Το μέλλον της Λιβύης στην ατζέντα του ΝΑΤΟ

Το μέλλον της Λιβύης στην ατζέντα του ΝΑΤΟ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ανοιχτή στον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η νέα κυβέρνηση στη Λιβύη από τη Δύση, περιέγραφαν τη συζήτηση που εξελίσσεται ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό της χώρας (μέρος της οποίας ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος) και του έχει υποσχεθεί ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της νεοσύστατης κυβέρνησης. Επίσης, εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν οι ναυτικές δυνάμεις ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κεντρική Μεσόγειο. Οι αποφάσεις αυτές θα μορφοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν σε δύο στάσεις, καταρχάς στη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ σε 10 ημέρες και, τελικά, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Βαρσοβία, στις 8 Ιουλίου.

Παράλληλα, απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο παρέμβασης στο έδαφος. Αξιωματούχοι της Συμμαχίας έλεγαν, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει ζητήσει από τις ιταλικές, τις ελληνικές και τις μαλτέζικες αρχές να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους σε πτήσεις που προέρχονται από τη Λιβύη». Και παρέπεμπαν για πληροφορίες ως προς αυτό το ζήτημα στις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, της Ιταλίας ή της Μάλτας, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες με σειρά NOTAM που εξέδωσαν προχώρησαν στον αποκλεισμό του εναέριου χώρου τους σε αεροπλάνα που απογειώνονται από τη Λιβύη.

Υπερπτήσεις

Παράλληλα, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το οποίο ήταν σε αυξημένη επιφυλακή από χθες λόγω και της πτήσης που μετέφερε στην Αθήνα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σήμανε συναγερμός όταν τουρκικά F-16 εισήλθαν στον FIR Αθηνών και το μεσημέρι πραγματοποίησαν τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από τις νησίδες Αγαθονήσι και Ανθρωποφάγοι στο Ικάριο Πέλαγος.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά έξι τουρκικά F-16 διασπάστηκαν σε σχηματισμούς των τεσσάρων και δύο αεροσκαφών και πέταξαν στις 13.45, στις 13.48 και στις 13.54 πάνω από τα δύο ελληνικά νησιά. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16, τα οποία απογειώθηκαν από τη Λήμνο και τη Σκύρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή