Τι απαντάει το Ταμείο στον Σόιμπλε

Τι απαντάει το Ταμείο στον Σόιμπλε

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέα απόφαση από το Eurogroup, με εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει η Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ αρνήθηκε τις επικρίσεις ότι το Ταμείο υποχώρησε από τις θέσεις του, σημειώνοντας ότι, όπως το περασμένο καλοκαίρι, και αυτή τη φορά αρνήθηκε να συμμετάσχει με χρηματοδότηση.

Οπως τόνισε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν έχει αλλάξει η εκτίμηση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, τον τρόπο ελάφρυνσης και τις υποθέσεις της ανάλυσης βιωσιμότητας που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας. Ιδιαίτερα επιμένει στο χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα: «Δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε τις υποθέσεις της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, δεν βλέπω να βασίζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο απλώς δεν θα είναι αξιόπιστο».

Μία ημέρα μετά, ενημέρωνε και επίλεκτους αναλυτές, καθώς ήθελε να ξεκαθαρίσει «τι συμφωνήθηκε και τι όχι, πόσο μάλλον λόγω της παραπλανητικής εικόνας που παρουσιάσθηκε μετά το Eurogroup» στην Ευρώπη, ότι δήθεν αυτό ήταν αρκετό για να συμμετάσχει το Ταμείο. Οπως είπε, το ΔΝΤ αποδέχθηκε τη συμφωνία για τα μέτρα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να αποδεσμευθεί η ευρωπαϊκή δόση. Ωστόσο, αρνήθηκε να συμμετάσχει με χρηματοδότηση σε αυτή τη φάση, καθώς χρειάζεται διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Εφόσον τις λάβει, θα μπορούσε να επανενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το ΔΝΤ χρειάζεται ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνουν οι Ευρωπαίοι: για την περίοδο χάριτος, την παράταση των λήξεων των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού – σε συνδυασμό με κάποια ακόμη που προτείνουν. Αν, με βάση τη δική του ανάλυση και μεθοδολογία, κρίνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, καλώς.

Αν όχι, θα χρειασθεί νέο Eurogroup για να συζητήσουν τα επιπλέον μέτρα που χρειάζονται. Σε κάθε περίπτωση, ο αξιωματούχος τόνισε ότι το Ταμείο θέλει απόφαση του Eurogroup με εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, εξάλλου, φρόντισε να διαβεβαιώσει το εκτελεστικό του συμβούλιο πως ούτε συνυπέγραψε ούτε έχει πρόθεση να εισηγηθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το πώς θα μειωθεί το χρέος. Οπως το έθεσε ο αξιωματούχος στους αναλυτές, «μία γενική δέσμευση που θα λέει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί δεν είναι αρκετή».

Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι η απόφαση καθυστερεί την ελάφρυνση του χρέους, καθώς το ΔΝΤ υποχώρησε στις γερμανικές πιέσεις να μετατεθεί για το τέλος του προγράμματος. Κι ενώ οι αναλυτές συμφωνούν ότι αποφεύγεται τουλάχιστον μία νέα ελληνική κρίση μέσα στο καλοκαίρι, την ίδια ώρα ανησυχούν για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης για την ελληνική οικονομία.

Ετερο στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε ανωνύμως στην «Κ» ότι «δεν πρόκειται για ουσιαστική λύση, καθώς δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση και στο χρέος –χωρίς να τα λύνει– και όχι στην πραγματική οικονομία». Οπως προσέθεσε, το στοίχημα είναι αν η οικονομία μπορεί να ανακάμψει, και αυτό εξαρτάται από την οικονομική πολιτική, η οποία πρέπει να δώσει έμφαση στην αναδιάρθρωση, στις μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να τονωθούν η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή