Αποδόσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Υποχώρησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου κάτω από το επίπεδο των 50 δολ. το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, έπειτα από την άνοδο που σημείωσε ο «μαύρος χρυσός» στη διάρκεια της εβδομάδας. Αργά το απόγευμα, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν γύρω στα 49,11 δολ. το βαρέλι και το Brent γύρω στα 49 δολ. το βαρέλι. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η ανάκαμψή τους στα 50 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με διαπραγματευτές της CMC Markets, το επίπεδο των 50 δολ. το βαρέλι είναι κρίσιμο, καθώς καθιστά βιώσιμη την παραγωγή εταιρειών που την έχουν διακόψει και τις ενθαρρύνει να αρχίσουν εκ νέου την άντληση. Παράλληλα, αναλυτές της IG επισημαίνουν πως η αναλογία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση αλλάζει κατά τρόπον που ευνοεί την αύξηση των τιμών.

Πτωτικά ο χρυσός

Εβδομάδα απωλειών και πάλι ήταν αυτή που πέρασε για την αγορά χρυσού, εν αναμονή των κινήσεων της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η εικόνα την οποία δίνει ο χρυσός σήμερα διαφέρει κατά πολύ από εκείνη των αρχών του μηνός, καθώς τείνει να τον ολοκληρώσει με τις σημαντικότερες απώλειές του από τον Νοέμβριο και μετά. Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού έχει αναδιπλωθεί από τα πρόσφατα ρεκόρ 15μήνου, επειδή οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για την επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την κ. Γέλεν. Χθες η τιμή του χρυσού στα συμβόλαια άμεσης παράδοσης είχε εξασθενήσει 0,7% στα 1.211,68 δολάρια η ουγγιά, η οποία είναι και η χαμηλότερη από την 1η Απριλίου. Συνολικά, από τις αρχές της εβδομάδας το πολύτιμο μέταλλο έχει χάσει 2,5% της αξίας του, ενώ από τις αρχές Μαΐου η κάμψη είναι 5%, λόγω Fed. «O χρυσός εκτιμάμε ότι θα δοκιμάσει την αντοχή του στα 1.200 δολάρια η ουγγιά, και αυτό το σενάριο θα εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο, εάν η αγορά συναινέσει στο ότι εντός Ιουνίου πιθανολογείται η σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της», επισημαίνει ο Τζόρνταν Ελάιζιο, του χρηματιστηριακού οίκου Australian Bullion Company.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

H εγχώρια αγορά ομολόγων κατέγραψε ανοδικό ράλι τιμών και πριν αλλά και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Σεπτεμβρίου 2016. Για πρώτη φορά μέσα στη χρονιά που διανύουμε παρατηρήθηκε ομαλοποίηση στην καμπύλη των αποδόσεων, με τα 2ετή και 3ετή ομόλογα στη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ταυτόχρονα, το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών και διαπραγματεύθηκε στις 682 μονάδες βάσης (25/5), που είναι επίπεδα Νοεμβρίου 2015. Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, το 2ετές ομόλογο είχε απόδοση 6,65%, το 3ετές ομόλογο παρουσίασε απόδοση 7,10% και το 10ετές ομόλογο εμφάνισε απόδοση 7,15%. Το spread διαπραγματεύθηκε στις 703 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή