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι το ποσό των περίπου 100 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στα αναδρομικά να μην εμφανιστεί ως «τρύπα» στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 168 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ εντός του τρέχοντος έτους και να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο της λογιστικής μεταφοράς των χρημάτων από τους συνταξιούχους στον «λογαριασμό» της περικοπής του ΕΚΑΣ για το 2016 και ενός αντίστοιχου ποσού από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς τους συνταξιούχους. Στην πράξη, οι περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που βρίσκονται πρώτοι στη λίστα όσων θα χάσουν μέχρι το 2019 το επίδομα δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα που αντιστοιχούν σε 6 μήνες ΕΚΑΣ. Το ποσό αυτό θα εμφανιστεί ως «έκτακτο επίδομα» από το Ταμείο που θα συσταθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον η ελληνική αυτή πρόταση δεν περάσει από τους θεσμούς, θα αναζητηθούν άλλες λύσεις, όπως, για παράδειγμα η επιστροφή αναδρομικών μόνο για 2 μήνες, που αντιστοιχούν στα ποσά που έλαβαν οι συνταξιούχοι για Μάιο και Ιούνιο. Πρόκειται για λύση που εμφανίζεται να συζητάει και η Κομισιόν, καθώς ο νόμος που εισήγαγε τα νέα εισοδηματικά κριτήρια ψηφίστηκε τον Μάιο.

Βέβαια, το ΕΚΑΣ δεν είναι το μόνο «αγκάθι» του υπουργείου Εργασίας. Η λίστα των δανειστών με τις «διορθώσεις» επί του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου περιλαμβάνει και άλλα θέματα, όπως αυτό των μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους που κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις εισφορές, καθώς και αυτό των εκπτώσεων στους επιστήμονες έως το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή