Σουλτς: Ηττα του ευρωσκεπτικισμού η νίκη Βαν ντερ Μπέλεν στην Αυστρία

Σουλτς: Ηττα του ευρωσκεπτικισμού η νίκη Βαν ντερ Μπέλεν στην Αυστρία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, «ήττα για τους ευρωσκεπτικιστές» αποτελεί η νίκη στις πρόσφατες αυστριακές προεδρικές εκλογές του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, του μελλοντικού νέου ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας.

Το μήνυμα που μετέφερε ο Μάρτιν Σουλτς κατά τις χθεσινοβραδινές συνομιλίες του στη Βιέννη, με τον νέο Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο και νέο αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ήταν πως «με σαφή φιλοευρωπαϊκή στάση μπορεί κανείς να κερδίσει εκλογές. Αυτό είναι μία ήττα για τους ευρωσκεπτικιστές».

Η νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να ενθαρρύνει και άλλους να προσελκύουν με φιλοευρωπαικά επιχειρήματα — και αυτό να γίνεται και σε σχέση με την προσφυγική πολιτική – και όχι να τρέχουν πίσω από λαικιστές και ακροδεξιούς.

Θέματα των συνομιλιών των Μάρτιν Σουλτς και Κρίστιαν Κερν ήταν τα κοινωνικά ζητήματα στην Ευρώπη, η ενσωμάτωση, όπως επίσης η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω εξαγωγής κερδών σε άλλες χώρες, ενώ συζητήθηκαν ακόμη η σχέση ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθώς και η συνεργασία στο επίπεδο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρόσφατα παραιτηθέντα πρώην καγκελάριο της Αυστρίας και πρώην αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, με τον οποίο συνδέονται με στενή φιλία.

Ο μελλοντικός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ως υποψήφιος των Πράσινων — των οποίων υπήρξε παλιότερα επί 11 χρόνια αρχηγός — επικράτησε στον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών την περασμένη Κυριακή 22 Μαίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, του Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή