Πίτσα με ντομάτα, ξινοτύρι, μπούκοβο και σαλάμι Ευρυτανίας

Πίτσα με ντομάτα, ξινοτύρι, μπούκοβο και σαλάμι Ευρυτανίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 20΄ (χωρίς το ζυμάρι), Ψήσιμο: περίπου 20΄

Υλικά (για 1 στρογγυλή πίτσα, διαμέτρου περίπου 38 εκ.)

  • 1 λεπτή ζύμη για πίτσα (βλ. εδώ) ή έτοιμη νωπή ζύμη για πίτσα του εμπορίου
  • 150 – 200 ml σάλτσα ντομάτας (βλ. εδώ)
  • 120 γρ. μαλακό ξινοτύρι της αρεσκείας μας, λιωμένο με το πιρούνι (χρησιμοποιούμε μαλακά λευκά τυριά από αιγοπρόβειο γάλα, με υπόξινη γεύση. στην κατηγορία αυτή ανήκουν η ξινομυζήθρα, το γαλοτύρι, το τσαλαφούτι, το κατίκι κ.ά.)
  • 120 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένο
  • 1 μέτρια ντομάτα, χωρίς ζουμιά και σπόρια, σε κυβάκια
  • 100 γρ. σαλάμι αέρος, κατά προτίμηση Ευρυτανίας (σε ορισμένα ντέλι) ή Λευκάδος (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1/6 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή όσο καυτερό μάς αρέσει και αντέχουμε)
  • 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ή ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
  • 1 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη φρέσκια ντομάτα, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με την πάπρικα, το καυτερό μπούκοβο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220° C (προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα). Πασπαλίζουμε ένα ταψί (είτε ειδικό για πίτσα είτε τη λαμαρίνα του φούρνου) με το καλαμποκάλευρο.

Ανοίγουμε το ζυμάρι σε διάμετρο 38 εκ. και το απλώνουμε στο ταψί.

Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στη ζύμη και την απλώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού, να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια. Σκορπίζουμε το μείγμα των τυριών, από πάνω το μείγμα της φρέσκιας ντομάτας και πασπαλίζουμε με τη μαντζουράνα (ή τη ρίγανη).

Ψήνουμε σε χαμηλή σκάλα στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η ζύμη από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, σκορπίζουμε το σαλάμι σε διάφορα σημεία και είτε συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3 – 4 λεπτά ίσα να αρχίσει να ζεσταίνεται το αλλαντικό είτε την κόβουμε αμέσως ακτινωτά σε 8 κομμάτια και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή