Ακριβό αλλά αποτελεσματικό το QE της ΕΚΤ

Ακριβό αλλά αποτελεσματικό το QE της ΕΚΤ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές είναι οι ειδήσεις, οι οποίες έρχονται από το οικονομικό μέτωπο της Ευρωζώνης και στην ευνοϊκή εξέλιξη συμβάλλει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Δεύτερο μήνα στη σειρά, το οικονομικό κλίμα μεταξύ καταναλωτών και επιχειρηματικών στελεχών βελτιώθηκε στις 104,7 μονάδες από τις αναθεωρημένες 104 μονάδες του Απριλίου, όπως ανέφερε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τετραμήνου, όταν οι αναλυτές έκαναν λόγο για καταγραφή 104,4 μονάδων.

Κρίσιμη συνεδρίαση

Την Πέμπτη στη συνεδρίασή της η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη, οι οποίες κατά τους αναλυτές, είτε θα μείνουν ως έχουν είτε θα αυξηθούν. Βέβαια, αυτές οι πρώτες καλές ειδήσεις για τον Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έρχονται με κόστος 240 δισ. ευρώ – το ποσόν αυτό, ενισχυμένο κατά 80 δισ. ευρώ, δόθηκε τον Μάρτιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τις αγορές τίτλων.

«Προσδοκούμε οι προβλέψεις του πληθωρισμού και της ανάπτυξης να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω και σε αυτά ακριβώς θα επικεντρωθούν στη συνεδρίασή τους τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ», υπογράμμισε ο Γιοχάνες Γκαρέις, οικονομολόγος της Νatixis στη Φρανκφούρτη. «Η ΕΚΤ θα δώσει έμφαση στη σημασία της ποσοτικής χαλάρωσης τώρα που υπάρχουν ευνοϊκά στοιχεία».

Το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών βελτιώθηκε τον Μάιο στο -7% από το -9,3% τον Απρίλιο, ενώ και στους κλάδους του λιανεμπορίου και των κατασκευών η εμπιστοσύνη ενισχύθηκε. Η Eurostat αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει πληθωρισμό με ελαφρά άνοδο στο -0,1% τον Μάιο από το -0,2% τον Απρίλιο, ενώ η ανεργία θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με του Απριλίου, στο 10,2%, όπως προβλέπουν αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ 1,4% φέτος, 1,7% το 2017 και 1,8% το 2018 και τον πληθωρισμό αντίστοιχα στο 0,1%, 1,3% και 1,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή