Αντιδράσεις για το τσιγάρο του Πολάκη

Αντιδράσεις για το τσιγάρο του Πολάκη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαγόρευση του καπνίσματος σε παιδικές χαρές, παραλίες και πλατείες ζητεί από την πολιτεία η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν τους υφιστάμενους νόμους σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, αλλά και να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα, επεκτείνοντας το μέτρο σε ανοικτούς χώρους για την προστασία των παιδιών. Την ίδια στιγμή που γινόταν αυτή η έκκληση, μία φωτογραφία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, να καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου έκανε τον «γύρο» του Διαδικτύου, προκαλώντας πληθώρα σχολίων…

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία απευθύνει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Από την κυβέρνηση ζητεί, μεταξύ άλλων, να εφαρμοστούν άμεσα οι υφιστάμενοι αντικαπνιστικοί νόμοι και για τις νέες συσκευασίες των προϊόντων καπνού, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της εξωτερικής επιφάνειας των πακέτων πρέπει να καλύπτεται με εικόνες και προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Επιπρόσθετα ζητεί να απαγορευθεί το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους όπου συχνάζουν παιδιά όπως παιδικές χαρές, πλατείες, παραλίες και ανοικτοί χώροι διασκέδασης και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μόλυνσης από τα αποτσίγαρα. Το μήνυμα της Εταιρείας προς τους καπνιστές «στοχεύει» και στο… πορτοφόλι τους. Οπως αναφέρει, εάν ένας καπνιστής έβαζε από 18 ετών έως τη συνταξιοδότηση σε κουμπαρά τα χρήματα που ξοδεύει για τσιγάρα, θα είχε εξασφαλισμένη σύνταξη 760 ευρώ (εθνική σύνταξη συν την εξοικονόμηση) που θα την απολάμβανε για περισσότερα και πιο δραστήρια χρόνια ζωής. Τέλος, καλεί τους Ελληνες που δεν καπνίζουν να μην αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τον ρόλο του παθητικού καπνιστή και να απαιτήσουν από όλους να συμμορφωθούν με τον νόμο. Την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ζητεί από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον γ.γ. δημόσιας υγείας, Γιάννη Μπασκόζο και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, κατηγορεί την ελληνική πολιτεία ότι «εξακολουθεί να μένει αδρανής θεατής του σοβαρότερου ίσως προβλήματος Δημόσιας Υγείας σήμερα».

Την ίδια στιγμή, τη θέση ότι ο περιορισμός του καπνίσματος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμους, αλλά χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία των νέων, εξέφρασε ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Πελεγρίνης, με αφορμή έρευνα σε μαθητές Α΄ και Β΄ Γυμνασίου. Οπως κατέδειξε η έρευνα, το 16,7% έχει δοκιμάσει να καπνίσει κυρίως από περιέργεια, το 9,2% κάπνισε έστω και μία φορά τον τελευταίο μήνα, το 30% είναι παθητικοί καπνιστές στο σπίτι τους, ενώ οκτώ στους δέκα μαθητές συνδέουν το κάπνισμα με το άγχος!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή