Το lobby είχε τη δική του ιστορία

Το lobby είχε τη δική του ιστορία

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε πολυτελή ξενοδοχεία της Ευρώπης με αίγλη, υψηλούς καλεσμένους και μοναδική αισθητική, που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας τους.

Λονδίνο

The Savoy

Βρίσκεται στο Γουεστμίνστερ, αφουγκράζεται τους παλμούς του κεντρικού Λονδίνου εδώ και 127 χρόνια και το όνομά του αντλεί τις ρίζες του από τα τζάκια του Μεσαίωνα…

Στις λεγόμενες Jazz Fridays μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την τραγουδίστρια Nicola Emmanuelle, με βαμμένα κόκκινα χείλη και με έναν τεράστιο φιόγκο καρφιτσωμένο στις μπούκλες της, να διασκευάζει επικά τζαζ κομμάτια. Στο κατάστημα Savoy Tea μπορεί να προμηθευτεί μαρμελάδες, μπισκότα ή τσάι και στο εστιατόριο Savoy Grill να δοκιμάσει Chateaubriand στα κάρβουνα, καβούρι και γαρίδες κοκτέιλ, αλλά και να δειπνήσει… μέσα στην ίδια την κουζίνα, στο περίφημο Chef’s Table (χωράει έως οκτώ συνδαιτυμόνες). Το ξενοδοχείο Savoy ξεκίνησε τη θρυλική πορεία του το 1889, οπότε και χτίστηκε, όμως το όνομά του πάει ακόμα πιο πίσω, μέχρι τον Μεσαίωνα, όταν κάποιος κόμης της Σαβοΐας και εξ αγχιστείας συγγενής του βασιλιά Ερρίκου Γ΄ έχτισε το ανάκτορό του σε κοντινό σημείο (χωρίς να έχει, ευτυχώς, ιδέα για το ότι αιώνες αργότερα το όνομά του θα ταυτιζόταν με ένα υπνωτήριο πολυτελείας…).

www.fairmont.com/savoy-london


Βιέννη

Hotel Sacher Wien

Kατά την ανακαίνιση επιδείχθηκε ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία, ώστε να διατηρηθούν τα θεμελιώδη στοιχεία της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης του κτιρίου.

Η οικογένεια Sacher, εκτός από το (εξαιρετικά διάσημο) Sachertorte, άφησε κληρονομιά στην Αυστρία και αυτό το μνημειώδες ξενοδοχείο, που αφορά, φυσικά, λίγους και εκλεκτούς. Το 1832, ο Franz Sacher σημάδεψε τη βιεννέζικη ζαχαροπλαστική με το Sachertorte, ένα γλυκό -παραγγελία του πρίγκιπα Von Metternich- με σοκολάτα και μαρμελάδα βερίκοκο, που έμελλε να γίνει ανέλπιστα διάσημο. Το ξενοδοχείο Sacher είναι δημιούργημα του γιου του ευφυούς μάγειρα, του Eduard Sacher, ο οποίος το 1876 άνοιξε ένα ξενοδοχείο με σήμα κατατεθέν το σοκολατένιο γλυκό. Τα ηνία του ξενοδοχείου άλλαξαν κάμποσα χέρια, ενώ μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διευθύντριες ήταν η σύζυγος του Eduard, η σκληροτράχηλη Anna Sacher, κόρη κρεοπώλη, που έμεινε στην ιστορία για την αγάπη της στα πούρα και στα γαλλικά μπουλντόγκ. Σήμερα το Sacher, μετά την ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε το 2012, αποτελεί μια ποιοτική επιλογή διαμονής που απευθύνεται στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, δεδομένου ότι η τιμή δωματίου ξεκινάει από 535 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της Προεδρικής Σουίτας Δύο Δωματίων ξεπερνά τις 6.000.                 

www.sacher.com


Βαρκελώνη

Hotel El Palace

Το μεσοπολεμικό αυτό ξενοδοχείο που κοσμεί την καταλανική πρωτεύουσα ανακαινίστηκε στις αρχές της νέας χιλιετίας, ενώ κάποτε έμεινε εκεί και ο Σαλβαντόρ Νταλί. 

Εκ πρώτης όψεως, η Salvador Dalí Suite του βαρκελωνέζικου El Palace δεν διαθέτει και πολλή από την αλλοπρόσαλλη ιδιοσυγκρασία του Ισπανού σουρεαλιστή, που ζωγράφιζε ρολόγια και τα έκανε να μοιάζουν σαν διπλωμένα σεντόνια. Και όμως, αν παρατηρήσει κανείς καλύτερα το χώρο, θα δει ότι το φωτιστικό που κρέμεται από το ταβάνι μοιάζει είτε με ανανά είτε με φοίνικα – μια μεταμόρφωση που κάνει την 152 τ.μ. σουίτα να παραπέμπει (έστω λίγο…) στο ύφος του Νταλί, ο οποίος έμεινε κάποτε στο ξενοδοχείο. To El Palace Hotel Barcelona βρίσκεται στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας, χρονολογείται από το 1919, ανακαινίστηκε προ δωδεκαετίας και έχει 125 δωμάτια. Ξεχωρίζει το classic deluxe δωμάτιο με το ρωμαϊκού τύπου λουτρό, η σουίτα με το αυθεντικό τζάκι του 1919 και, βέβαια, η (δικιά μας) Junior Suite Coco-Mat με το κρεβατόστρωμα Pyrros. Το ξενοδοχείο διαθέτει και σπα (Mayan Luxury Spa), που προσφέρει κρυοθεραπεία, ολιστικό μασάζ με έλαια, αντιγηραντικό body wrap κ.ά.

www.hotelpalacebarcelona.com


Βενετία

Aman Canal Grande Venice

Νωπογραφίες, πολυέλαιοι και μεταξωτές ταπετσαρίες εμπλουτίζουν τη διακόσμηση ενός απερίγραπτου ξενοδοχείου που στεγάζεται σε ένα palazzo του 16ου αιώνα, πάνω στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

Στην Alcova Tiepolo Suite (103 τ.μ.) ξεχωρίζουν τα ψηλά παράθυρα, τα μαρμάρινα τζάκια και οι αιωνόβιες νωπογραφίες του Giovanni Battista Tiepolo, στην Grand Canal Suite (97 τ.μ.) η θέα στο Μεγάλο Κανάλι, ενώ ακόμα και τα πιο απλά Palazzo Bedrooms (47-77 τ.μ.) διαθέτουν armoire με προσωπικό μπαρ και king-size κρεβάτια. Το Aman Canal Grande Venice είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση καταλύματος, όπου η μεστή βενετσιάνικη ομορφιά παντρεύεται με την απέριττη διακόσμηση των Amanresorts και από τη μείξη αυτή προκύπτει ένα σύγχρονο ξενοδοχείο που ισορροπεί ανάμεσα στο ανάλαφρο και το στοιχειωμένο… Το ενετικό Aman είναι από τα τελευταία που προστέθηκαν στη λίστα της δημοφιλούς αλυσίδας, από το 2013, και έχει ήδη βραβευτεί αρκετές φορές, ενώ στεγάζεται στο Palazzo Papadopoli, ένα μπαρόκ μέγαρο που έχει κρατήσει το όνομα των -κερκυραϊκής καταγωγής- αδελφών που το αγόρασαν τον 19ο αιώνα.

www.aman.com/resorts/aman-venice


Μιλάνο

Grand Hotel et de Milan

Το ξενοδοχείο που προτιμούσαν οι διπλωμάτες, οι επιχειρηματίες και η Μαρία Κάλλας έχει κλείσει, αισίως, ενάμιση αιώνα ζωής και συνεχίζει να προσφέρει υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες. 

H σουίτα 306 είναι αφιερωμένη στον τενόρο Eνρίκο Καρούζο, η 418 στον Λουκίνο Βισκόντι, η 312 στον Βιτόριο Ντε Σίκα και η 114 στη Μαρία Κάλλας, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του ’50 έμενε συχνά στο ξενοδοχείο. Από την παραφιλολογία της εποχής έχουν μείνει στην ιστορία οι ατελείωτοι διαπληκτισμοί της ντίβας με τον άντρα της, Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, πάνω από το ανοιχτό χρηματοκιβώτιο, ως προς το ποια κοσμήματα έπρεπε να φορέσει… Το ιστορικό Grand Hotel et de Milan άνοιξε τις πύλες του το 1863, ενώ προς τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, προπαντός σε διπλωμάτες και επιχειρηματίες, καθώς ήταν το μοναδικό ξενοδοχείο στο Μιλάνο που πρόσφερε ταχυδρομικές και τηλεγραφικές υπηρεσίες. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Σκάλα και το Duomo και αρκετά κοντά (περίπου 10-15 λεπτά με το αυτοκίνητο) από τον σιδηροδρομικό σταθμό Milano Centrale.

www.grandhoteletdemilan.it

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή