Σύννεφα στις ΗΠΑ, καθώς «παγώνουν» οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης

Σύννεφα στις ΗΠΑ, καθώς «παγώνουν» οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γενικότερη πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι ευνοϊκή, αν και ορισμένα επιμέρους στοιχεία ίσως λειτουργούν ως πρώιμη προειδοποίηση. Οι προσλήψεις για μερική απασχόληση έχουν διακοπεί από τις αρχές του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εξεύρεσης υπαλλήλων. Η εξέλιξη αυτή γεννά ανησυχίες, δεδομένου ότι ανάλογη κατάσταση υπήρχε πριν εκδηλωθούν οι δύο προηγούμενες υφέσεις. Σε σχετικό της δημοσίευμα, η εφημερίδα The Wall Street Journal αναφέρει ότι δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που θεωρούν την ημιαπασχόληση σημαντικό δείκτη: Οι επιχειρήσεις είναι σε στάση αναμονής, πρώτα προσλαμβάνουν προσωρινούς εργαζομένους όταν ξεκινά ο κύκλος ανάπτυξης και, αναλόγως, τους απολύουν αμέσως όταν διαισθάνονται μια κάμψη.

Το ερώτημα το οποίο ανακύπτει έχει να κάνει με το εάν η πρόσφατη στασιμότητα στις προσλήψεις ημιαπασχολουμένων υποδηλώνει ακόμα μία εξασθένηση της οικονομίας ή απλώς είναι μία ανάπαυλα για έναν κλάδο που έχει κεφαλαιοποιήσει την ευελιξία για τις εταιρείες και τους εργαζομένους τους. Αξίζει να αναφερθεί πως περισσότεροι από ένας στους πενήντα εργαζομένους στις ΗΠΑ είχε μερική απασχόληση στα τέλη του 2015, δημιουργώντας νέο ρεκόρ από τις αρχές του 2000. Εκείνη την περίοδο, ο δείκτης της ανεργίας βρισκόταν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του οικονομικού κύκλου και οι προσλήψεις εμφάνισαν σταθερή άνοδο, αν και με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι τα προηγούμενα δύο χρόνια. Την άνοιξη του 2001, η αμερικανική οικονομία περιέπεσε σε ύφεση. Κατά τους αναλυτές, είναι το πεδίο της ημιαπασχόλησης από το οποίο αρχίζουν οι απώλειες θέσεων εργασίας σε περίοδο δυσπραγίας.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 27.400 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για αντιστροφή όσων παρατηρήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, στη διάρκεια της οποίας η μερική απασχόληση είχε πενταπλάσια αύξηση, εν συγκρίσει με την απασχόληση συνολικά.

Πάντως, δεδομένου ότι υπήρξε τόνωση της ημιαπασχόλησης τον Απρίλιο, αυτό το πεδίο πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά, ειδικά επειδή η εξασθένησή του συνοδεύεται και με άλλες ανησυχητικές ενδείξεις. Από τις αρχές της χρονιάς, ο μέσος όρος αύξησης προσλήψεων επιβραδύνθηκε και άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2014.

Ο δείκτης της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ με την έναρξη του 2016 η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε τη σοβαρότερη κάμψη στην ιστορία της, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ύφεσης. Βέβαια, εάν παρατηρήσει κανείς και άλλους δείκτες, θα διαπιστώσει ότι η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά συγκρατημένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή