Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Αρνητική η αποτίμηση της διαπραγμάτευσης Τσίπρα

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Αρνητική η αποτίμηση της διαπραγμάτευσης Τσίπρα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδόμηση της εικόνας της κυβέρνησης και αρνητική αποτίμηση της τακτικής που ακολούθησε στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και του αποτελέσματος που αυτή απέφερε, καταγράφει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον «ΣΚΑΪ», η οποία δείχνει τη Ν.Δ. να παραμένει σταθερά πρώτη με διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων.

Το 41% πιστεύει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι άσχημες για την Ελλάδα, και μόλις το 7,5% θεωρεί ότι είναι καλές. Το 22,5% τηρεί ουδέτερη στάση, ενώ το 29% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καν τι αποφασίσθηκε. Το 72% θεωρεί ότι με τη διαπραγματευτική της τακτική η κυβέρνηση καθυστέρησε ζημιώνοντας τη χώρα (εκτίμηση που υιοθετεί και το 54% των ψηψοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ). Μόλις το 7,5% εκτιμά ότι ναι μεν υπήρξε καθυστέρηση, αλλά αυτή ωφέλησε την Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα δεν εκπλήσσει ότι το 80,5% θεωρεί πως στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα έχει κατορθώσει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο (το 9,5% θεωρεί ότι θα το πετύχει).

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με 25,5% (από 24,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ (από 16,5%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ελαφρά ενισχυμένη η Χ.Α. με 7% (6,5%). Τέταρτη πολιτική δύναμη είναι το ΚΚΕ με 5,5% (από 6,5%) και ακολουθεί η Δημ. Συμπαράταξη με 4,5% (από 4%). Η Εν. Κεντρώων παραμένει σταθερή στο 4%, και ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας, το νέο κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου, με 2,5%, η οποία υπερβαίνει τη Λαϊκή Ενότητα που υποχωρεί στο 1%. Το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ παρουσιάζουν ελαφρά μείωση με 2% (από 2,5%). Τέλος, ποσοστό 1% καταγράφει η Εθνική Ενότητα των Καρατζαφέρη – Μπαλτάκου.

Η πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. επιβεβαιώνεται και από την τεράστια διαφορά που εμφανίζεται στην παράσταση νίκης όπου, ανεξάρτητα από το κόμμα που θα επιλέξουν στις επόμενες εκλογές, το 54% εκτιμά ότι νικητής θα είναι η Ν.Δ. και μόλις το 19,5% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει και θα κερδίσει.

Η δημοσκόπηση καταγράφει κλίμα απαισιοδοξίας για το μέλλον. Το 80,5% πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 11,5% ότι κινούνται προς τη σωστή. Το 74% πιστεύει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί (49% σίγουρα και 25% μάλλον), και το 5,5% ότι θα βελτιωθεί.

Το 86,5% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης και μόλις το 6,5% ικανοποιημένοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και το 70% αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο δηλώνουν απογοητευμένοι. Το 44% επιθυμεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετία και το 41% να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Η Ν.Δ. καταγράφει μεγάλη συσπείρωση (79%) σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ (46%). Τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας αντλεί δυνάμεις από τη Λαϊκή Ενότητα (47%), τη Χ.Α. (4%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (3%), αλλά και από αυτούς που στις τελευταίες εκλογές είτε απείχαν είτε ψήφισαν λευκό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή