Προειδοποίηση από Αβραμόπουλο

Προειδοποίηση από Αβραμόπουλο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «συνήθης ύποπτος» ως προς τη μη εφαρμογή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Eνωση για το προσφυγικό είναι η Aγκυρα. Oμως, πέρα από τις απειλές της γειτονικής χώρας ότι δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αν προηγουμένως δεν λάβει το αντάλλαγμα της απελευθέρωσης της βίζας, η συμφωνία φαίνεται να κινδυνεύει και από τη δυστοκία της Αθήνας. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κινδυνεύει από την άρνηση της κυβέρνησης να προωθήσει τη νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, αυτός ήταν ο βασικός λόγος του κύκλου συναντήσεων που είχε τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο αρμόδιος Eυρωπαίος επίτροπος φέρεται να έχει διαμηνύσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπάρχει κίνδυνος η συμφωνία με την Τουρκία να τιναχτεί στον αέρα αν η Αθήνα δεν νομοθετήσει άμεσα τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον επίτροπο, προκειμένου να συνεχιστούν οι επιστροφές αιτούντων άσυλο στη γειτονική χώρα.

Και αυτό διότι η κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να προωθήσει και να ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία, αν δεν προχωρήσουν σε παρόμοιες κινήσεις και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (για παράδειγμα, η Γαλλία), οι οποίες, πάντως, δεν εμφανίζονται διατεθειμένες για κάτι τέτοιο. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι αυτή ήταν και η βασική ένσταση του Eλληνα πρωθυπουργού στο δείπνο των 28 ηγετών που επεξεργάστηκε το τελικό σχέδιο της κοινής δήλωσης (δεν πρόκειται για συμφωνία με ό,τι αυτό συνεπάγεται νομικά) Ε.Ε. – Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου. Τότε ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε ζητήσει σχετική νομική κάλυψη από την Κομισιόν, ώστε να περιβάλει με ευρωπαϊκό μανδύα τη σχετική νομοθέτηση.

Πάντως, σε όσα ψηφίστηκαν στο τέλος Μαρτίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν υπάρχει ο εν λόγω χαρακτηρισμός για την Τουρκία. Κυβερνητικές πηγές, όμως, υποστηρίζουν ότι όσα έχουν ψηφιστεί –στη σχετική συζήτηση μάλιστα είχαν υπάρξει αντιδράσεις για το επίμαχο ζήτημα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ– είναι επαρκή, ώστε οι Επιτροπές που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου να μπορούν να κρίνουν τις επιστροφές προς την Τουρκία. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ψηφίσει τέτοιο χαρακτηρισμό για την Τουρκία και ότι δεν πρέπει να ζητείται από την Ελλάδα να το κάνει. Πάντως, δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου ενώπιον του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ότι υπάρχουν «τεχνικές και νομικές πτυχές» της συμφωνίας που εκκρεμούν, καθώς και η αυτονόητη επισήμανση ότι η τήρηση της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται ούτε οι διατυπώσεις περί «εθνικής συναντίληψης», οι οποίες, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του επιτρόπου στην Αθήνα, παραπέμπουν στην αναζήτηση μιας στοιχειώδους συναίνεσης και της Ν.Δ. για το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή