Η… επιβεβαίωση του Ριβάλντο

Η… επιβεβαίωση του Ριβάλντο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόλις ημέρες μετά τη… σύσταση του Ριβάλντο στους υποψήφιους επισκέπτες στη Βραζιλία για τουρισμό ή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αποφύγουν τη χώρα του λόγω της εγκληματικότητας, Ισπανοί ιστιοπλόοι έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας στο Ρίο, βιώνοντας τις δύσκολες συνθήκες που αθλητές, συνοδοί και φίλαθλοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον Αύγουστο.

Οι δύο αθλητές –οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την Ισπανία στους Αγώνες που θα αρχίσουν στις 5 Αυγούστου– μαζί με τον προπονητή τους βρέθηκαν μπροστά σε πέντε νεαρούς που κρατώντας δύο πιστόλια τους αφαίρεσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα, χαρτιά και μια φωτογραφική μηχανή, χωρίς ευτυχώς να τους πειράξουν, όπως ανακοίνωσε η ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία της Ισπανίας.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης στα Τορνέιντο στο Πεκίνο το 2008, Φερνάντο Ετσάβαρι ομολόγησε ότι αισθάνεται τυχερός που είναι ζωντανός, τόσο ο ίδιος όσο και η παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 470, Τάρα Πατσέκο και ο προπονητής, Σάντι Λόπεθ-Βάθκεθ, που βρίσκονται ήδη στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη και ετοιμάζονται για τους Αγώνες.

«Ημαστε λίγο αφελείς και κάπως τολμηροί. Νιώθαμε πολύ σίγουροι και το να είσαι σίγουρος στο Ρίο δεν είναι καλό πράγμα», παραδέχθηκε ο Ετσάβαρι, που βάδιζε με τους συμπατριώτες του για να πάρουν το πρωινό τους. Ο ίδιος περιέγραψε τους νεαρούς ως άτομα το πολύ 16 ετών, που ακούμπησαν τα πιστόλια τους στο πλευρό και το στήθος των Ισπανών. «Κάναμε μέγα λάθος. Επρεπε να είχαμε πάρει ταξί, ή κάποιο αυτοκίνητο για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά κι η πόλη χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση» πρόσθεσε.

Αν και την τελευταία δεκαετία τα επίπεδα εγκληματικότητας έχουν σημειώσει σημαντική κάμψη, το Ρίο παραμένει μια επικίνδυνη πόλη με μέσο όρο τεσσάρων ανθρωποκτονιών ανά ημέρα. Η περισσότερη βία επικεντρώνεται στις φαβέλες (τις παραγκουπόλεις στα περίχωρα του Ρίο), και κυρίως μεταξύ των φτωχών κατοίκων, με τους μαύρους άνδρες να είναι τα συχνότερα θύματα της βίας. Ωστόσο, η ληστεία των τριών Ισπανών ιστιοπλόων συνέβη στη Σάντα Τερέζα, μια από τις καλύτερες συνοικίες του Ρίο, κοντά στον Κόλπο Γκουαναμπάρα, όπου θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας. Μάλιστα, ο ίδιος αθλητής είχε πέσει θύμα ληστείας και το 2009 στην ίδια περιοχή κατά τη διάρκεια ιστιοπλοϊκής διοργάνωσης.

Τα περιστατικά αυτά δεν είναι τα μοναδικά που αφορούν τις περιοχές κοντά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Πρόπερσι, δύο Βρετανοί ιστιοπλόοι είχαν επίσης πέσει θύματα ληστείας, με την απειλή μαχαιριού, ενώ πέρυσι τον Μάιο ένας 19χρονος Γάλλος ποδηλάτης είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι.

Η ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων στις φαβέλες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και τώρα, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχει επιτύχει να περιορίσει τα φαινόμενα βίας, σύμφωνα με τους κατοίκους αλλά και τα στατιστικά στοιχεία.

Η βία στους δρόμους παραμένει ενδημική, γι’ αυτό οι τρεις φορείς εξουσίας (σε ομοσπονδιακό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο) έχουν φροντίσει να φρουρείται η πόλη από 85.000 στρατιώτες και αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα ο επικεφαλής του τομέα ασφαλείας του ομόσπονδου κρατιδίου του Ρίο ντε Τζανέιρο ζήτησε να αρχίσουν αμέσως οι στρατιωτικές περιπολίες στην πόλη. Ωστόσο, η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα του καφέ υποχρέωσε τις Αρχές να περικόψουν τον προϋπολογισμό για θέματα ασφαλείας κατά 20%, ή μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Τι θα συμβεί όμως αν σημειωθούν αντίστοιχα περιστατικά σε βάρος αθλητών στη διάρκεια της διοργάνωσης;

Σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τις ψευδαισθήσεις-στερεότυπα για μια πόλη όλο ήλιο, σέρφινγκ και αθλήματα στις παραλίες της Κοπακαμπάνα και της Ιπανέμα, μια ομάδα καλλιτεχνών εκθέτει ένα ιδιαίτερο έργο σε πολιτιστικό κέντρο του Ρίο. Η εγκατάσταση έχει σκοπό την καταγγελία της αστυνομικής και κρατικής βίας σε βάρος των φτωχών κατοίκων στις φαβέλες του Ρίο, που τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο ατέρμονης εγκληματικότητας.

Ενα τμήμα της εγκατάστασης αφορά σε ένα μεγάλο πανό που αντί για τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους έχει τις εικόνες πέντε νέων που έχουν σκοτωθεί από σφαίρες της αστυνομίας στην πόλη και γράφει: «Ρίο, πρωταθλήτρια πόλη στους φόνους αυτοχθόνων, μαύρων και φτωχών ανθρώπων επί 450 έτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή