Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΡΟΥ

Release Athens, νέο φεστιβάλ και με… φιλοδοξίες

Ενα νέο φεστιβάλ ξεκινάει στην πόλη την Τετάρτη 1η Ιουνίου. Το Release Athens, παρουσιάζοντας σημαντικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν θεσμό που θα δώσει μία ουσιαστική νέα πνοή στα συναυλιακά δρώμενα στην Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις του θα «απλωθούν» το πρώτο δεκαπενθήμερo του Ιουνίου στην Πλατεία Νερού και η αρχή γίνεται την Τετάρτη με τους Beirut, την μπάντα που δημιούργησε ο χαρισματικός Zach Condon στη Santa Fe του New Mexico των ΗΠΑ πριν από 10 χρόνια και πλέον αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα ονόματα της indie/folk και world music παγκοσμίως, ενώ και στην Ελλάδα λατρεύεται από χιλιάδες φίλους της. H πρώτη φορά που τους είδαμε στην Αθήνα ήταν το 2007, όταν ακόμα ήταν σχετικά άγνωστοι. Χαρακτηριστικότερα του ήχου τους είναι η γνώριμη τρομπέτα, το φλικόρνο και το ukulele, που στα χέρια του Condon γίνονται ιδανικοί αγωγοί μεταδίδοντας στους θεατές την ομορφιά και τη γλυκιά μελαγχολία που διέπει τη μουσική αυτής της υπέροχης μπάντας.

Η δεύτερη μέρα του Release Athens 2016 είναι η Παρασκευή 3 Ιουνίου με headliner τον Parov Stelar και την μπάντα του. Ο Αυστριακός μουσικός / παραγωγός θεωρείται ο καλλιτέχνης που καθόρισε τον ήχο του electro swing, κερδίζοντας εκατομμύρια φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Η μουσική του συνδυάζει στοιχεία από jazz, house, electro και breakbeat. Το δεύτερο όνομα της βραδιάς είναι οι Chinese Man. Η εκρηκτική κολεκτίβα από τη Γαλλία επιστρέφει στην Αθήνα για να συνεπάρει το κοινό με τους καταιγιστικούς ήχους της.

Βέβαια, το μεγάλο όνομα του φεστιβάλ είναι αναμφισβήτητα η Pj Harvey με τη συναυλία της να είναι προγραμματισμένη στις 7/6. Μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης rock’n’roll σκηνής για περισσότερα από 25 χρόνια, η 46χρονη Αγγλίδα τραγουδοποιός επιστρέφει με το 9ο album της καριέρας της,«The Hope Six Demolition Project» και τη συνοδεία πολυμελούς μπάντας της. Την ίδια μέρα στη σκηνή της Πλατείας Νερού θα ανέβουν οι Brian Jonestown Massacre, σημαντικό όνομα της ακμάζουσας psych-rock σκηνής, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Η τέταρτη μέρα του φεστιβάλ, 13/6, φιλοξενεί τους Ισλανδούς Sigur Ros, από τα σημαντικότερα γκρουπ της παγκόσμιας σκηνής, αλλά για τους κορυφαίους του post rock, θα επανέλθουμε!

​​Πλατεία Νερού (Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου) Πληροφορίες:releaseathens.gr

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Ρεμπέτικο με τον τρόπο του Κ. Βήτα

Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ένα από τα πλέον δημιουργικά κεφάλαια στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική, σε μια απρόσμενη συνάντηση, συνομιλεί για πρώτη φορά με το ρεμπέτικο στις 3 και 4 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και στις 13 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το Sala Sala εστιάζει στη μουσική ιστορία που έγραψαν τον περασμένο αιώνα δύο σημαντικές  μορφές του είδους, η Σωτηρία  Μπέλλου (1921-1997) και η Μαρίκα Παπαγκίκα (1890-1943), δύο μεγάλες κυρίες της ελληνικής μουσικής και δύο ξεχωριστές φωνές που σημάδεψαν τη ζωή του. Μετά έναν χρόνο έρευνας για το ρεμπέτικο και διαδρομές σε μονοπάτια που είχαν τραγουδήσει αυτές οι δύο σπουδαίες εκπρόσωποί του, ο Κωνσταντίνος Βήτα μαζί με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη και τον Aγγελο Πλέσσα δημιούργησαν μια νέα ανάγνωση του ρεμπέτικου.

​​Συγγρού 107,

τηλ. 210-90.05.800

«OFF OFF ATHENS»

Ενας μήνας γεμάτος θέατρο και εικαστικά

Nέοι καλλιτέχνες και ομάδες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό αυτή την εβδομάδα, συμμετέχοντας στα καθιερωμένα πλέον φεστιβάλ που διοργανώνουν το «Τρένο στο Ρουφ» και το θέατρο «Επί Κολωνώ». Το πρώτο, με τίτλο «Tα 12 Κουπέ», ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουνίου, φιλοξενώντας εκπροσώπους των παραστατικών και εικαστικών τεχνών στα 12 μικρά διαμερίσματα του «New Wagon» της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου στον Σιδ. Σταθμό Ρουφ καθημερινά από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα. Το αμιγώς θεατρικό φεστιβάλ «Off Off Athens» αρχίζει απόψε και θα διαρκέσει για έναν ολόκληρο μήνα στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12 και Λένορμαν), με παραστάσεις κάθε μέρα στις 8.45 μ.μ. και 10 μ.μ. Τα ημερήσια εισιτήρια προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις μιας βραδιάς, ενώ στα ταμεία του «Off Οff Athens» διατίθενται και εισιτήρια διαρκείας.

ΚΕΛΛΑΡΙ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

«Ανοιχτές Πόρτες»

Στο πλαίσιο του θεσμού «Ανοιχτές Πόρτες», μια πρωτοβουλία του πανευρωπαϊκού δικτύου των Πόλεων του Κρασιού, το Κελλάρι Παπαχρήστου μεταμορφώνεται από τον εικαστικό Γιάννη Δημητράκη και ανοίγει τις πόρτες του με ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές από παλαιές και νέες σοδειές. Σήμερα και αύριο 11.00-19.00. Ελεύθερη είσοδος.

​​16ο χλμ. Λ. Σπάτων, Παλλήνη,

τηλ. 210-60.32.510

BLANK WALL GALLERY

«Aroma of the East»

Eκθεση φωτογραφίας του δρος Bhaskar Das με τίτλο «Aroma of the East» εγκαινιάζεται απόψε στις 8, στην Blank Wall Gallery. Ο φωτογράφος και ορθοπεδικός χειρουργός επέλεξε μια σειρά αντιπροσωπευτικών εικόνων από διάφορες πτυχές της ζωής στην Ινδία και τις παρουσιάζειμε την ελπίδα να αναδείξει τις ομορφιές και τις παραδόσεις της χώρας του.

​​Υακίνθου 12, Κυψέλη,

έως 3 Ιουνίου

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Για την Αριστεία

«Αριστεία στην Παιδεία και Πρόοδος» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν το Σωματείο «ΠΑΙΔΕΙΑ Αριστείας» και τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα τη Δευτέρα 30/5, 4 μ.μ. – 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Στόχος της εσπερίδας είναι να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού το όραμα της «Αριστείας» στην Εκπαίδευση και η συμβολή της στην πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας. Με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών.

​​Λεωφόρος Συγγρού 387,

Π. Φάληρο

ΓΚΑΛΕΡΙ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Παρουσίες

Παράταση μέχρι και το Σάββατο 4 Ιουνίου πήρε η έκθεση του Βαγγέλη Ρήνα στην γκαλερί Ευριπίδης. Ο 50χρονος εικαστικός, που έχει κάνει αρκετές εκθέσεις στο εξωτερικό (ΗΠΑ και Κίνα), επιστρέφει στην Ελλάδα με έργα που αποκαλύπτουν το φαντασιακό του καλλιτέχνη, κάτι μεταξύ πραγματικών τοπίων και αινιγματικών τόπων, που τέρπουν το βλέμμα.

​​Ηρακλείτου και Σκουφά 10,

Κολωνάκι

ΙΑΝΟΣ

Mνήμες Ελληνισμού

Ο συγγραφέας  και δημοσιογράφος Αλέξανδρος Μασσαβέτας έχει αφιερώσει δύο βιβλία στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας. Σε αυτά τα δύο οδοιπορικά του μας πλοηγεί μαεστρικά στον χρόνο και στον χώρο. Την Τετάρτη 1η Ιουνίου, στις 8.30, θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στις «Απρόβλεπτες συναντήσεις» στον Ιανό.

​​Τετάρτη 1η Ιουνίου,

Σταδίου 24

ΓΚΑΛΕΡΙ 7

Ασία στο Μανχάταν

Ο Gerald Pryor, καθηγητής φωτογραφίας στο ΝYU, έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη δουλειά του σε μια έκθεση που εγκαινιάζεται την Τρίτη, στην γκαλερί 7. O διεθνούς φήμης φωτογράφος έχει εστιάσει το βλέμμα του στην επίδραση του κινεζικού πολιτισμού στη Νέα Υόρκη, με εικόνες που φανερώνουν την πολυπολιτισμικότητα.

​​Σόλωνος 20,

τηλ. 210-36.12.050

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή