Με το βλέμμα στην Κ.Ο. το Μέγαρο Μαξίμου

Με το βλέμμα στην Κ.Ο. το Μέγαρο Μαξίμου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βεβαιότητα ότι η πρόσθετη διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα κλείσει μέσα στις επόμενες 2 – 3 ημέρες εκφράζεται από την κυβέρνηση, καθώς μια παρατεταμένη διαδικασία, πέραν του ότι θα μεταθέσει την εκταμίευση της δόσης, απειλεί να ακυρώσει στην πράξη το κλίμα αισιοδοξίας για αλλαγή σελίδας με προοπτική ανάπτυξης και φυγή προς τα εμπρός, που τόσο συστηματικά προσπάθησε η κυβερνητική ηγεσία να καλλιεργήσει το προηγούμενο διάστημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προκληθεί ενόχληση αλλά και προβληματισμός από τη στάση των δανειστών, καθώς, όπως αναφέρεται, ενώ θεωρητικά η αξιολόγηση έχει κλείσει –προς τούτο παραπέμπουν στο ανακοινωθέν του τελευταίου Eurogroup– η άλλη πλευρά επιμένει να βάζει στο τραπέζι διαρκώς νέα θέματα. Μάλιστα, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, πρόκειται για ζητήματα που είναι εκτός της ατζέντας των συμφωνηθέντων, πέραν δηλαδή των υποχρεώσεων που η κυβέρνηση ανέλαβε με τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μετακινηθεί πέρα από τις υποχρεώσεις αυτές, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι είναι εφικτό να κλείσει η πρόσθετη διαπραγμάτευση σύντομα, σε χρόνο τέτοιο που δεν θα ανοίξει εκ νέου ζητήματα για την κυβέρνηση.

Οι πρόσθετες πιέσεις των εταίρων προκαλούν προβληματισμό και σε σχέση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την ενδεχόμενη «μεταρρυθμιστική κόπωση» έναντι της προοπτικής να κληθούν να ψηφίσουν ένα πρόσθετο πακέτο όχι και τόσο «αθώων», όπως όλα δείχνουν, προσαρμογών. Χωρίς να αποκλείονται οι άλλες επιλογές, φαίνεται ότι εάν αποφασισθεί τα πρόσθετα μέτρα να έρθουν στη Βουλή και εφόσον ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση άμεσα, αυτό θα γίνει αύριο, Τετάρτη, που έχει προγραμματισθεί συζήτηση στην Ολομέλεια για την κύρωση διακρατικών συμβάσεων.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να κλείσουν το γρηγορότερο τα ανοιχτά μέτωπα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει στη συνέχεια να κινηθεί με βάση αποκλειστικά τη δική της ατζέντα και έχοντας η ίδια την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στη διαχείριση της επόμενης ημέρας κεντρικό ρόλο θα έχει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα πάρει πάνω του την προσπάθεια ανάταξης της εικόνας της κυβέρνησης στους πολίτες, που από τις δημοσκοπήσεις δείχνει να έχει υποστεί σημαντική φθορά. Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει με προσωπικές παρεμβάσεις και βγαίνοντας από το Μαξίμου, με επιτόπιες επισκέψεις, να αναδείξει το κοινωνικό έργο της κυβέρνησης ως σημείο διαφοροποίησής της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παράλληλα, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, η κυβέρνηση προετοιμάζει έναν μαραθώνιο νομοθετικών παρεμβάσεων μέσα στο καλοκαίρι, και θα έρθουν στη Βουλή, μεταξύ άλλων, ο αναπτυξιακός νόμος, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, ο νόμος για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων κ.λπ.

Σήμερα προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να αποφασισθεί η μετάθεση του συνεδρίου για τον Σεπτέμβριο, έπειτα από τις αντιδράσεις που είχαν διατυπωθεί έναντι εσπευσμένης πραγματοποίησής του μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως είχε εισηγηθεί η προεδρική πτέρυγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή