Συναγερμός στην Ε.Ε. για τους πλαστογράφους των Αθηνών

Συναγερμός στην Ε.Ε. για τους πλαστογράφους των Αθηνών

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο διωκτικών αρχών Τσεχίας, Γαλλίας και Ισπανίας βρίσκονταν τα μέλη του πανευρωπαϊκού δικτύου πλαστογράφων – διακινητών που κατάφερε να εξαρθρώσει μετά από πολύμηνες έρευνες η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Οι αρχές της Τσεχίας είχαν ήδη από τον Αύγουστο του 2015 ξεκινήσει έρευνα με κωδική ονομασία «Gringo» προκειμένου να εντοπίσουν τους αποστολείς πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, που έφταναν ταχυδρομικώς στη χώρα από την Αθήνα. Η γαλλική αστυνομία αντίστοιχα, έθεσε σε εφαρμογή την «επιχείρηση DHL», μετά τον εντοπισμό (τον Φλεβάρη του 2016) Κούρδων παράτυπων μεταναστών, που είχαν στην κατοχή τους πλαστά διαβατήρια προερχόμενα από την Ελλάδα. Επρόκειτο για «νοθευμένα» ταξιδιωτικά έγγραφα Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Τσεχίας, που είχαν ταχυδρομηθεί μέσα σε δέματα της εταιρείας ταχυμεταφορών DHL, από κατάστημα επί της οδού Αχαρνών. Από το ίδιο κατάστημα είχε σταλεί ένα ακόμα διαβατήριο που είχαν κατάσχει Ισπανοί αστυνομικοί, στο πλαίσιο έρευνας με κωδική ονομασία «IBIS». Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν συλλάβει για κατοχή πλαστού διαβατηρίου έναν υπήκοο Μπαγκλαντές προερχόμενο από Αθήνα, ο οποίος ανακρινόμενος είχε αποκαλύψει στοιχεία και πληροφορίες που έστρεφαν το ενδιαφέρον των Ισπανών στην Αθήνα…

Τα διαφορετικά κομμάτια του παζλ κατάφερε τελικά να συνδυάσει το τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του «Αλλοδαπών» Αττικής χάρη στην παρατηρητικότητα υπαλλήλων της εταιρείας «ΕΛ.ΤΑ. Courier», που εργάζονται στο Κεντρικό Κατάστημα Διαλογής στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Από δικαστικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ» προκύπτει ότι το πρωί της 18ης Νοεμβρίου 2015 οι υπάλληλοι των ΕΛ.ΤΑ. επικοινώνησαν με τους αστυνομικούς ενημερώνοντας τους ότι εντόπισαν επτά ύποπτους φακέλους με προορισμό χώρες του εξωτερικού, που περιείχαν διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα. Μόλις δύο ημέρες αργότερα ερευνητές της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής προχώρησαν σε άρση αρχικά ταχυδρομικού και στη συνέχεια τηλεφωνικού απορρήτου, διαδικασία που οδήγησε -επτά μήνες αργότερα – στην εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα πλαστογράφων – διακινητών της Ε.Ε. Στην μυστική , πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. δόθηκε η κωδική ονομασία «Ερμής».

Στα έγγραφα της πολυσέλιδης δικογραφίας επισημαίνεται ότι «η Διεθνής Εγκληματική Οργάνωση αποτελείται από δύο υποομάδες, εκ των οποίων η μία συγκροτείται από υπηκόους Μπαγκλαντές και έχει ως κέντρο δραστηριοποίησης το κατάστημα DHAKA PALACE RESTAURANT HALAL στην οδό Γερανίου 26, ενώ η δεύτερη συγκροτείται κυρίως από υπηκόους Σουδάν και ως κέντρο δραστηριοποίησης έχει το κατάστημα ALIF MOBILE SHOP στην οδό Αχαρνών 260». Το διάστημα από 19 Σεπτεμβρίου 2015 έως την 26 Φεβρουαρίου 2016 οι δύο υποομάδες ταχυδρόμησαν ούτε λίγο ούτε πολύ 557 φακέλους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προς 11 κράτη – μέλη της Ε.Ε. αλλά και «τρίτες» χώρες, όπως για παράδειγμα το Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, την Μαλαισία, το Σουδάν και την Τουρκία. Ενδεικτικά, το πρωί της 13ης Νοεμβρίου, 29χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές ταχυδρόμησε από κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στην οδό Κουμουνδούρου δέμα με προορισμό την Νάπολη της Ιταλίας, που περιείχε δύο παραποιημένα διαβατήρια Μπαγκλαντές και μια («εξ υπαρχής») πλαστή Ελληνική Άδεια Διαμονής. Ως διεύθυνση αποστολέα ο 29χρονος δήλωσε το εστιατόριο DHAKA PALACE στην οδό Γερανίου, το οποίο ανήκει στον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του δικτύου 42χρονο υπήκοο Μπαγκλαντές Jahir D.

Ο Jahir εκτός από ιδιοκτήτης εστιατορίου στην οδό Γερανίου περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως ιδιοκτήτης ενός ομίλου επιχειρήσεων στον οποίο μετέχουν μια εταιρεία μεταφοράς συναλλάγματος, μια εταιρεία courier, ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο, μια εταιρεία παροχής γευμάτων, μια εταιρεία εμπορίας απομιμήσεων κοσμημάτων, ενώ εμφανίζεται να έχει συστήσει και τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «ΧΑΡΑ». «Αποκρύπτει όλη τη δραστηριότητα της Διεθνούς Εγκληματικής Οργάνωσης εκμεταλλευόμενος τη νομιμοφανή δραστηριότητα των επιχειρήσεών του» επισημαίνεται στη δικογραφία του τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης. Αντίστοιχα, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ALIF MOBILE SHOP στην οδό Αχαρνών (έδρα της δεύτερης υποομάδας του δικτύου) 55χρονος MD BADIUZ Z. φέρεται να έχει στην ιδιοκτησία του τρία κουρεία στις οδούς Ιουλιανού, Κεφαλληνίας, Αγ. Μελετίου, ένα πλυντήριο αυτοκινήτων στην οδό Λιοσίων και ένα παντοπωλείο στην οδό Μενάνδρου. Τα «οικονομικά» του δικτύου πλαστογράφων – δουλεμπόρων ερευνά η «Αρχή για το Ξέπλυμα».

Πολλά από τα παραποιημένα διαβατήρια και ταυτότητες που κατασχέθηκαν από Έλληνες αστυνομικούς προέκυψε ότι ήταν καταχωρημένα στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) ως «κλεμμένα» ή «απολεσθέντα», ενώ για κάποια από αυτά είχαν εκδοθεί αναζητήσεις μέσω της Interpol. Για παράδειγμα, σε δέμα που έγινε προσπάθεια να σταλεί στο Παρίσι μέσω DHL βρέθηκαν δύο διαβατήρια ΗΠΑ που ήταν καταχωρημένα ως «κλεμμένα» στις διεθνείς βάσεις πληροφοριών. Σε άλλη περίπτωση, βρέθηκαν σε δέμα με παραλήπτη ένοικο ξενοδοχείου στο Calais της Γαλλίας τρία ελληνικά διαβατήρια, που είχαν κλαπεί από παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Διαβάστε περισσότερα στο αυριανό φύλλο της έντυπης Καθημερινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή