Στα υψηλά έτους το Χρηματιστήριο

Στα υψηλά έτους το Χρηματιστήριο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλό έτους στις 649,10 μονάδες αναρριχήθηκε αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο. Πρόκειται για επίπεδο που «συνάντησε» τελευταία φορά το Χρηματιστήριο στις 30 Νοεμβρίου 2015. Ετσι ολοκληρώθηκε ένας κύκλος ανόδου για την αγορά, που ξεκίνησε από το χαμηλό έτους (440,88 μονάδες) της 11ης Φεβρουαρίου 2016 και κορυφώθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Μέσα στους τρεις μήνες που προηγήθηκαν προστέθηκαν 15 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, που προσεγγίζει πλέον τα 50 δισ. ευρώ. Πρωταγωνιστές αυτής της τρίμηνης ανόδου ήταν οι τραπεζικές μετοχές, που κατάφεραν να καλύψουν τις απώλειες του πρώτου εφιαλτικού διμήνου του 2016 και, μάλιστα, να επιστρέψουν οι τιμές τους στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2015, όταν είχε ολοκληρωθεί η τρίτη ανακεφαλαιοποίησή τους. Βασική αιτία αυτής της χρηματιστηριακής ανόδου ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016. Η αγορά ως προεξοφλητικός μηχανισμός κινήθηκε με την προσδοκία ότι με τις αποφάσεις του Eurogroup η Ελλάδα θα εισέλθει σε πιο ομαλή πολιτική περίοδο, χωρίς πολιτικά ατυχήματα (πρόωρες εκλογές, δημοψηφίσματα) και κυρίως θα μειωθεί το επενδυτικό ρίσκο στη χώρα.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, που συνέπεσε με την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, καταγράφηκε το φετινό υψηλό έτους. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,5% και αναρριχήθηκε στις 649,10 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 170,295 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν οι τραπεζικές μετοχές της Εθνικής (+6,80%), της Eurobank (+6,36%), της Alpha Bank (+ 4,31%) και της Τράπεζας Πειραιώς (+3,74%).

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, οι επενδυτές, υιοθετώντας το χρηματιστηριακό ρητό «αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση», προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες -1,08% και διολίσθησε στις 642,08 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 158,974 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ κινήθηκε, αντίθετα, στο πτωτικό ρεύμα και έκλεισε με άνοδο 2,69%, φθάνοντας τα 3,05 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υπέστη απώλειες -6,06%, ο τίτλος της Alpha Bank έχασε 4,14% της αξίας του και έκλεισε στα 2,55 ευρώ και η μετοχή της Eurobank υπέστη απώλειες -3,42% και διαμορφώθηκε στο 1,13 ευρώ.

Οι ρευστοποιήσεις διατηρήθηκαν και την Τετάρτη αλλά με πιο ήπιους ρυθμούς. Υστερα από αρκετές ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις δεικτών και μετοχών, ο βασικός δείκτης υπέστη απώλειες 0,04% και υποχώρησε στις 641,80 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 163,423 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες πιέσεις στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης ασκήθηκαν στη μετοχή της Eurobank (-4,42%), της Τραπέζης Πειραιώς (-3,33%) και του Jumbo (-3,09%).

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επανήλθαν οι αγοραστές. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,56% και ανήλθε στις 645,40 μονάδες. Ωστόσο καταγράφηκε μεγάλη υποχώρηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών, που έφθασε το -50% σε σύγκριση με τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της τελευταίας χρηματιστηριακής εβδομάδας του Mαΐου. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διακρίθηκαν την Πέμπτη οι μετοχές της ΔΕΗ (+5,71%), της Folli Follie Group (+3,14%) και του Jumbo (+3,01%). Αδιάφοροι εμφανίστηκαν οι επενδυτές στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Το αποτέλεσμα ήταν ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών να μην ξεπεράσει τα 65 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε μικρή μεταβλητότητα και δεν κατάφερε να υπερβεί το υψηλό των 649,10 μονάδων. Η έναρξη της νέας εβδομάδας περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά μετά το 2002 ,που ισχύουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, πολύ λίγες εταιρείες θα δημοσιοποιήσουν αποτελέσματα, καθότι απαλλάσσονται με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή