Γεννηματά: Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ μια εθνική γραμμή

Γεννηματά: Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ μια εθνική γραμμή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στην δικομματική κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική εξαπέλυσε σήμερα από τη Βουλή η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την δική της πρόταση αναφορικά με την αναπτυξιακή στρατηγική που –όπως είπε- έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και την «ταυτότητα» της κυβέρνησης η οποία μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια τέτοια στρατηγική.

«Έκλεισε ο μύθος ότι δήθεν είστε εσείς προστάτες των φτωχών και των αδύναμων. Γιατί όταν υποτάσσεστε στις πολιτικές επιλογές των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, μόνο προστάτες των αδύναμων δεν μπορεί να είστε. Είστε εκτελεστές τους και τώρα έρχεστε και εκτελείτε και τα νησιά», τόνισε η κυρία Γεννηματά. «Η πρώτη περίοδος του κ. Τσίπρα κόστισε στον ελληνικό λαό 86 δισεκατομμύρια. Η δεύτερη περίοδος του κ. Τσίπρα είχε εξίσου τραγική κατάληξη: Η χώρα σε ταπεινωτική εποπτεία, ο δημόσιος πλούτος στη διαχείριση ξένων, η δημοκρατία υπό περιορισμό και τα σπίτια στα κοράκια της αγοράς», συνέχισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Χρειάζεται μια ισχυρή, πραγματικά προοδευτική πολιτική δύναμη, που θα δημιουργήσει ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης σε ξένους και Έλληνες επενδυτές, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Η νέα προσπάθεια, η άλλη πολιτική που επαγγελλόμαστε, πρέπει να στηριχθεί σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μια νέα συμφωνία για ένα ριζοσπαστικό και δίκαιο εκσυγχρονισμό. Χρειάζεται μια εθνική γραμμή, ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία, μια αναγεννημένη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη».

Απαντώντας τόσο στην κυρία Γεννηματά και στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που είχαν τοποθετηθεί στο πλαίσιο επερώτησής τους για το ζήτημα της ανάπτυξης, όσο και στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που επίσης άσκησαν κριτική, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών, και υποστήριξε ότι ότι αποτέλεσμα της δύσκολης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι «ηπιότερη προσαρμογή». Αφού σημείωσε πως «κανείς δεν θέλει φόρους, αλλά αυτά είναι τα ηπιότερα δεδομένα τα οποία φέραμε», επανέλαβε ότι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η κατάθεση στη Βουλή του νέου αναπτυξιακού νόμου. «Ξεκινάει τον καινούργιο αναπτυξιακό. Βάζουμε και ισχυρούς μηχανισμούς επιτάχυνσης με ένα σύστημα εξωτερικών συνεργατών, το οποίο θα το δείτε την επόμενη εβδομάδα».

Στα ενδιαφέροντα «στιγμιότυπα» της συζήτησης, είναι ένας σύντομος διάλογος που είχε ο κ. Σταθάκης με τον εκ των επερωτώντων βουλευτών Οδ. Κωνσταντινόπουλο, καθώς ο υπουργός εμφανίστηκε να λέει ότι βλέπει λόγους να αισθάνεται υπερήφανος που η φορολόγηση φθάνει το 29% για τα επόμενα χρόνια. Ο χαρακτηριστικός διάλογος έχει ως εξής:

Οδ.Κωνσταντινόπουλος: «Αναρωτιέμαι: Ως αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης χαίρεστε όταν μιλάτε για το σταθερό φορολογικό σύστημα -στο οποίο θα είναι σταθερά 29% η φορολόγηση για τα επόμενα χρόνια- το οποίο θα νομοθετήσετε στον αναπτυξιακό νόμο; Είστε περήφανος γι’ αυτό;»

Γ.Σταθάκης: «Γιατί όχι; Είμαστε λίγο κάτω από τη Γερμανία, οπότε…»

Σε παρέμβασή του, τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτ.Σαντορινιός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με την τακτική της δεν βοηθάει «στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης στη χώρα μας», και υποστήριξε πως η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση της σημερινής κυβέρνησης «έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής υπέρ των μεσαίων και των μικρών επιχειρηματικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή