Δέσμη διμερών συμφωνιών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προαναγγελία αντίδρασης στην αντιπυραυλική ασπίδα που εγκαθιστά το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη προχώρησε, μεταξύ άλλων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις χθεσινές κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στις πυραυλικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα στη Ρουμανία, αλλά και σε εκείνες που σχεδιάζονται στην Πολωνία, τονίζοντας ότι «θα προβούμε σε ενέργειες που θα διασφαλίζουν την ασφάλειά μας». Ο κ. Πούτιν επισήμανε ότι, στον πόλεμο της Συρίας, η Δύση αντιλήφθηκε τις βαλλιστικές δυνατότητες της Ρωσίας από αέρος και θαλάσσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίμετρα έναντι της αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ σε γειτονικές στη Ρωσία χώρες. Ο κ. Πούτιν απέκλεισε, επίσης, οποιονδήποτε διάλογο για το καθεστώς της Κριμαίας. Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ειδική σχέση Ελλάδας και Ρωσίας, τονίζοντας ότι για την Αθήνα η «πολυεπίπεδη συνεργασία με τη Μόσχα» συνιστά στρατηγική επιλογή. Ακόμη, τόνισε ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ να λειτουργήσει ως μεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο κ. Πούτιν, πάντως, επισήμανε ευγενικά ότι δεν αναμένει «τους άθλους του Ηρακλή» από την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ε.Ε., επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι ο κ. Τσίπρας έχει αναγκαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να προωθήσει «δύσκολα μέτρα».

Πριν από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, υπογράφηκε σειρά συμφωνιών ανάμεσα σε υπουργούς και αξιωματούχους Ελλάδας και Ρωσίας. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν συμφωνίες στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, της ναυπηγοεπισκευαστικής και μεταλλευτικής δραστηριότητας, στη φαρμακοβιομηχανία, στον τουρισμό. Επίσης, συμφωνήθηκαν συμπράξεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την τεχνολογία. Σημειώνεται ότι ως προς τον τουρισμό ο κ. Πούτιν τόνισε το γεγονός των καθυστερήσεων στην έκδοση βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Και ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε ενέργειες προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης, γνωστοποιώντας ότι επ’ αυτού θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη ο αναπληρώτης υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης.

Νωρίτερα, ο Ρώσος ηγέτης έτυχε διπλής υποδοχής τόσο ανεπίσημης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο όσο και της επίσημης, πιστής στο πρωτόκολλο τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρίσιμη διεθνή συγκυρία και συγκεκριμένα στο συριακό ζήτημα, τονίζοντας πόσο σημαντική «είναι η στενή και ειλικρινής συνεργασία Ρωσίας, ΗΠΑ και Ε.Ε., προκειμένου να τερματιστεί, οριστικώς και ουσιαστικώς» η πολεμική σύγκρουση στη Συρία και να αντιμετωπιστεί η τζιχαντιστική τρομοκρατία του ISIS. «Οντως όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό σχετίζεται και με την οικονομία και με τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας», απάντησε ο κ. Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις «βαθιές, διαχρονικές, πνευματικές σχέσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες. Στην αντιφώνησή του προς τον κ. Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο τουριστικό ενδιαφέρον των συμπατριωτών του για τη χώρα μας, τονίζοντας ότι μόνο κατά τον Μάρτιο που πέρασε ο αριθμός Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή