Σε δύο φάσεις το τετ α τετ με Μέρκελ

Σε δύο φάσεις το τετ α τετ με Μέρκελ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν καταψηφίσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λογική τους, αλλά το Ταμείο που είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα». Ηταν το βασικό επιχείρημα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε, στην κατ’ ιδίαν χθεσινοβραδινή συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο, την καταψήφιση από τη Ν.Δ. άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Αυτό, παρότι, σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, η Γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε να μην εισέλθει σε λεπτομέρειες για το θέμα. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τεκμηρίωσε με συγκεκριμένα επιχειρήματα τη στάση του κόμματός του, όπως ακριβώς είχε κάνει στο προηγούμενο, πρώτο του τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο, εξηγώντας γιατί η Ν.Δ. δεν προτίθετο να ψηφίσει το ασφαλιστικό.

Σε περισσότερες λεπτομέρειες φαίνεται να εισήλθαν αμφότερες οι πλευρές για θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και ενώπιον της κ. Μέρκελ την ανάγκη να υπάρξει μείωση δαπανών και φόρων και εστίασε στην παρουσίαση του διαφορετικού μείγματος πολιτικής που προτείνει η Ν.Δ. για έξοδο από την κρίση και το οποίο προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% κατά την πενταετία 2017-2021. Στόχος που, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., δεν μπορεί να επιτευχθεί με την παρούσα κυβέρνηση, η οποία δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η χθεσινή συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Λουξεμβούργο, εξελίχθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, όπου και συζητήθηκε το θέμα της οικονομίας και η στάση της Ν.Δ. στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν μόνος με την καγκελάριο. Στη δεύτερη, μπήκαν στην αίθουσα τρεις συνεργάτες της κ. Μέρκελ και από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη οι κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Σμυρλής (γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ.) και Κωνσταντίνος Κυρανάκης (γραμματέας της Νεολαίας του ΕΛΚ). Στο δεύτερο αυτό σκέλος συζητήθηκε το προσφυγικό, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Γερμανίδας καγκελαρίου. Στην προηγούμενη συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης είχε εμφανιστεί με εθνική γραμμή στήριξης της κυβέρνησης στο ζήτημα. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ήταν η προβληματική διαχείριση της κυβέρνησης που διόγκωσε το πρόβλημα και υπογράμμισε ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πρέπει να είναι μακράς πνοής, ώστε οι ροές να παραμείνουν μειωμένες.

Το έδαφος για τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο είχε προετοιμαστεί και με τη δημοσίευση άρθρου του προέδρου της Ν.Δ. στην ελληνική και γερμανική έκδοση της Huffington Post. Σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης προέταξε το μεταρρυθμιστικό του προφίλ, σημειώνοντας ότι βασικοί αντίπαλοι είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Επιπλέον, άφηνε αιχμές για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ενώ σε σχετική δήλωσή του από το Λουξεμβούργο σημείωσε ότι η Ν.Δ. είναι το κόμμα που ουδέποτε διαπραγματεύτηκε τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. (AΝΤ1) είχε εξαπολύσει εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια κακή συμφωνία που μεταθέτει τη συζήτηση για το χρέος στο μέλλον και μάλιστα με τίμημα πρόσθετο πακέτο μέτρων, ενώ πρόσθεσε ότι ο «κόφτης» μπήκε στο τραπέζι ως αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης. Υπερασπίστηκε μάλιστα την απόφαση της Ν.Δ. να υπερψηφίσει το τρίτο μνημόνιο το περασμένο καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι το κόμμα του ανέλαβε σημαντικό πολιτικό κόστος προκειμένου να μείνει η χώρα στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή