15 κλοπές προτομών σε έξι χρόνια, μόνο τέσσερις βρέθηκαν

15 κλοπές προτομών σε έξι χρόνια, μόνο τέσσερις βρέθηκαν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Δημοσίων Χώρων του Δήμου Αθηναίων, το πεδίο δράσης των κακοποιών δεν περιορίζεται βεβαίως στο Πάρκο Ελλήνων Λογοτεχνών στην οδό Ακαδημίας, αλλά απλώνεται παντού. Στις απώλειες που είχαμε από το 2012 και μετά προσθέστε τις προτομές του Σωτήρη Πέτρουλα (Σταδίου & Εδουάρδου Λω), του Τάσου Βουρνά (Δαφνομήλη & Οκταβίου Μερλιέ) και του Χοσέ Μαρτί (Μιχαλακοπούλου και Ηριδανού), που επίσης δεν βρέθηκαν αλλά αντικαταστάθηκαν από καινούργια αντίγραφα. Από τα 274 γλυπτά της Αθήνας (περίπου 200 είναι στην αρμοδιότητα του δήμου), τα 54 είναι από ορείχαλκο. Και μέσα σε έξι χρόνια 15 εξ αυτών έχουν κλαπεί ενώ η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει μονάχα τέσσερα: τις προτομές των Αθανασίου Πετμεζά (έργο Σώχου, στη λεωφόρο Γαλατσίου), Συνταγματάρχη Ψαρρού (Πλατεία Αιγύπτου, άγνωστος γλύπτης), Αθανασίου Λευκαδίτη (λεωφόρος Αλεξάνδρας, έργο Λαμέρα) και του αντιστασιακού Θανάση Σκούρα (στη συμβολή Κελαινούς και Θάσου, διά χειρός Μιχάλη Κάσση). Βρέθηκαν σε σκραπατζίδικο στον Ασπρόπυργο.

«Προφανώς και αυτά που έχουν κλαπεί την προηγούμενη εβδομάδα πρέπει να έχουν πάει σε παράνομο χυτήριο. Θα φροντίσουμε να αναβαθμίσουμε τον φωτισμό αλλά δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», λέει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος που είναι υπεύθυνος για τις τεχνικές υπηρεσίες. Ενας γνώστης της κατάστασης που δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του τονίζει στην «Κ» ότι με την υποστελέχωση που έχει σήμερα η αστυνομία, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση ουσιαστικής φύλαξης των γλυπτών αλλά ούτε και πύκνωσης των περιπολιών. Παλαιότερα ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε εισηγηθεί να μπουν κάμερες σε ορισμένα σημεία της πόλης όπου υπάρχουν συστάδες από γλυπτά. Και πάλι όμως τα μηχανήματα αυτά είναι εύκολο να καταστραφούν. Κρούσματα κλοπής ορειχάλκινων προτομών πάντως έχουν σημειωθεί και στην επαρχία. Εχει έρθει η ώρα η ελληνική πολιτεία να προστατεύσει τη μνήμη των σημαντικών προσωπικοτήτων στις οποίες αφιέρωσε γλυπτά. Οπως σοφά έλεγε ο Κώστας Ουράνης: «Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονούνε». Το να τους περιφρονούν είναι χειρότερος θάνατος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή