Μια ελληνίδα στο Παρίσι

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόρη του φιλοσόφου Κορνήλιου Καστοριάδη, η Κυβέλη -μουσικός και ερμηνεύτρια- δεν ξεχνά ποτέ την Ελλάδα, μολονότι ζει στη Γαλλία. Είναι λοιπόν η πιο κατάλληλη ξεναγός, αν έχετε μόνο 48 ώρες για να δείτε την Πόλη του Φωτός.

Bougainville

Παραδοσιακή γαλλική κουζίνα

Το Bougainville είναι ένα εστιατόριο με παραδοσιακή γαλλική κουζίνα, υπέροχα κρασιά και όμορφη ατμόσφαιρα, όπου συχνάζουν άνθρωποι της γειτονιάς, υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο Λούβρο και στην Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς και δημοσιογράφοι της σατιρικής εφημερίδας Canard Enchaîné, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στην περιοχή. Ο ιδιοκτήτης έχει κρατήσει το τσίγκινο μπαρ και τα κόκκινα sky καθίσματα όπως ήταν στα χρόνια των γονιών του. Τα προϊόντα του είναι πάντα ολόφρεσκα. Από τα αλλαντικά του δοκιμάστε οπωσδήποτε την Terrine tiède de pieds de porc. Αν βιάζεστε και δεν έχετε χρόνο για κανονικό γεύμα, μπορείτε να φάτε στα γρήγορα ένα γευστικό σάντουιτς. Από τα κρασιά του ξεχωρίζει το poivré (με πιπεράτη γεύση) και το Petit gris, δροσερό, με υπέροχο γκρι-ροζ χρώμα.

• Le Bougainville, 5 rue de la Banque, 75002, μετρό: Bourse

Μια ελληνίδα στο Παρίσι-1

Musée du Louvre

Οι θησαυροί του Λούβρου

Το Παρίσι είναι μια πόλη με τόσα μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, που μου ήταν δύσκολο να διαλέξω ένα για να σας προτείνω. Κατέληξα στο πιο διάσημο και προφανές, το Λούβρο, γιατί μπορεί κανείς με μια επίσκεψη σε αυτό να ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη – και στο χρόνο. Μια ζωή δεν φτάνει για να ανακαλύψει κανείς όλους τους θησαυρούς του, αλλά αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσει. Οταν απομακρύνεσαι από τη Νίκη, την Αφροδίτη και τη Μόνα Λίζα, υπάρχουν αίθουσες που είναι (σχεδόν) άδειες. Εχω μια αδυναμία στις τοιχογραφίες του Μποτιτσέλι και σε μια κεφαλή της Αθηνάς από την Αίγινα του 5ου αιώνα π.Χ. Επίσης, με το εισιτήριό σας έχετε το δικαίωμα να μπείτε στο εργαστήριο του Delacroix, με το πανέμορφο ηλιόλουστο κηπάκι του.

• Musée du Louvre, 75001, μετρό: Palais-Royal-Musée du Louvre / Louvre-Rivoli

Quatrehomme

Ο παράδεισος των τυριών

Η Γαλλία φημίζεται για τα τυριά της. Στο Quatrehomme, ένα οικογενειακό κατάστημα, θα βρείτε τα πιο γνωστά (brie, camembert, roquefort, κ.λπ.) όπως και πολλά άλλα από

μικρούς παραγωγούς.

• 9 rue du Poteau, 75018, μετρό: Mairie du 18e-Jules Joffrin,  www.quatrehomme.fr

Pierre Hermé και Aux Merveilleux

Υπέροχα γλυκά

Τα πιο αγαπημένα μου ζαχαροπλαστεία είναι δύο. Το πρώτο, του γνωστού Pierre Hermé, φημίζεται για τα macarons του. Το άλλο, απ’ όπου περνάω όταν έχω πρόβα με τον συνεργάτη μου, τον κιθαρίστα Ορέστη Καλαμπαλίκη, είναι το Aux Merveilleux. Ετσι ονομάζεται και ένα γλυκό φτιαγμένο από μαρέγκα και σαντιγί, που λιώνει στο στόμα!

• Pierre Hermé, 72 rue Bonaparte, 75006,  www.pierreherme.com  • Aux Merveilleux… de Fred, 24 rue du Pont Louis-Philippe, 75004, μετρό: Saint-Paul, www.auxmerveilleux.com

Parc des Buttes Chaumont

Βόλτα στο πάρκο

Το Parc des Buttes Chaumont είναι τεχνητό πάρκο που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα από τον Ναπολέοντα Γ΄ και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του Παρισιού. Μου αρέσει

η θέα από το πανέμορφο μικρό κιόσκι, οι πάπιες στις λίμνες, να κάθομαι στο γρασίδι.

• 1-7 rue Botzaris, 2-6b rue Manin, 55 rue de Crimée, 42 avenue Simon-Bolivar, μετρό: Buttes Chaumont ή Botzaris

Nouvelle Athènes

Η νέα Αθήνα

Nouvelle Athènes λέγεται μια γειτονιά του 9ου διαμερίσματος, επειδή τον 19ο αιώνα εδώ εγκαταστάθηκαν καλλιτέχνες και συγγραφείς και έχτισαν σπίτια με αρχαΐζουσες κλασικές προσόψεις. Η περιοχή ξεκινάει από την εκκλησία Notre-Dame de Lorette, συνεχίζει στη rue Taitbout, στο square d’Orléans στην πλατεία Saint-Georges και καταλήγει στην Place de Clichy.  Εδώ γεννήθηκε το κίνημα του ρομαντισμού – στο σπίτι του ζωγράφου Ary Scheffer στεγάζεται το Musée de la Vie Romantique. Θα δείτε πολλούς νέους με μουσικά όργανα, αφού το ωδείο της rue de Madrid δεν απέχει πολύ.

Puces de Saint-Ouen

Το παρισινό Μοναστηράκι

Συχνά κάνω μια βόλτα στο Puces de Saint-Ouen, στα παλιατζίδικα του Παρισιού. Σπάνια αντικείμενα, μεταχειρισμένα βιβλία και άλλα πολλά προσφέρει αυτή η γειτονιά, που ζωντανεύει από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα.

• Les Puces de Saint-Ouen, μετρό: Porte de Clignancourt

Libraire de Paris – Shakespeare & Co

Βιβλιοπωλεία με άποψη

Για την ποικιλία των βιβλίων και τις πολύτιμες συμβουλές, μου αρέσει η Libraire de Paris. Ενώ για την ατμόσφαιρα και το ντεκόρ του (έχουν γυριστεί αρκετές σκηνές ταινιών) προτιμώ το βιβλιοπωλείο Shakespeare & Co. Από εδώ έχουν περάσει οι Allen Ginsberg, Henry Miller κ.ά.

• Librairie de Paris, 7, 9, 11 place de Clichy 75017, μετρό: Place de Clichy • Shakespeare & Co, 37 rue de la Bûcherie, 75005, μετρό: Cité.

Cinéma Louxor

Για τους σινεφίλ

Ανοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1921. Το κτίριο art déco εμπνέεται από την αρχαία Αίγυπτο και η χρυσή εποχή του διήρκεσε μέχρι τα ’60s. Υστερα από περιπέτειες και ένα τιτάνιο έργο ανακαίνισης, άνοιξε και πάλι το 2013.

• Cinéma Louxor, 170, boulevard Magenta, 75010, μετρό: Barbès-Rochechouart

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή