Λιβύη: Η Τουρκία θέλει να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στην Τρίπολη

Λιβύη: Η Τουρκία θέλει να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στην Τρίπολη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θέλει να είναι η πρώτη που θα ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στην Τρίπολη, όπου συζήτησε με μέλη της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας την επανέναρξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

«Επιθυμούμε να είμαστε το πρώτο κράτος που θα ξανανοίξει την πρεσβεία του στην Τρίπολη», δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην λιβυκή πρωτεύουσα, όπου επίσης συζήτησε την πιθανή αποκατάσταση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων Κωνσταντινούπολης-Τρίπολης από την εταιρεία Turkish Airlines.

Ο Τσαβούσογλου, τον οποίο υποδέχθηκε ο Λίβυος ομόλογός του Μοχάμαντ Τάχερ Σιάλα, συναντήθηκε στη ναυτική βάση της λιβυκής πρωτεύουσας με τον Φάγεζ αλ Σαράτζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Τρίπολη είχε κλείσει το καλοκαίρι του 2014, ενώ οι πτήσεις της Turkish Airlines προς τη Λιβύη είχαν ανασταλεί τον Ιανουάριο του 2015 «για λόγους ασφαλείας».

«Οι τουρκικές εταιρείες θέλουν να αρχίσουν ξανά τις δραστηριότητές τους (…) στους τομείς των μεταφορών, των επικοινωνιών και πάνω απ' όλα της ενέργειας, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τη Λιβύη αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Τσαβούσογλου. «Αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση ασφαλείας», πρόσθεσε.

«Αναφερθήκαμε λεπτομερώς στην επάνοδο των τουρκικών εταιρειών και την επανέναρξη των έργων υποδομής» που είχαν αναλάβει, ανέφερε από την πλευρά του ο Σιάλα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Μια τουρκική εταιρεία έχει ήδη επιστρέψει στη Λιβύη «για να ολοκληρώσει το έργο του ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Χομς», 120 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπως γνωστοποίησε ο ΥΠΕΞ της Λιβύης.

«Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα μπορέσει να πείσει την Enka (σ.σ. μια μεγάλη τουρκική κατασκευαστική εταιρεία) να επιστρέψει για να ολοκληρώσει το έργο των αεριοστρόβιλων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού του Ουμπάρι», στη νότια Λιβύη, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ότι η Τουρκία υποχρεώνει πλέον τους Λίβυους να εξασφαλίζουν θεωρήσεις εισόδου για να ταξιδεύουν στην επικράτειά τους παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια διμερής συμφωνία που τους εξαιρεί, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε μια «απλοποίηση» της διαδικασίας και αναφέρθηκε στην «πιθανότητα να παραδίδονται απευθείας» οι βίζες από το τουρκικό προξενείο στη Μισράτα (200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή