Οι κίνδυνοι μιας «συγκατοίκησης»

Οι κίνδυνοι μιας «συγκατοίκησης»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά προβλήματα ασφαλείας εκτιμάται ότι θα προκύψουν στα κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη. Η εκκένωση της Ειδομένης πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρξει καμία πρόνοια για τον διαχωρισμό εθνικοτήτων ή ηλικιών. Οι συνθήκες διαβίωσης στα καινούργια κέντρα που στήθηκαν σε βιομηχανικούς χώρους γύρω από τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ κακές, καθώς, όπως αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, δεν εξασφαλίζονται ούτε τα στοιχειώδη σε όσους θα παραμείνουν.

Σε ανακοίνωσή της, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι ανησυχεί σοβαρά για τις συνθήκες στα camp όπου μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την Ειδομένη, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση σε νερό, φαγητό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Μάλιστα, η οργάνωση αναφέρει ότι οι κακές συνθήκες που επικρατούν είναι «εύφορο έδαφος» για το ξέσπασμα εντάσεων ανάμεσα σε πληθυσμούς που είναι εξαντλημένοι, εξαθλιωμένοι και δεν γνωρίζουν πόσο καιρό θα μείνουν στα συγκεκριμένα κέντρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η μεταφορά από την Ειδομένη, όπου υπήρχαν πολλές οικογένειες με παιδιά, πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα σχέδιο και προγραμματισμό όσον αφορά τη διαχείριση του πληθυσμού που βρισκόταν στην Ειδομένη. «Εφευγαν τα πούλμαν με ανθρώπους και πήγαιναν από καταυλισμό σε καταυλισμό, ψάχνοντας πού υπάρχουν θέσεις για να τους αποβιβάσουν. Ολοι μαζί, ανακατεμένες οι εθνικότητες, οι ηλικίες, οι ομάδες». Ενδεικτικά, στο κέντρο φιλοξενίας κοντά στο χωριό Λαγκαδίκια, που βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, όπου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξενούνταν μόνον όσοι έχουν μπει στο πρόγραμμα του relocation, δηλαδή της μετεγκατάστασης σε άλλο κράτος-μέλος, κατά βάσιν Σύροι αλλά και Ιρακινοί.

Δύσκολη η συμβίωση

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έφεραν και άλλες εθνικότητες, προκειμένου να αδειάσει η Ειδομένη. Η «συγκατοίκηση» στον ίδιο χώρο κάποιου που ελπίζει να καταφέρει κάποια στιγμή να καταθέσει αίτημα ασύλου στις ελληνικές υπηρεσίες με έναν ο οποίος πρόκειται σύντομα να μεταβεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα με όλα τα έξοδα πληρωμένα και το άμεσο –τουλάχιστον– μέλλον εξασφαλισμένο είναι προφανές ότι θα φέρει προβλήματα. «Η ασφάλεια των προσφύγων και η αποφυγή εντάσεων δεν μπορούν να εξασφαλιστούν αδειάζοντας την Ειδομένη και φτιάχνοντας πολλές μικρές Ειδομένες σε διάφορα σημεία», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Αχιλλέας Τζέμος, αναπληρωτής συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρισκόταν στην Ειδομένη τους τελευταίους δύο μήνες.

Βάζοντας μαζί διαφορετικές εθνικές ομάδες, ενήλικες και ανηλίκους, χωρίς να διαχωρίζεις τις ευπαθείς ομάδες, είναι σαν να βάζεις προσάναμμα για να ανάψει η φωτιά.

Σε πολλά camp σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι παιδιά, πολλά από τα οποία είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν ιατρική περίθαλψη. Γιατροί νοσοκομείων που βρίσκονται κοντά σε αυτά αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δέκα περιστατικά παιδιών προσφύγων την ημέρα. Πάντως, και οι ίδιοι οι πρόσφυγες γνωρίζουν πλέον από τις πληροφορίες που ανταλλάσσουν μεταξύ τους ποια είναι τα «καλά» κέντρα φιλοξενίας.

Χαρακτηριστικά, στα Διαβατά που υπάρχει καλή οργάνωση και παροχές –παρά το γεγονός ότι το «camp» έχει σκηνές– τις τελευταίες ημέρες πρόσφυγες φτάνουν αυτοβούλως και στήνουν τις σκηνές τους έξω από τον οργανωμένο χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή