Τι θα πουληθεί, πότε και τι έσοδα αναμένονται

Τι θα πουληθεί, πότε και τι έσοδα αναμένονται

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων, για να συγκεντρώσει 2,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 από αποκρατικοποιήσεις, βρίσκεται πλέον το ΤΑΙΠΕΔ. Ομως, παραμένει άγνωστο κατά πόσον θα μπορέσει να εισπραχθεί το σύνολο του ποσού αυτού, εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώνονται από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου σε πολλά διαφορετικά μέτωπα, παρά την κεντρική πολιτική απόφαση προώθησης του προγράμματος 19 αποκρατικοποιήσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι επιφορτισμένο με την είσπραξη συνολικά 5,8 δισ. ευρώ έως και το 2018. Και τα έσοδα αυτά θα είναι τα πρώτα που θα παραχθούν και από το νέο υπερταμείο, κάτω από την ομπρέλα του οποίου εντάσσεται οσονούπω ως θυγατρική το ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρείται απίθανο το υπερταμείο να έχει άλλα σημαντικά έσοδα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ομως με βάση τον νόμο 4336 (ΦΕΚ Α 94/14-8-2015), το τρίτο μνημόνιο, «η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων (σ.σ.: του νέου ταμείου) θα αποτελέσει μία από τις πηγές για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου (σ.σ.: 30 έτη) επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισ. ευρώ». Σε αυτά τα 50 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα 5,8 δισ. που πρέπει να φέρει το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, προϋπολογίζονται 2,5 δισ. για το 2016, 2,2 δισ. για το 2017 και 1,1 δισ. για το 2018.

Από πού θα προέλθουν όμως αυτά τα ποσά; Κατ’ αρχήν το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ που ενέκρινε η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, θα επιχειρηθεί να κλείσει μια σειρά συναλλαγών από ολοκληρωμένους διαγωνισμούς.

Ετσι, από ενδεχόμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar και άλλους επενδυτές, αναμένονται 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 188 προορίζονται για το ΤΑΙΠΕΔ και τα 212 για τα ΕΛΠΕ.

Αλλα 1,234 δισ. ευρώ αναμένονται από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Από τον ΟΛΠ αναμένονται τα πρώτα 280,5 εκατ. ευρώ της Cosco για το 51% (τα υπόλοιπα 88 εκατ. για το εναπομείναν 16% θα καταβληθούν μεσοπρόθεσμα, όταν ολοκληρωθούν οι δεσμευτικές επενδύσεις). Από την παραχώρηση του Ελληνικού αναμένεται να εισπραχθεί η πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ του συνολικού εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ από το υπό τη Lamda Development επενδυτικό σχήμα. Ποσό της τάξης των 95 εκατ. ευρώ αναμένει να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης (άλλα 305 εκατ. θα πάνε στην Εθνική Τράπεζα). Εντός του 2016 φιλοδοξεί επίσης το ΤΑΙΠΕΔ να εγγράψει έσοδα άλλων 42,1 εκατ. ευρώ από τις δύο παραχωρήσεις στην Αφάντου, ακόμα 23 εκατ. ευρώ από την NCH Capital για την Κασσιώπη στην Κέρκυρα και άλλα 16 εκατ. ευρώ γα το ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο. Αγνωστο είναι το ποσό που ενδέχεται να εισπραχθεί από τους διαγωνισμούς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ, που δεν αναμένεται να υπερβεί, εκτός θετικού απροόπτου, τα 100 εκατ. ευρώ. Εσοδα αναμένονται φέτος επίσης και από μια σειρά ακινήτων και ενδεχομένως τη μαρίνα της Πύλου.

Εάν προστεθούν όλα τα παραπάνω ποσά, προκύπτει το άθροισμα των 2,278 δισ. Ομως σε πολλές από τις παραπάνω συναλλαγές υπάρχει πλήθος εκκρεμοτήτων που μπορεί να προκαλέσει από μεγάλες καθυστερήσεις έως και ναυάγια. Ως «εφεδρεία», αλλά και ως πηγή για τα 2,2 δισ. που πρέπει να συγκεντρωθούν το 2017, ενδέχεται να λειτουργήσουν η επέκταση κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης της Διεθνούς Αερολιμένας Αθηνών, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, και η διάθεση του 17% της ΔΕΗ το οποίο με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση αποτιμάται στα 125 εκατ. Θα ακολουθήσει η πώληση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ (6% ελέγχει το Δημόσιο και 4% το ΙΚΑ) μόλις προχωρήσει η μεταβίβασή του στο ΤΑΙΠΕΔ και κατόπιν η διάθεσή του. Να σημειωθεί πως με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, αυτό το 5% αποτιμάται κοντά στα 232 εκατ. ευρώ.

Το 2017 αναμένεται να εισρεύσουν έσοδα και από την πώληση του 51% (+16% σε δεύτερη φάση) του ΟΛΘ αλλά και των άλλων συμμετοχών και περιουσιακών στοιχείων που προβλέπονται στο πρόγραμμα αξιοποίησής του (Asset Development Plan). Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται, κατά πληροφορίες, αξιοποιήσεις όπως του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 35% των ΕΛΠΕ, της παραχώρησης για 35 χρόνια της Εγνατίας Οδού, οι μαρίνες Αλίμου και Χίου, η πώληση του 23% της ΕΥΑΘ (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% και πιθανολογείται μεταφορά του υπολοίπου 51% στο νέο υπερταμείο), πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ (κατέχει το 27% και πιθανόν το 16% να μεταφερθεί στο υπερταμείο) και, τέλος, πώληση των 91 ακινήτων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή