Κυρ. Μητσοτάκης: «Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο πλαίσιο συμφωνίας»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο πλαίσιο συμφωνίας»

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το επίμαχο ζήτημα των offshore εταιρειών, που έβαλε «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό, την αξιοπιστία στην πολιτική, την συμφωνία με τους δανειστές αλλά και τον λόγο που ζητάει πρόωρες εκλογές μίλησε σε συνέντευξή του στον ANT1 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη διάταξη που αφορά στις offshore εταιρείες ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση και παραδέχτηκε ότι «θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί από τους βουλευτές μας». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «το νομοσχέδιο είχε 7.500 σελίδες, που έπρεπε να διαβαστούν σε 48 ώρες, κάτι που δείχνει ότι, η κυβέρνηση είχε σκοπό να το περάσει στα ψιλά». «Σήμερα ρωτάμε γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση, ας δώσει εξηγήσεις για το ποιους αφορά η διάταξη» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη.

«Εκεί που υπήρχε γενική απαγόρευση συμμέτοχης σε offshore στους πολιτικούς, ανοίγει ένα παραθυράκι». «Εμείς ρωτάμε ποιος ωφελείται από αυτή τη διάταξη, ζητάμε η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, γιατί όλοι οι πολίτες έχουν δυσκολία να κατανοήσουν γιατί επιτρέπεται σε πολιτικούς να συμμετέχουν σε offshore» επισήμανε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι έχει αντιγράψει όλες τις κακές πρακτικές του παρελθόντος, και ότι επενδύει στον ταξικό διχασμό, κάτι που ο ίδιος δεν προτίθεται να πράξει.

«Εγώ απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες είτε ψηφίσαν "ναι", ή "όχι". Δεν θα επενδύσω σε ταξικό διχασμό όπως το κάνει συνειδητά ο κ. Τσίπρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι μια κακή συμφωνία. «Η συμφωνία είναι κακή, διότι ο κ.Τσίπρας τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και επεσήμανε ότι «η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμα, συμφωνία για το χρέος δεν υπάρχει και επιπλέον έχουμε πρόσθετα μέτρα, πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού».

Αναφορικά με την ψήφιση της συμφωνίας το περασμένο καλοκαίρι από την ΝΔ, υπογράμμισε ότι, «εμείς δεν ψηφίσαμε τα μέτρα, αλλά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας».

«Ο κ.Τσίπρας επέλεξε το μείγμα της πολιτικής, κάτι το οποίο είπαν ξεκάθαρα και οι δανειστές», είπε αναφερόμενος στους αυξημένους φόρους που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα και προβάλλοντας την εναλλακτική πρόταση της παράταξής του, είπε «εμείς έχουμε άλλο δρόμο, αυτό με τον οποίο περιορίζονται οι δαπάνες» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «η οικονομία δεν θα ανακάμψει με αυτά τα μέτρα».

Σε ερώτηση τι θα έκανε διαφορετικά, αν είχε εκλεγεί η ΝΔ στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, απάντησε ότι, «εμείς θα ακολουθούσαμε ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων, υπάρχει άλλος δρόμος για να πετύχουμε τους ίδιους δημοσιονομικούς στόχους» και αναφέροντας ένα παράδειγμα διαφορετικής πολιτικής, είπε ότι, «υπάρχουν στρεβλώσεις στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων, εμείς δεν θα δίναμε αυξήσεις κι αν το κάναμε, θα φροντίζαμε να τις πάρουν αυτοί που τις αξίζουν».

Οσο για τον λόγο που επιμένει να ζητά εκλογές, απάντησε ότι, δεν του αρέσουν τα ψέματα και ο λαϊκισμός και ότι θέλει «συμφωνία αλήθειας. «Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να κερδίσει, γιατί δεν έχει αξιοπιστία» και περιγράφοντας το πλαίσιο μιας εναλλακτικής συμφωνίας, πρότεινε «να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα» επισημαίνοντας ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα πιέσει για λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που θα δώσουν ανάσα στην οικονομία. «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί γιατί είναι αναξιόπιστος… Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η αναξιοπιστία» παρατήρησε.

«Λέμε όχι στην λογική του ώριμου φρούτου, γιατί ο Τσίπρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει. Πρόθεσή μας είναι η ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με γενναίο άνοιγμα στο Κέντρο. Τώρα οι πολίτες αρχίζουν να μας ακούνε» υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνησή του θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα με αποκλιμάκωση των φορών και θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική στους επενδύτες, ανακοινώνοντας ότι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της ΝΔ θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «συμφωνούμε με τις φιλελεύθερες πολιτικές του Τσίπρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, διαφωνούμε όμως με το υπερταμείο. «Το υπερταμείο και ο κόφτης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής Τσίπρα» επανέλαβε.

«Η Ελλάδα έχει γίνει φθηνή για επενδύσεις θα προσελκύσουμε επενδύτες δεν θα μοιραστούμε την μιζέρια μας όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συναντάται εντός της ημέρας στο Λουξεμβούργο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ, τη χαρακτήρισε σπουδαία πολιτικό προσθέτοντας ότι δεν δέχτηκε κανένα τηλεφώνημα για το πως θα ασκήσει την αντιπολιτευτική του τακτική. Σήμερα θα προσπαθήσω να την πείσω, είπε, ότι εγώ διαθέτω ένα διαφορετικό σχέδιο.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή