Παγκόσμια ηγέτις στα υβριδικά η Toyota

Παγκόσμια ηγέτις στα υβριδικά η Toyota

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας ως βασικό στόχο τα οχήματά της να έχουν τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επίπτωση, η Toyota Motor Corporation επί σειράν ετών επενδύει σημαντικά ποσά στην κατασκευή υβριδικών οχημάτων. Η βασική φιλοσοφία ήταν ότι τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα μπορούν να έχουν πραγματικά θετικό αποτύπωμα μόνο μέσα από ευρεία χρήση και προς αυτή την κατεύθυνση δρομολόγησε πολιτικές που ενθάρρυναν την υιοθέτηση των υβριδικών οχημάτων μαζικής παραγωγής στις αγορές όλου του κόσμου. Αυτή η προσπάθεια έδωσε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι αθροιστικές παγκόσμιες πωλήσεις των υβριδικών οχημάτων της άγγιξαν τα 9.014.000 μέχρι τις 30 Απριλίου 2016, αριθμός που ξεπερνά τον στόχο των 9.000.000 μονάδων που είχε θέσει η ιαπωνική μάρκα.

Πρόκειται για το τελευταίο ορόσημο σε επίπεδο εκατομμυρίων μονάδων που επιτυγχάνεται σε μόλις εννέα μήνες.

Η Toyota ανανεώνει συνεχώς τον στόλο των υβριδικών της μοντέλων με την προσθήκη καινοτόμων οχημάτων, όπως του δημοφιλούς minivan Sienta και πιο πρόσφατα του υβριδικού θρύλου, το τέταρτης γενιάς Prius καθώς και του RAV4 που απέκτησε για πρώτη φορά υβριδική έκδοση. Επιπρόσθετα, ο «ιαπωνικός ταύρος» λανσάρισε τα μοντέλα Corolla και Levin hybrid στην Κίνα με υβριδικά συστήματα τοπικής παραγωγής. Σημειώνεται ότι η Toyota λανσάρισε το Coaster Hybrid EV τον Αύγουστο του 1997 και το Prius –το παγκοσμίως πρώτο, υβριδικό επιβατικό όχημα μαζικής παραγωγής– τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Από τότε, τα υβριδικά της μοντέλα έχουν τύχει τεράστιας υποστήριξης από καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Συνολικά η Toyota διαθέτει 33 υβριδικά επιβατικά μοντέλα και ένα plug-in hybrid (PHV) σε περισσότερες από 90 χώρες και περιοχές.

Με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των οχημάτων στην παγκόσμια περιβαλλοντική υγεία, η Toyota ξεκίνησε την υλοποίηση της πρωτοβουλίας  «Toyota Environmental Challenge 2050» οραματιζόμενη τους σχεδόν μηδενικούς ρύπους για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας. Προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους της, η Toyota θα επεκτείνει ακόμα περισσότερο την υβριδική γκάμα της και θα προσπαθήσει να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος με ετήσιες πωλήσεις 1,5 εκατ. μονάδων και αθροιστικές πωλήσεις 15 εκατ. μονάδων έως το 2020. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Toyota, η χρήση υβριδικών οχημάτων της, αντί συμβατικών αυτοκινήτων παρόμοιων διαστάσεων και επιδόσεων, είχε ως αποτέλεσμα την μειωμένη κατά 67 εκατ. τόνους περίπου εκπομπή CO2  που θεωρείται και η αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, η χρήση υβριδικών μοντέλων της είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περίπου 25 εκατ. λίτρων βενζίνης συγκριτικά με την κατανάλωση βενζινοκίνητων μοντέλων της ίδιας κατηγορίας.

Η Toyota θεωρεί τις υβριδικές τεχνολογίες βασικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες για τον 21ο αιώνα. Αυτές περιλαμβάνουν όλες τις τεχνολογίες των εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία περιβαλλοντικά συμβατών οχημάτων και οι οποίες θα επιτρέψουν τη χρήση διαφορετικών συνδυασμών καυσίμου. Η Toyota έχει δεσμευθεί να συνεχίσει την προσπάθειά της για αύξηση των επιδόσεων, μείωση του κόστους και επέκταση της προϊοντικής γκάμας της.

myOpel και OnStar για προγραμματισμό εξ αποστάσεως

Οσο εξελίσσονται τα συστήματα συνδεσιμότητας τόσο περισσότερο το αυτοκίνητο θα γίνεται «όχημα» για πιο άνετη και ασφαλή επικοινωνία του χρήστη – κατόχου εξ αποστάσεως. Παράδειγμα οι οδηγοί Opel που μπορούν τώρα να προγραμματίζουν άνετα και εξ αποστάσεως το σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου τους, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται μέσα σε αυτό. Χρησιμοποιώντας το καινοτόμο σύστημα προσωπικής συνδεσιμότητας και υποστήριξης Opel OnStar με την τελευταία έκδοση της εφαρμογής myOpel, οι ιδιοκτήτες Opel εισάγουν τον προορισμό στο smartphone τους ή τον επιλέγουν από το βιβλίο διευθύνσεων και τον προωθούν στο αυτοκίνητό τους πιέζοντας ένα μπουτόν. Επίσης, μπορούν να προσθέτουν χρήσιμα σχόλια ή και φωτογραφία στη λειτουργία Εντοπισμού Οχήματος (Vehicle Location), για να ξαναβρούν το αυτοκίνητο.

Για να αποφεύγουν πρόστιμα στάθμευσης, μπορούν να ρυθμίζουν ένα χρονόμετρο που θα τους υπενθυμίζει πότε λήγει ο χρόνος στάθμευσης. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να εντοπίζουν το όχημα και να κλειδώνουν/ξεκλειδώνουν τις πόρτες από το smartphone τους.

«Αποκαλυπτήρια» του νέου Volvo S90

Τη ναυαρχίδα του στόλου της Volvo, το καινοτομικό S90, παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα λίγες εβδομάδες πριν από το επίσημο λανσάρισμά του, η εταιρεία Αδελφοί Σαρακάκη, επίσημος διανομέας των επιβατικών αυτοκινήτων της σουηδικής μάρκας. Μία εταιρεία που έχει περισσότερο από κάθε άλλη συνδέσει το όνομά της με τη φιλοσοφία και τις αξίες της Volvo για 65 και πλέον έτη.

Με τεχνολογία που προέρχεται από το μέλλον, το νέο S90 αποτελεί ένα μοντέλο-επιτομή στην πολυτέλεια, με εντυπωσιακό σουηδικό design, καινοτόμα συστήματα ασφάλειας και κορυφαίες επιδόσεις. Με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, συστήματα που κρατούν το αυτοκίνητο στην πορεία του και σε μεγάλο βαθμό διορθώνουν τα λάθη του οδηγού, προστατεύουν την αξία της ανθρώπινης ζωής και χαρίζουν ηρεμία σε οδηγό και επιβάτες, το νέο S90 αποτελεί μοναδική επίτευξη τεχνολογίας και πολυτέλειας με τη σφραγίδα της σουηδικής φιλοσοφίας και κουλτούρας

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, κ. Ιωάννης Δ. Σαρακάκης επισήμανε: «Η έναρξη διάθεσης στην αγορά ενός τέτοιου μοντέλου αποτελεί για την εταιρεία μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία-πρόκληση να προσφέρει ακόμη υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πώληση. Οπως το νέο S90 φροντίζει για πιο ξένοιαστη και ασφαλή οδήγηση με τα κορυφαία πρωτοποριακά συστήματα που φέρνουν πιο κοντά μας την αυτόνομη οδήγηση, έτσι και η Volvo-Σαρακάκης εξασφαλίζει την ελάχιστη απασχόληση του υποψήφιου κατόχου του νέου S90, μέσα από μία σειρά εξατομικευμένων υπηρεσιών. Ηδη, η εταιρεία υλοποιεί το νέο πρωτοποριακό παγκόσμιο πρόγραμμα της Volvo, το Personal Service Technician το οποίο θέτει νέα δεδομένα στην εξυπηρέτηση μετά την πώληση».

Η πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα, κ. Charlotte Wrangberg, η οποία παρέστη στην εκδήλωση, στην ομιλία της δήλωσε: «Το νέο Volvo S90 αποτελεί απόδειξη της καταπληκτικής μεταμόρφωσης της Volvo σε μία μάρκα που αναμφίβολα θεωρείται επίσημα πλέον μέλος της premium league – και ήρθε για να μείνει. Το νέο αυτοκίνητο προάγει την κομψότητα αλλά και την ασφάλεια στο επόμενο επίπεδο».

Πριν από τα αποκαλυπτήρια του νέου S90 και αφού απένειμε τα εύσημα στην εταιρεία «Αδελφοί Σαρακάκη» για το γεγονός ότι για 65 χρόνια έχει σταθεί άξιος συνεργάτης της Volvo, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas, κ. Γιάννης Πετούλης αναφέρθηκε στο Οραμα 2020 της Volvo, τονίζοντας: «Με το “Οραμα 2020 ή Vision 2020”, η Volvo θα έχει εξελίξει όλη την απαιτούμενη τεχνολογία ώστε να μην υπάρχει απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός σε ένα μοντέλο της που εμπλέκεται σε κάποιο ατύχημα. Πρόκειται για μία μοναδική δέσμευση που κανείς άλλος κατασκευαστής δεν έχει τολμήσει καν να εκφράσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή