Στη Βουλή η ρύθμιση με τις offshore

Στη Βουλή η ρύθμιση με τις offshore

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Bουλή οδηγεί η Ν.Δ. την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναδώσει τη δυνατότητα σε βουλευτές και υπουργούς να κατέχουν offshore εταιρείες, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της, με πρώτο τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Την πρωτοβουλία αυτή, που βρίσκει σύμφωνα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχε προαναγγείλει από το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος μιλώντας στον Ant1 εξέφρασε την αγανάκτησή του που, ενώ «υπήρχε γενική απαγόρευση συμμέτοχης σε offshore στους πολιτικούς, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ένα παραθυράκι», αξιώνοντας από τον πρωθυπουργό να πει «ποιος ωφελείται από τη διάταξη».

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Ν.Δ. στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και στον αναπληρωτή του Δημ. Παπαγγελόπουλο η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ακόμη πιο αιχμηρή. Μιλάει για «σκανδαλώδη τροποποίηση της νομοθεσίας», την οποία η κυβέρνηση «προσπάθησε να αποκρύψει στις 7.000 σελίδες του πολυνομοσχεδίου». Ο δε εκπρόσωπος της Συγγρού Γ. Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του (Vima Fm), αφού εξήγησε ότι η Ν.Δ. είχε απαγορεύσει για τους πολιτικούς τις offshore «σε οποιαδήποτε χώρα ειδικού φορολογικού καθεστώτος», έσπευσε να καταρρίψει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «η μόνη αλλαγή είναι ότι θα επιτρέπονται offshore στα κράτη που έχουν δεκτικές –σε συνεργασία– φορολογικές αρχές», απαριθμώντας μερικές από αυτές τις χώρες. Ως «αξιόπιστες» για τον ΣΥΡΙΖΑ χώρες ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ενδεικτικά «τις Παρθένους Νήσους, τα Νησιά Κέιμαν, τις Βερμούδες και τη… Νήσο του Μαν», ενώ στη λίστα των εξαιρέσεων της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η Κύπρος, καθώς και η Βουλγαρία.

Παράλληλα, κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, ενώ για το ίδιο θέμα κατήγγειλαν την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπoλίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ανεύθυνες και αστείες «τις δικαιολογίες που ψιθυρίζει η κυβέρνηση» και ζήτησε «την άμεση ανάκληση της ρύθμισης», ενώ με εμφανή ειρωνεία η Χαρ. Τρικούπη αναρωτήθηκε αν «οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν business με offshore» και κάλεσε προσωπικά τον κ. Τσίπρα να «δώσει στον λαό τις εξηγήσεις που περιμένει». Ψήφισμα για συλλογή υπογραφών συνέταξε και η ένωση ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από τη μεριά του, το Ποτάμι απευθύνθηκε «στους βουλευτές όλων των δημοκρατικών κομμάτων», έτσι ώστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα επανενεργοποιήσει την πλήρη απαγόρευση των offshore όχι μόνον για τους πολιτικούς και τους βουλευτές, αλλά και για τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους, τους γενικούς γραμματείς και όλους όσοι ορίζονται σε πολιτικές θέσεις, ενώ το ΚΚΕ, αφού υπενθύμισε ότι καταψήφισε στη Bουλή τη συγκεκριμένη διάταξη, υπογράμμισε ότι αυτή «ανοίγει και τον δρόμο για αποποινικοποίηση ακόμη και πιθανών παλιών υποθέσεων».

Το μόνο ερώτημα που έμεινε, βέβαια, αναπάντητο είναι πώς κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο δεν ανέδειξε εγκαίρως τη συγκεκριμένη διάταξη και έπρεπε να υπάρξει δημοσιογραφική επισήμανσή της για να την επικρίνουν. Η μόνη προφανής απάντηση –την οποία εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ακόμη και ο κ. Μητσοτάκης– είναι ότι, όταν τα νομοσχέδια φτάνουν τις 7.000 σελίδες, ουδείς τελικά τα διαβάζει στο σύνολό τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή