Ποιες βιομηχανίες προχωρούν σταδιακά σε νέες προσλήψεις

Ποιες βιομηχανίες προχωρούν σταδιακά σε νέες προσλήψεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ίσως το πρώτο καλοκαίρι, έπειτα από έξι καλοκαίρια ύφεσης που προηγήθηκαν, όπου μία ισχυρή μειοψηφία επιχειρήσεων στη βιομηχανία προχωράει στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας. Οπως πληροφορείται η «Κ», έστω και δειλά, μεγάλες εταιρείες από τους κλάδους του λιανεμπορίου, των μαρμάρων, του καπνού και των μεταφορών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις μικρού αριθμού εργαζομένων. Οπως δηλώνει στην «Κ» στέλεχος πολυεθνικής που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες επένδυση στην Αθήνα, «έχουμε ήδη προσλάβει οδηγούς οχημάτων και θα συνεχίσουμε και με άλλες κατηγορίες εργαζομένων για να υποστηρίξουμε τα επενδυτικά μας σχέδια».

Το φετινό είναι το πρώτο καλοκαίρι, μετά το 2010 που υπεγράφη το α΄ μνημόνιο, που φαίνεται να είναι πολιτικά ήρεμο, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μπορούν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των εργασιών τους. Εν αντιθέσει με το περσινό, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, με αποτέλεσμα όσες επιχειρήσεις –κυρίως μη εξαγωγικές– δεν είχαν προνοήσει να έχουν ανοικτές γραμμές πίστωσης, να υποστούν πραγματική πανωλεθρία. Φέτος το κλίμα παραμένει δύσκολο, αλλά όπως μεταφέρουν στην «Κ» εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων, «μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει επέλθει μια ηρεμία στις σχέσεις μας με τους ξένους πελάτες και μιλάμε μόνο για επιχειρηματικές συμφωνίες, αφού δεν χρειάζεται να κάνουμε και πολιτικές προβλέψεις για το Grexit και τον υψηλό δείκτη ρίσκου που παρουσιάζει η Ελλάδα».

Προς το παρόν, πάντως, κυρίως μεγάλες πολυεθνικές δείχνουν να ηγούνται αυτής της αλλαγής τάσης στην αγορά εργασίας, υπό τη γενική πεποίθηση ότι είναι η στιγμή να επανέλθει ηρεμία στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Οπως δηλώνουν στην «Κ» πρόεδροι των εταιρειών που ήδη αναζητούν νέα στελέχη, «ο μέσος αριθμός των βιογραφικών που φθάνει στις επιχειρήσεις ξεπερνά τα 1.000 μηνιαίως, ειδικά για τον χώρο της βιομηχανίας, όπου υπάρχουν και περισσότερες ειδικότητες για τους αποφοίτους πανεπιστημίων».

Το συγκλονιστικό είναι, όπως εκμυστηρεύεται στην «Κ» πρόεδρος μεγάλου βιομηχανικού ομίλου, ότι παρά τις δεξιότητες που έχουν στα βιογραφικά τους, οι νέοι άνθρωποι «δηλώνουν προκαταβολικά ότι επιθυμούν οποιαδήποτε εργασία, ακόμα και ως… φύλακες ή ως απλοί κλητήρες, αφού γνωρίζουν ότι οι θέσεις που διεκδικούν είναι λίγες και πολύ δύσκολες».

Το τίμημα είναι ιδιαίτερα βαρύ βεβαίως και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις μετά την επταετή ύφεση. Μόνο για τις εισηγμένες εταιρείες για τις οποίες διαθέτουμε και τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από το 2008 με το ξέσπασμα της κρίσης ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού έφτανε στις 369.000, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 ο αριθμός τους είχε υποχωρήσει στις 307.000.

Με λίγα λόγια, 62.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από 220 εταιρείες, που αντιστοιχούν σε 281 χαμένες θέσεις πλήρους απασχόλησης κατά μέσον όρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή