Εστελναν πλαστά διαβατήρια μέσω κούριερ

Εστελναν πλαστά διαβατήρια μέσω κούριερ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυμελές δίκτυο πλαστογράφων – διακινητών με έδρα στην Αθήνα και πλοκάμια σε Τσεχία, Γαλλία και αλλού εξάρθρωσε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής σε συνεργασία με τη Europol στο πλαίσιο της επιχείρησης με κωδική ονομασία «Ερμής».

Τα μέλη του δικτύου πλαστογραφούσαν διαβατήρια, τα οποία έστελναν μέσω εταιρειών courier σε αλλοδαπούς ανά τον κόσμο, ενώ προωθούσαν αεροπορικώς (μέσω κυρίως του «Ελ. Βενιζέλος») μετανάστες σε Αυστρία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και αλλού. Υπολογίζεται ότι το τελευταίο έτος, τα μέλη του κυκλώματος έστειλαν μέσω εταιρειών κούριερ πάνω από 500 δέματα με διαβατήρια κυρίως σε χώρες της Ε.Ε., ενώ υπολογίζεται ότι κάθε μήνα προωθούσαν από την Αθήνα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. περίπου 15 παράτυπους μετανάστες.

Κεντρικό ρόλο στη δράση του δικτύου φέρεται να διαδραματίζει ένας υπήκοος Μπανγκλαντές, ο οποίος εμφανίζεται να έχει υπό την ιδιοκτησία του εμπορικά καταστήματα – επιχειρήσεις στην οδό Γερανίου και να έχει συστήσει μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε διατελέσει γραμματέας της Ενωσης Μπανγκλαντεσιανών Επιχειρηματιών στην Ελλάδα, ενώ είχε καταγγείλει δημόσια ότι είχε πέσει θύμα ρατσιστικής επίθεσης. Η εμπλοκή του και ο κεντρικός ρόλος του στην υπόθεση αναδεικνύονται από το γεγονός ότι ως διεύθυνση αποστολέα των ταχυδρομικών δεμάτων με τα πλαστά διαβατήρια εμφανίζεται η οδός Γερανίου 26, όπου βρίσκεται το εστιατόριό του.

Ενδεικτικά, στις 13 Νοεμβρίου 2015, ταχυδρομήθηκαν δύο δέματα με πλαστά διαβατήρια σε Ιταλία και Γαλλία και την επόμενη μέρα ένα ακόμα με προορισμό το Βέλγιο. Και στις τρεις περιπτώσεις, ως διεύθυνση αποστολέα είχε δηλωθεί η οδός Γερανίου 26. Στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την υπόθεση, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Κώστας Λουζιώτης και ο επικεφαλής της έρευνας Χρήστος Χαρματζής διευκρίνισαν ότι οι επιχειρήσεις και η ΜΚΟ που έχει συστήσει ο κατηγορούμενος υπήκοος Μπανγκλαντές θα ελεγχθούν από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Πολύμηνη έρευνα

Η έρευνα για τη δράση του κυκλώματος ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη με τη σύλληψη –στο πλαίσιο επιχείρησης με κωδική ονομασία «Ερμής»– 8 υπηκόων Μπανγκλαντές και 6 υπηκόων Σουδάν, ενός Πακιστανού και ενός Σύρου, στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, που οργανώθηκε και συντονίστηκε μέσω της Europol, οι διωκτικές αρχές Γαλλίας και Τσεχίας προχώρησαν προ δεκαημέρου στη σύλληψη επτά συνεργών του κυκλώματος, ενώ εξετάζεται τυχόν διασύνδεση των μελών του δικτύου και με άλλες υποθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χθες, ανακοινώθηκε ότι με το δίκτυο των πλαστογράφων – διακινητών συσχετίζεται ο εντοπισμός τον Φεβρουάριο ενός εργαστηρίου πλαστογράφησης εγγράφων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και η σύλληψη ενός αλλοδαπού, που είχε μεταβεί στη Χίο για να εφοδιάσει παράτυπους μετανάστες με πλαστά έγγραφα.

Οι επικεφαλής αξιωματικοί της έρευνας δήλωσαν, χθες, στους δημοσιογράφους ότι οι παράνομες προωθήσεις μεταναστών μέσω -κυρίως- του «Ελ. Βενιζέλος» κόστιζαν από 1.000 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με τη χώρα προορισμού, καθώς και ότι τα μέλη του κυκλώματος κατηύθυναν μέσω τηλεφώνου τους διακινούμενους μέχρι την επιβίβασή τους στο αεροπλάνο. Στις περιπτώσεις που οι διακινούμενοι περνούσαν επιτυχώς τον διαβατηριακό έλεγχο, το κύκλωμα τους υποχρέωνε να ταχυδρομούν πίσω στην Ελλάδα το διαβατήριό τους προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν εκ νέου για τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Υπάρχει καταγεγραμμένη αποστολή δέματος με πλαστό διαβατήριο από την Πορτογαλία στην οδό Γερανίου 26 την 30ή Δεκεμβρίου 2015. Κατά το τελευταίο στάδιο της έρευνας βρέθηκαν ένα ακόμα εργαστήριο πλαστογράφησης διαβατηρίων, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή