Τσακαλώτος: Συμφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Τσακαλώτος: Συμφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι συμφωνεί με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που ψηφίστηκε με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, εξέφρασε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας πως πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου η άποψή του συμπίπτει με εκείνη των θεσμών.

«Ο τρόπος να βοηθήσεις τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στα νησιά δεν είναι μέσω του ΦΠΑ», αλλά μέσω ανάπτυξης, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι το σωστό, κατά την άποψή του, είναι να υπάρχουν ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές στην επικράτεια.

Σημειώνεται ότι η θέση του κ. Τσακαλώτου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχουν δηλώσει οι κ.κ. Καμμένος και Βούτσης, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά ως μέτρο αντισυνταγματικό ή στα όρια της συνταγματικότητας.

«Δεν θα χρυσώσω το χάπι», είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον ANT1, και διευκρίνισε ότι υπάρχουν συνταγματολόγοι που υποστηρίζουν τόσο την πλευρά της συνταγματικότητας του μέτρου όσο και την πλευρά της αντισυνταγματικότητας.

Εχουν «υφεσιακή ροπή» τα μέτρα που πήραμε

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ακόμα ότι τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση θα έχουν υφεσιακές συνέπειες για την κοινωνία.

«Προφανώς και τα μέτρα έχουν υφεσιακή ροπή και θα δυσκολέψουν τον κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας μάλιστα πως οι θετικές συνέπειες της συμφωνίας για το χρέος δεν θα βοηθήσουν το μέσο νοικοκυριό στην καθημερινότητά του.

Επισήμανε πάντως ότι η συμφωνία του Eurogroup για το χρέος δίνει ένα «αφήγημα» στον ελληνικό λαό που θα του επιτρέψει να βγει σταδιακά από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΠΟΙΚ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε κάτι ουσιαστικό όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζοντας πως με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup υπάρχει πλέον «συγκεκριμένη δέσμευση» από την πλευρά των εταίρων που θα διασφαλίζει ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή