Ευρεία εκπαίδευση σε διεθνές περιβάλλον

Ευρεία εκπαίδευση σε διεθνές περιβάλλον

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι δουλειές που οι απόφοιτοι θα κάνουν σε πέντε – δέκα χρόνια ίσως να μην έχουν ανακαλυφθεί», λέει η Κλερ Γουίλκινς, επικεφαλής του τομέα διεθνών αιτήσεων του New York University – NYU. Πρόκειται για ένα από τα πιο διεθνοποιημένα πανεπιστήμια παγκοσμίως, αφού σύμφωνα με την κ. Γουίλκινς, έχει πολύ περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό από οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Η κ. Γουίλκινς, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα σε μία επίσκεψη σε σχολεία της Αθήνας, τονίζει, μιλώντας στην «Κ», ότι «ένα καλό πανεπιστήμιο είναι αυτό που προετοιμάζει τους φοιτητές του να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις, ανεξαρτήτως γεωγραφικών, εργασιακών και πολιτισμικών περιορισμών».

– Ποια θεωρείτε τα βασικά στοιχεία ενός καλού πανεπιστημίου στην εποχή μας;

– Ενα καλό πανεπιστήμιο σήμερα οφείλει να εκπαιδεύει φοιτητές με ισορροπημένη και ευρεία εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στην κριτική ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων. Είναι ουσιώδες οι φοιτητές να αποκτήσουν πολύπλευρες δεξιότητες, για να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν σε κάθε δουλειά. Οι δουλειές που οι απόφοιτοι θα κάνουν σε πέντε-δέκα χρόνια ίσως να μην έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Κατά συνέπεια, ένα καλό πανεπιστήμιο είναι αυτό που προετοιμάζει τους φοιτητές του να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις, ανεξαρτήτως γεωγραφικών, εργασιακών και πολιτισμικών περιορισμών.

– Γιατί να επιλέξει κάποιος πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ και όχι σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης; Και ιδίως ένας Ευρωπαίος; Ποιες οι διαφορές των ιδρυμάτων ΗΠΑ – Ευρώπης;

– Η βασική διαφορά είναι ο τύπος της προσφερόμενης εκπαίδευσης. Ενα πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ επιτρέπει στους φοιτητές του να αποκτήσουν εύρος γνώσεων σε διαφορετικές επιστημονικές περιοχές και την ίδια στιγμή τους διδάσκει τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι επιστήμες συνδέονται. Αυτό διευρύνει τις γνώσεις τους στη βασική επιστήμη που έχουν επιλέξει και τους βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες που είναι απαραίτητες στη διεθνοποιημένη, ανταγωνιστική και συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Ωστόσο, ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο ίσως να ταιριάζει περισσότερο σε έναν φοιτητή που είναι στοχοπροσηλωμένος σε αυτό που θέλει να σπουδάσει. Είναι σημαντικό οι νέοι να γνωρίζουν τι προσδοκούν από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

– Ποιες είναι οι τάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεθνώς;

– Η εκπαίδευση διεθνοποιείται συνεχώς και αυτό είναι ένας τομέας στον οποίο το NYU πρωτοπορεί. Πέρα από τα τρία βασικά campus που διαθέτει –στη Νέα Υόρκη, το Αμπου Ντάμπι και τη Σαγκάη– το πανεπιστήμιό μας έχει παραρτήματα σε πέντε ηπείρους και στις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις και χώρες. Ουσιαστικά, πολύ περισσότεροι φοιτητές του NYU σπουδάζουν στο εξωτερικό από οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Παρακολουθώντας τα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματά του NYU, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν διαφορετικούς πολιτισμούς, κάτι που τους βοηθά στην ακαδημαϊκή τους πορεία, στο βάθος των γνώσεών τους και την προσαρμοστικότητά τους.

– Ποια είναι η σωστή προετοιμασία ενός υποψηφίου για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιό σας και ποιες οι προϋποθέσεις εισαγωγής;

– Δεν υπάρχει υπόδειγμα τέλειου φοιτητή στο NYU, διότι μας ενδιαφέρει η ποικιλία των φοιτητικού δυναμικού, ωστόσο υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που διακρίνουν την πλειονότητα των φοιτητών. Μεταξύ αυτών είναι η ευρύτητα πνεύματος, η ανεξαρτησία, η πνευματική περιέργεια, η τόλμη και η θέληση να αλλάξουν τον κόσμο. Χρησιμοποιούμε ένα ολιστικό κριτήριο για την αξιολόγηση των αιτήσεων που δεν κοιτά μόνο την ακαδημαϊκή δεινότητα του υποψηφίου, αλλά τον χαρακτήρα του και τα ενδιαφέροντά του. Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν μία ηλεκτρονική αίτηση και να πληρούν όλα τα κριτήρια, μεταξύ αυτών την επιτυχία στα τεστ SAT, που είναι ευρέως διαδεδομένα για τις σχετικές διαδικασίες στις ΗΠΑ.

– Πόσοι Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν στις ΗΠΑ;

– Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το 2015, μόνο 2.147 από τους 974.926 ξένους φοιτητές στις ΗΠΑ είναι από την Ελλάδα. Τα πιο δημοφιλή προγράμματα στα οποία σπουδάζουν οι Ελληνες είναι η μηχανική, τα μαθηματικά, η μηχανική υπολογιστών, οι επιστήμες υγείας, η διοίκηση επιχειρήσεων, οι κοινωνικές επιστήμες και τα νομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή