Ο «παράδεισος» της Βενεζουέλας

Ο «παράδεισος» της Βενεζουέλας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακάρι να αληθεύουν οι πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι «ένα “φιλελεύθερο” μέτωπο πολιτικών δυνάμεων, επιχειρηματιών και επικεφαλής μέσων ενημέρωσης» (30.5.2016) σκοπεύει να καλέσει στην Ελλάδα τη σύζυγο του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, κ. Λίλιαν Τίντορι. Είναι μια πρωτοβουλία που κάθε δημοκράτης θα χειροκροτούσε, αλλά η εφημερίδα της Αριστεράς το καταγγέλλει σε ένα δισέλιδο μείγμα πληροφοριών, εκτιμήσεων, θεωριών συνωμοσίας και φυσικά… αδειοδοτήσεων των καναλιών.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι τραγική. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο ότι η σοσιαλιστική διακυβέρνηση γονάτισε την πλούσια χώρα και οδηγεί τους πολίτες της να γρονθοκοπούνται στους δρόμους για ένα κιλό πατάτες. Ούτε στο γεγονός ότι η χώρα με τα πλουσιότερα κοιτάσματα εισάγει πετρέλαιο επειδή η κυβέρνηση του –λατρεμένου στον ΣΥΡΙΖΑ– Ούγκο Τσάβες δεν προχώρησε τις αναγκαίες επενδύσεις στον τομέα διύλισης, αλλά σκόρπισε τα λεφτά για να εγκαθιδρύσει το ημιδικτατορικό καθεστώς. Η μεγαλύτερη ζημιά, από την οποία δύσκολα θα συνέλθει η Βενεζουέλα, είναι στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη δημοκρατία.

«Υπό την ηγεσία του Ούγκο Τσάβες και του Νικολάς Μαδούρο», γράφει η οργάνωση υπεράσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων Human Rights Watch, «η συγκέντρωση εξουσίας στην κυβέρνηση και η διάβρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκφοβίσει, να λογοκρίνει και να διώξει όσους της κάνουν κριτική… Κορυφαίοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν αυθαίρετα συλληφθεί, δικαστεί και καταδικαστεί εμποδίζοντάς τους να διεκδικήσουν κάποιο αξίωμα. Η βαναυσότητα της αστυνομίας, οι κακές συνθήκες στις φυλακές και η ατιμωρησία των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας όταν διαπράττουν τέτοιες καταχρήσεις (όπως αυθαίρετες συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και στέρηση των βασικών δικαιωμάτων) παραμένουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Ανησυχίες υπάρχουν και για τη μη πρόσβαση σε βασικά φάρμακα και προμήθειες –ως αποτέλεσμα προβληματικών κυβερνητικών πολιτικών– και η διαρκής παρενόχληση ακτιβιστών από κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Η κρατική αυθαιρεσία δεν έχει στόχο μόνο τούς «Μένουμε Δημοκρατία», που θα έλεγε και ο αντίστοιχος Μπολιβαριανός Κυρίτσης. Στην 39σέλιδη έκθεση με τίτλο «Ανέλεγκτη εξουσία: οι επιδρομές της αστυνομίας και του στρατού στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος και μεταναστών» (Unchecked Power: Police and Military Raids in Low-Income and Immigrant Communities in Venezuela), η οργάνωση HRW καταγγέλλει τη δολοφονία ενός 16χρονου στο κρεβάτι του, μπροστά στα μάτια της μητέρας του. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο γενικός εισαγγελέας είπε ότι μόνο το 2015 κατά τη διάρκεια αυτών των επιδρομών σκοτώθηκαν 245 άτομα, ενώ το 2016 τα φονικά αυξάνουν ανησυχητικά. Στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά το κάνει με τον μπαλτά. Υπάρχουν μαρτυρίες για μαζικές φυλακίσεις· 14.000 άτομα την περίοδο μεταξύ Ιουλίου 2015 και Ιανουαρίου 2016. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι κατά τη διάρκεια των επιδρομών οι αστυνομικοί και στρατιώτες συχνά ξυλοκοπούν τους συλληφθέντες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κλέβουν χρήματα, κομπιούτερ, ακόμη και βασικά αγαθά όπως φαγητό, ακόμη και πάνες…

Παράδεισος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή