Σάκης Ρουβάς: «Το δικό μου δαιμόνιο δεν με αφήνει να ησυχάζω»

Σάκης Ρουβάς: «Το δικό μου δαιμόνιο δεν με αφήνει να ησυχάζω»

10' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεοπτικά γυρίσματα για το «X Factor», ηχογράφηση καινούργιων τραγουδιών, εμφανίσεις στο Estate Seaside στο «Ακρωτήρι». Ετσι κυλούν αυτή την εποχή οι μέρες του – και είναι πολλά όλα αυτά, ειδικά για έναν… πολύτεκνο πατέρα.

Τον Απρίλιο, στην οικογένεια του Σάκη Ρουβά και της Κάτιας Ζυγούλη προστέθηκε ένας ακόμη γιος. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει άλλα τρία παιδιά: την Αναστασία, τον Αλέξανδρο και την Αριάδνη. «Οι ανάγκες του μωρού είναι αρκετές για να μας κρατούν απασχολημένους όλο το 24ωρο. Η Κάτια δεν κάνει τίποτε άλλο. Κι εγώ βοηθάω όσο περισσότερο μπορώ…» Είχα πολλά χρόνια να τον συναντήσω. Θυμόμουν έναν ενθουσιώδη, ορμητικό νεαρό, έτοιμο ν’ αρπάξει τη ζωή από τα κέρατα και να κατακτήσει τον κόσμο, και τώρα είχα απέναντί μου έναν 44χρονο άνδρα, που, ναι, έχει κατακτήσει τον κόσμο  – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αλλά ο ενθουσιασμός δεν έχει φύγει από το βλέμμα του.

«Τι θα κάνετε το καλοκαίρι;» τον ρώτησα. «Ανυπομονώ να πάμε στο νησί μου, την Κέρκυρα, να ξεκουραστούμε επιτέλους και να δουν τα παιδιά τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Και να γνωρίσει το μωράκι μας η προγιαγιά του, η Ελπινίκη, η μητέρα του πατέρα μου. Αλλά νόμιζα ότι η συνέντευξη θα αφορούσε μόνο την πολιτική», μου είπε κάπως διστακτικά. Γιατί είχε αυτή την εντύπωση; «Λόγω “Καθημερινής”…» Καλά, λοιπόν, κανένα πρόβλημα. Είχα μια ωραία αφορμή να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας ακριβώς από αυτό: την πολιτική, τις κυβερνητικές επιλογές και πόσο επηρεάζουν τις ζωές μας…

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αναμένεται ότι η εφαρμογή των μέτρων θα κοστίσει έναν βασικό μισθό σε κάθε μέση ελληνική οικογένεια. Εσείς υπολογίζετε τις συνέπειες της κρίσης στα οικονομικά σας; Και τι κάνετε;

Τον προγραμματισμό μου, όπως όλοι οι Ελληνες – ο οποίος ανατρέπεται συνεχώς. Θα ήταν υποκρισία να πω ότι η κρίση με επηρεάζει όσο πολλούς συμπατριώτες μας που με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κι εγώ δεν πρέπει να αποφασίζω καθετί έπειτα από πολλή σκέψη, με στόχο την πιο σωστή διαχείριση. Πάντως, έχει χαθεί ο βηματισμός και σε ψυχολογικό επίπεδο, όλο αυτό είναι βάρβαρο.

Σας θυμώνει;

Προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος και να σκέφτομαι τις λύσεις. Δεν ωφελεί σε τίποτα να επικεντρώνεσαι μόνο στο πρόβλημα· το ζητούμενο είναι να εστιάζεις στο τι μπορεί να γίνει ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Βλέπετε φως στο βάθος του τούνελ;

Ακούω διάφορες λογικές φωνές, που προτείνουν λύσεις οι οποίες έχουν φυσικά κάποιο τίμημα. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε όλοι να τις ακούσουμε. Και είναι απολύτως κατανοητό: όταν βρίσκεσαι σε καθεστώς θυμού και πανικού, λειτουργείς με το θυμικό, όχι με τη λογική.

Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα… «X Factor». Σε τι μέλλον μπορούν να προσδοκούν οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι στην Ελλάδα των μνημονίων;

Τα πάντα και τίποτα. Ετσι κι αλλιώς, όλα είναι δύσκολα πια. Πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε, με οτιδήποτε κι αν ασχολούμαστε. Ομως, επειδή η μουσική είναι ζωτικό κομμάτι της ζωής μας και μας ακολουθεί παντού, από το θρήνο μέχρι τη γιορτή, δεν πρόκειται να χαθεί, να τελειώσει. Οποιος θέλει να δοκιμαστεί σ’ αυτό το πεδίο πρέπει να ξέρει ότι πάντα θα υπάρχει χώρος για όσους καταφέρνουν μέσω αυτής να αγγίζουν ευαίσθητες χορδές στις καρδιές των ανθρώπων και διεκδικούν με πίστη, όραμα και συνέπεια τα όνειρά τους.

Είναι και θέμα τύχης ή μόνο ταλέντου να πετύχει κανείς;

Δεν πιστεύω στην τύχη. Καθόλου. Η ζωή μας καθορίζεται από το πώς διαχειριζόμαστε όσα μας συμβαίνουν και αντιδρούμε σ’ αυτά -δηλαδή στα γεγονότα- παρά από τα ίδια τα γεγονότα.

Ποια συμβουλή θα δίνατε, λοιπόν, στους υποψήφιους αλλά και σε κάθε νέο τραγουδιστή που ονειρεύεται μια καριέρα σαν τη δική σας;

Δεν πιστεύω σε γενικές συμβουλές και σε συνταγές επιτυχίας. Ο καθένας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, μια διαφορετική προσωπικότητα. Εκτός από το να βελτιώνεται κανείς συνολικά, μέρα με τη μέρα. Δεν αρκεί να γίνεται καλύτερη η φωνή σου επειδή δουλεύεις πάνω σ’ αυτό, αν δεν γίνεσαι καλύτερος και ως άνθρωπος. Η διαδικασία αυτοβελτίωσης δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μονομερής.

Αυτή την ανάγκη αισθάνεστε κι εσείς;

Ναι! Το δικό μου δαιμόνιο δεν με αφήνει να ησυχάζω, δημιουργώ μέσα από μια διαρκή ανησυχία. Θέλω να κατακτώ και να εξερευνώ νέα πεδία, να αναζητώ τα όριά μου. Η ζωή είναι ατέλειωτη! Καθετί που ανακαλύπτει κανείς στη διάρκεια μιας τέτοιας αναζήτησης έρχεται και «κουμπώνει» πάνω του, επηρεάζοντας θετικά από τη δουλειά του μέχρι το πώς είναι ως σύντροφος, ως φίλος και ούτω καθεξής.

Τραγούδι, παρουσίαση τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά και ηθοποιία: τι απολαμβάνετε, τελικά, περισσότερο;

Ολα προέρχονται από το ίδιο κέντρο, είναι διαφορετικές εκφράσεις μου. Ολα μου αρέσουν και όλα μου δίνουν μεγάλη χαρά και απόλαυση.

Αισθανθήκατε ποτέ εγκλωβισμένος στην εικόνα του sex symbol;

Οχι, γιατί θα ήταν σαν να αισθανόμουν εγκλωβισμένος στον ίδιο μου τον εαυτό, σαν να αποκήρυττα την εικόνα μου, που είναι μέρος του «πακέτου» Σάκης. Ο καθένας επιλέγει ό,τι του αρέσει. Αλλος θα με δει ως τραγουδιστή, άλλος ως ηθοποιό, άλλος ως οικογενειάρχη, άλλος ως sex symbol. Καθόλου δεν με ενοχλεί. Είμαι όλα αυτά μαζί.

Sex symbol αλλά και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Το περιμένατε ότι θα γινόσασταν πολύτεκνος;

Πάντα ήθελα να κάνω παιδιά, πάντα με σκεφτόμουν με οικογένεια. Θα πάτε και για πέμπτο; (Γέλια) Μπα, νομίζω ότι τέσσερα είναι αρκετά!

Πόσο σας έχει αλλάξει η πατρότητα;

Μου έχει αποκαλύψει έναν εντελώς καινούργιο κόσμο. Με βοηθά στη διερεύνηση του εαυτού μου. Αυτά τα τέσσερα πλασματάκια εξαρτώνται απολύτως από την Κάτια κι εμένα, έχουν τεράστιες ανάγκες. Κι εγώ, από την πλευρά μου, πρέπει να έχω αστείρευτη υπομονή, αντοχή και θέληση ώστε να αντεπεξέλθω σε όλα αυτά. Παίρνω πολλά μαθήματα καθημερινά από τα παιδιά μου.

Αγωνιάτε για το μέλλον τους;

Ναι. Αλλά, από την άλλη, στο πέρασμα των αιώνων ο άνθρωπος έχει περάσει τα πάντα και έχει επιβιώσει. Ακόμα και σε ακραίες συνθήκες έχει καταφέρει να προσαρμοστεί. Επιλέγω να μην αγωνιώ, λοιπόν, για κάτι που ίσως συμβεί σε δέκα ή είκοσι χρόνια ή και ποτέ. Και τα παιδιά μου, και εγώ θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Ξέρετε κάτι; Αυτό που γνωρίζω πια είναι ότι ο κόσμος δεν είναι ιδανικός. Το παιχνίδι παίζεται στο τι συμβαίνει μέσα μας.

Υπάρχουν στιγμές της καριέρας σας που νοσταλγείτε περισσότερο;

Νιώθω ευλογημένος, γιατί η πορεία μου έως τώρα είναι γεμάτη από ωραίες στιγμές. Ειδικά όταν επρόκειτο για πράγματα που έκανα για πρώτη φορά. Αλλά είναι τόσο πολλές αυτές οι πρώτες φορές, που θα θέλαμε ώρες να μιλάμε γι’ αυτές. (Γέλια)

Βλέπετε παλιά σας βιντεοκλίπ;

Αν τύχει…

Τι νιώθετε όταν βλέπετε τον νεαρό Σάκη, για παράδειγμα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, να τραγουδάει το «Πάρ’ τα»;

Μεγάλη συμπάθεια. Διακρίνω πάνω του τον ενθουσιασμό, τη δίψα να ζήσει τη χαρά της ζωής, να ανακαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Λέω: κοίτα τι δυναμισμό, τι αισιοδοξία, τι όρεξη για ζωή έχει αυτός ο πιτσιρικάς!

Εχετε καταλήξει στο ποιο τραγούδι μπορεί να γίνει «κοινού αισθήματος»;

Οχι βέβαια. Αν ξέραμε τη συνταγή, όλοι θα γράφαμε τέτοια τραγούδια. Αλλά, δυστυχώς, αν ένα τραγούδι είναι «κοινού αισθήματος», φαίνεται στο τέλος της πορείας του, το αποδεικνύει η ιστορία. Πάντως είναι σπουδαίο όταν αυτό συμβαίνει. Και είμαστε τυχεροί οι καλλιτέχνες όταν πέφτουν στα χέρια μας τέτοια διαμάντια. Αλλά κάθε φορά που ερμηνεύω ένα καινούργιο τραγούδι, αυτό που επιζητώ είναι να συγκινεί – πρωτίστως εμένα. Στιγμές είναι η ζωή μας, δεν ζούμε ούτε το παρελθόν ούτε το μέλλον, αλλά το τώρα. Και τώρα στις εμφανίσεις μου, στο Estate Seaside στο «Ακρωτήρι», βλέπω πόσο έχει αγαπήσει το κοινό το «Ξανά» αλλά και το «Ελα μου». Ισως γιατί αυτά χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή. Δεν θα πω κάτι βαρύγδουπο, όπως το «θα μείνουν στην ιστορία». Γιατί δεν το θεωρώ και απαραίτητο. Ο κόσμος προχωράει διαρκώς…

Τι σας καθοδηγεί περισσότερο στις αποφάσεις σας; Το ένστικτο ή η λογική;

Η λογική δεν μπορεί να είναι διαρκώς παρούσα. Το συνειδητό μας είναι πολύ περιορισμένο σε σύγκριση με το υποσυνείδητό μας – με αυτό θέλω να έχω μεγαλύτερη επαφή. Το τέλειο, βέβαια, θα ήταν το υποσυνείδητο να γίνει συνειδητό!

Φέτος κλείνετε είκοσι πέντε χρόνια στο τραγούδι – και στην κορυφή. Τι σας κάνει τόσο… ανθεκτικό, τελικά;

Eίναι στο λειτουργικό μου πρόγραμμα! Αυτό που εσείς εκλαμβάνετε ως ανθεκτικότητα είναι το αποτέλεσμα άλλης διεργασίας: της ανάγκης μου να διαπιστώνω καθημερινά και σε καθετί τι βρίσκεται παρακάτω.

Ζοριστήκατε ποτέ τόσο που να σκεφτείτε να τα παρατήσετε;

Να τα παρατήσω; Φυσικά και όχι! Μπορείς να παρατήσεις τη ζωή; Αυτό που λέμε «οverload» το έχω πάθει κατά καιρούς, γιατί δεν μπόρεσα να διαχειριστώ σωστά την ενέργειά μου.

Το περασμένο καλοκαίρι καταθέσατε την άποψή σας για το δημοψήφισμα σε μια πολυσυζητημένη ανάρτηση στο facebook. Τι σας έκανε να αποφασίσετε να «εκτεθείτε»;

Το γεγονός ότι είμαι υπέρ όσων μας ενώνουν. Στο «μαζί» βρίσκονται οι λύσεις, όχι στο διχασμό. Δεν τοποθετήθηκα υπέρ του «ναι» ή του «όχι» με εκείνη την ανάρτηση, αλλά εναντίον του ίδιου του δημοψηφίσματος. Τη στιγμή που θα έπρεπε να μας δείχνουν έναν κοινό δρόμο, μας οδηγούσαν στην πόλωση. Και αυτό σε συνθήκες κρίσης, όταν η χώρα είναι τόσο ευάλωτη, είναι χαριστική βολή. Με έπνιγε, λοιπόν, όλο αυτό, δεν μπορούσα να σιωπήσω. Ενιωσα την ανάγκη να τοποθετηθώ ως πολίτης.

Οταν εξελέγη πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, πώς το είδατε – αισθητικά και πολιτικά;

Αισθητικά μου άρεσε πολύ. Θα έπρεπε περισσότεροι νέοι άνθρωποι να ασχολούνται με την πολιτική. Και, κυρίως, να πηγαίνουν να ψηφίζουν, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν τόσο μεγάλα ποσοστά αποχής.Δεν γίνεται να μένεις αδιάφορος και αμέτοχος όταν καθορίζεται το μέλλον σου. Πολιτικά, όμως, δεν με ενδιαφέρει τι ηλικία θα έχει ο πολιτικός που διαχειρίζεται τις ζωές μας. Ας είναι και 110 ετών! Μόνο το αποτέλεσμα έχει σημασία.

Και το αποτέλεσμα έως σήμερα πώς το αποτιμάτε;

Κάθε φορά που ψηφίζουμε, είναι σαν να υπογράφουμε ένα συμβόλαιο με τον άνθρωπο που επιλέγουμε να μας κυβερνήσει. Και υπάρχουν τέσσερα σενάρια. Πρώτον: Να εκλεγεί, να υλοποιήσει όλα όσα μας είχε υποσχεθεί και το αποτέλεσμα να είναι -με μετρήσιμα μεγέθη- θετικό. Αυτό, ναι, είναι νίκη! Τότε είναι σαν να έχουμε κερδίσει λαχείο! Δεύτερον: Να μας έχει προτείνει μερικές καλές ιδέες, να τον ψηφίσουμε, να τις εφαρμόσει, αλλά το αποτέλεσμα να μην είναι το προσδοκώμενο. Αυτό δεν είναι ένα καλό σενάριο, αλλά τουλάχιστον αντανακλά μια έντιμη σχέση και ειλικρινή. Ασε που είναι και εποικοδομητικό. Την επόμενη φορά, αυτός ο πολιτικός ξέρεις πως θα έχει μάθει από το λάθος του και θα έχει βελτιωθεί. Τρίτον: Κάποιος σου υπόσχεται κάτι, ανεβαίνει στην εξουσία, δεν το υλοποιεί, αλλάζει ρότα, αλλά, παρά ταύτα, το αποτέλεσμα που φέρνει είναι θετικό. Λαχείο κι αυτό. Χαλάλι του που δεν έκανε όσα είπε. Και τέταρτο και τελευταίο: Ενας πρωθυπουργός εκλέγεται υποσχόμενος κάποια πράγματα, κάνει τα εντελώς αντίθετα και οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Αν δεν τα πίστευε και σε παραμύθιαζε, είναι ψεύτης. Αν είχε υποτιμήσει την κατάσταση και δεν μπόρεσε να αντιδράσει, είναι ανίκανος.

Σε ποιο σενάριο «μπαίνει» ο Αλέξης Τσίπρας; Της ψευτιάς ή της ανικανότητας;

Δεν θα πω της ψευτιάς, γιατί θέλω να είμαι καλοπροαίρετος. Προσπαθεί να διαχειριστεί την αυταπάτη του, όπως είπε. Ξύπνησε από ένα όνειρο και βρέθηκε σε έναν… εφιάλτη. Πιστεύω ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Αλλά δεν ξέρω αν μπορεί. Αυτήν τη στιγμή, τα μετρήσιμα μεγέθη είναι εναντίον του. Το αποτέλεσμα τον έχει διαψεύσει. Μιλάτε για συμμετοχή και ενεργοποίηση των πολιτών.

Εσείς θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Eίμαι τόσο γεμάτος από αυτά που κάνω… Με ρωτάτε αν, λειτουργώντας αλτρουιστικά, θα αποφάσιζα να αφήσω τη δουλειά μου και την οικογένειά μου και να αφοσιωθώ στο δημόσιο συμφέρον; Δεν το αποκλείω. Δεν λέω όχι, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα σε καλέσει η ζωή να κάνεις. Αν έπαιρνα ποτέ μια τέτοια απόφαση, πάντως, δεν θα θα το έκανα λέγοντας «εγώ θα τα καταφέρω καλύτερα από όλους»… Εχει κοντά πόδια το ψέμα. Και το ίδιο συμβαίνει με τη φήμη και την εξουσία, που τόσο σαγηνεύουν τους ανθρώπους, αλλά μπορούν και να τους καταστρέψουν, αν εκείνοι δεν συμπεριφερθούν με εντιμότητα, ήθος και συνέπεια.

Τι σκέφτεστε κάθε πρωί όταν βλέπετε το είδωλό σας στον καθρέφτη;

Βλέπω τον εαυτό μου ως παρατηρητής. Και εστιάζω στο βλέμμα μου: και πάντα μου αποκαλύπτει αυτά που πραγματικά νιώθω και σκέφτομαι. Ακόμα κι αν κάποιες φορές δεν θέλω να τα παραδεχτώ…

info

Το X Factor προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 21.15 από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Περισσότερες πληροφορίες στο www.skai.gr/tv

To X Factor σε αριθμούς

3.043.878 τηλεθεατές είδαν έστω και για 1 λεπτό το πρώτο live.

3.000 τ.μ. είναι το εμβαδόν του σκηνικού.

200 οθόνες χρησιμοποιούνται, 500 ρομποτικές κεφαλές και 14 κάμερες.

– Είναι η 1η HD παραγωγή στην Ελλάδα.

260 άνθρωποι εργάζονται στην παραγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή