Δεν έπιασε τελικά η μπλόφα της παραίτησης

Δεν έπιασε τελικά η μπλόφα της παραίτησης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνέντευξή του χθες στον ΑΝΤ1, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην περίφημη δήλωσή του ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν θα δεχθεί μικρότερο αφορολόγητο όριο από 9.100 ευρώ, είπε πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής του έναντι των δανειστών. Με άλλα λόγια, είπε ότι τους απείλησε με παραίτηση εάν επιμείνουν. Η τρόικα επέμεινε, το αφορολόγητο μειώθηκε περαιτέρω και ο ίδιος παρέμεινε στη θέση του. Επίσης, αποκαλύφθηκε και η μπλόφα, την οποία προφανώς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ξανά σε επόμενη διαπραγμάτευση. Εκτός εάν δεν σκοπεύει να συμμετάσχει…

Οι τράπεζες ήταν πολύ διακριτικές με τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί με εγγυήσεις του Δημοσίου. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι τράπεζες απέφευγαν να επιβαρύνουν το Δημόσιο, ζητώντας την κατάπτωση των εγγυήσεων, στην περίπτωση που «κοκκίνιζαν». Ομως η διαγνωστική μελέτη της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες τα έφερε στην επιφάνεια. Ετσι εντόπισε την ύπαρξή τους η τρόικα και τώρα ζητεί αλλαγές στον νόμο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Επιστροφή τραπεζών στην κερδοφορία

Την επιστροφή των τραπεζών σε κερδοφορία, έπειτα από 6 χρόνια βαρύτατων απωλειών, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Την προηγούμενη εβδομάδα Eurobank και Εθνική παρουσίασαν κέρδη (59 εκατ. και 26 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ η Πειραιώς έκλεισε με μικρές ζημίες, 37 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση οφείλεται στην άνοδο των εσόδων, στην πτώση των δαπανών και κυρίως στη σημαντική μείωση των προβλέψεων, καθώς η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχίζει και βελτιώνεται. Οι τράπεζες εμφάνισαν είτε μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων ή ακόμα και μείωσή τους, εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία ότι κάπου εδώ τα «κόκκινα» έπιασαν κορυφή. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη 31 Μαΐου και η Alpha Bank θα δημοσιοποιήσει τα μεγέθη της για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ολοκληρώνοντας την εικόνα των συστημικών τραπεζών.

Εκτός από την Αθήνα, μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα των τουριστικών μισθώσεων σε μη αδειοδοτημένες από τον ΕΟΤ βίλες –που αποτελεί εστία φοροδιαφυγής– οι οποίες βρίσκονται σε δημοφιλή νησιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές να καταγράφεται αύξηση των αεροπορικών αφίξεων αλλά οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία να εμφανίζουν υστέρηση.

Αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να οικειοποιηθούν την αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, λίγοι είναι όμως αυτοί που αξίζουν τα εύσημα. Για παράδειγμα, έργο στον χώρο του τουρισμού έχει κάνει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ αθόρυβη αλλά συστηματική δουλειά έχει γίνει και από την Ενωση Ξενοδόχων Αττικής, Αθηνών και Αργοσαρωνικού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η εν λόγω ένωση, με συνεργαζόμενους φορείς και επιχειρήσεις, έχει διαχειρισθεί, από το 2012 έως σήμερα, 1.600 ταξίδια εξοικείωσης ξένων δημοσιογράφων, πρακτόρων και άλλων σχετικών με το αντικείμενο στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Κλειδί» για την ανάκαμψη η πληρωμή οφειλών προς ιδιώτες

Την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες ξεχωρίζει η Alpha Bank ως καθοριστικό στοιχείο για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Οπως σημειώνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο, η αποπληρωμή των οφειλών αναμένεται να τονώσει τη ρευστότητα αμβλύνοντας τις επιπτώσεις του υφεσιακού μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής και καθιστώντας επιτεύξιμη την πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση μόλις 0,3% το 2016. Το δεύτερο σημείο που μπορεί να κάνει τη διαφορά, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή