Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

Ντουμπρόβνικ: Η πόλη στη θάλασσα

8' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγεννησιακό και ευρωπαϊκό, με υπέροχη φύση και φημισμένες ακτές, το Ντουμπρόβνικ θα σας ανταμείψει με το μεσογειακό ταμπεραμέντο του για την επιλογή σας να το εξερευνήσετε.

Τι κοινό έχουν μια γραβάτα και ένα… νεράντζι; Το Ντουμπρόβνικ. Εμβλημα της πόλης των 45.000 περίπου κατοίκων -από τους οποίους oι 1.500 ζουν μέσα στην παλιά πόλη- είναι το εσπεριδοειδές που έφτασε εδώ τον 12ο αιώνα από την Ιταλία. Από την άλλη, πιστεύεται ότι η λέξη «γραβάτα» (cravat) είναι σύντμηση της λέξης «Croat» και πως oι Κροάτες έμποροι διέδωσαν το ανδρικό αξεσουάρ τον 16ο αιώνα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτές και άλλες χρήσιμες ή περιττές λεπτομέρειες μάθαμε από την ευγενέστατη ξεναγό που μας βοήθησε να γνωρίσουμε το θέρετρο της Αδριατικής.

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979, το Ντουμπρόβνικ είναι γεμάτο ιστορία, αλλά δεν μοιάζει καθόλου με… μουσείο. Η παλιά πόλη -διότι φυσικά υπάρχει και η σύγχρονη- είναι ζωντανή, με πολλές μουσικές, βόλτες, αρώματα και γεύσεις, κλεισμένη σε τείχη μήκους 2 χλμ. Στην είσοδο ένας μεγάλος χάρτης υποδεικνύει πού βρίσκονται τα κτίσματα που επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς των Σέρβων στη διάρκεια της σύρραξης των δύο κρατών, ενώ ακόμα και πάνω στο κέλυφος των κτιρίων αυτών μπορεί κανείς να διακρίνει την παλιά από τη νέα τοιχοποιία.  

Ενας δρόμος (Stradun ή Placa, κατά τους ντόπιους) μήκους 300 μ. είναι η μεγάλη περαντζάδα και ενώνει τις δύο βασικές πύλες (Pile και Ploce). Από αυτόν ξεκινούν σοκάκια που ακολουθώντας τα (πολλές φορές έπειτα από… ανάβαση πολλών σκαλιών) θα ανακαλύψετε το αληθινό Ντουμπρόβνικ. Για να βοηθήσουν μάλιστα οι αρχές, έχουν τοποθετήσει μπορντό πανό σε καθένα από αυτά, όπου καταγράφονται τα ονόματα όλων των καταστημάτων που υπάρχουν σε αυτό – ώστε να μην ανεβοκατεβαίνει κανείς τις σκάλες ψάχνοντας. Ενα μικρό tip, για να μπορέσετε να προσανατολιστείτε εύκολα και γρήγορα, είναι ότι στη μία άκρη του Stradun βρίσκεται το καμπαναριό και στην άλλη το ρολόι. Το ευχάριστο επίσης είναι ότι μέσα στην παλιά πόλη απαγορεύεται η κυκλοφορία των τροχοφόρων κι έτσι, παρά την κοσμοσυρροή, η βόλτα είναι απολαυστική.

Η πόλη από ψηλά

Επειδή καλό είναι να ξέρετε τι έχετε να… αντιμετωπίσετε, μια πρόταση είναι να ανεβείτε με το τελεφερίκ έως την κορυφή του Srdj (http://www.dubrovnikcablecar.com/), από όπου μπορείτε να δείτε όλη την παλιά πόλη, την Αδριατική και τα νησιά της. H θέα είναι μαγευτική και -αν δεν φυσάει πολύ- θα απολαύσετε έναν ωραίο καφέ με το Ντουμπρόβνικ στα πόδια σας. Η διαδρομή είναι πολύ μικρή (ούτε 5 λεπτά), αλλά αξίζει τον κόπο. Το όχημα κινείται υπερβολικά αργά και κοντά στο έδαφος, οπότε, ακόμα κι αν φοβάστε τα ύψη, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Κατεβείτε ξανά και αρχίστε το περπάτημα κατά βούληση. Γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια στα παράθυρα και μπουγάδες απλωμένες κατά πλάτος φανερώνουν την ύπαρξη των κατοίκων και οι πάμπολλες γκαλερί την αγάπη τους για την τέχνη. Κάθε τόσο, να σου κι ένα καφέ ή εστιατόριο για μια στάση και ξανά στο δρόμο. Με τη μέθοδο αυτή ανακαλύψαμε δυο-τρεις θησαυρούς (σίγουρα υπάρχουν τόσοι κι άλλοι τόσοι). Πρώτα απ’ όλα, ένα wine bar που έγινε το στέκι μας. Λέγεται Dvino (Palmotićeva 4a, http://www.dvino.net/) και σερβίρει (και) σε ποτήρι περισσότερα από 60 κρασιά (ντόπια και ξένα) με νοστιμότατα… συμπαρομαρτούντα, όπως πλατό αλλαντικών και τυριών. Ιδιοκτήτης του ο Σάσα Λούσιτς, γνώστης του αντικειμένου του, που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε τον κροατικό αμπελώνα. Επόμενο, κοντά στο λιμάνι, είναι το εστιατόριο Lokanda Peskarijia (Na Ponti bb), για μύδια, χταποδοσαλάτα, καλαμάρια, ριζότο θαλασσινών και ψάρια.

Ανηφορίζοντας προς την πλατεία Luža, στο ανατολικό άκρο του Stradun, μία ακόμη στάση, στο Gradskavana, θεωρείται απαραίτητη. Πρόκειται για το πιο παλιό καφενείο της πόλης, καθώς λειτουργεί από τον 16ο αιώνα. Ανακαινισμένο τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο απόλυτο «στρατηγικό» σημείο – με θέα στην περαντζάδα και στo πιο συνηθισμένο σημείο για ραντεβού (ό,τι ήταν κάποτε ο Μπακάκος στην Αθήνα), τη στήλη του Ορλάντο. (Ο μύθος λέει ότι τον 9ο αιώνα ο Ορλάντο με το στόλο του απελευθέρωσε το Ντουμπρόβνικ έπειτα από 15μηνη πολιορκία των Σαρακηνών.) Στο Gradskavana θα πιείτε πολύ καλό καφέ ή απεριτίφ, αλλά εκείνα που ξεχωρίζουν είναι τα εξαιρετικά παραδοσιακά γλυκά που σερβίρει.

Παίζοντας στο «Game of Thrones»

Προγραμματίστε μια περιήγηση στα τείχη, που θεωρούνται το πιο σημαντικό αξιοθέατο – το 2015 τα περπάτησαν σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Καλό είναι να ξεκινήσει κανείς πριν ανέβει πολύ ο ήλιος – διαφορετικά ένα καπέλο και ένα μπουκαλάκι νερό είναι απαραίτητα. Τα τείχη είναι χτισμένα σε διαφορετικές περιόδους – από τον 12ο μέχρι και τον 17ο αιώνα. Το βλέμμα περιπλανιέται άλλοτε στις κεραμοσκεπές και άλλοτε στην Αδριατική. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορεί να δείτε μικρές λεπτομέρειες που δεν θα μπορούσε κανείς να τις φανταστεί, όπως ένα μικρό μποστάνι ανάμεσα στα σπίτια στο βόρειο κομμάτι. Επίσης, μπορείτε να φωτογραφηθείτε (μαζί με τους χιλιάδες άλλους επισκέπτες, γι’ αυτό υπομονή) σε έναν πυργίσκο με κάγκελα, στη βόρεια πλευρά, και να φανταστείτε ότι πρωταγωνιστείτε στο «Game of Thrones» – άλλωστε, πολλές σκηνές της σειράς έχουν γυριστεί εδώ. Μετά το δίωρο περπάτημα (τόσο περίπου θα χρειαστείτε για να «περικυκλώσετε» την πόλη), αξίζετε ένα καλό γεύμα δημιουργικής τοπικής κουζίνας. Μια πρόταση βρίσκεται μόλις βγείτε από τη δυτική πύλη και ονομάζεται Nautika (Brsalje no. 3). Πολυτελές, έχει δύο βεράντες με θέα στους πύργους Lovrijenac και Bokar και στεγάζεται στο κτίριο όπου παλαιότερα λειτουργούσε η ναυτική σχολή της πόλης.

Ωστόσο, τη γευστική αποκάλυψη της εκδρομής μας τη βρήκαμε όταν απομακρυνθήκαμε από την παλιά πόλη. Φτάνοντας στο προάστιο Babin Kuk και με ένα σημείωμα στο χέρι (μας το είχε γράψει η ξεναγός μας όταν της ζητήσαμε ένα μέρος όπου τρώνε οι ντόπιοι), αναζητήσαμε την Κonoba Ρivnica Dubravna (Mali Stradun). Το περιβάλλον δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά οι γεύσεις… Κρεατικά (κάθε είδους), λαχανικά λεπτοκομμένα (όλα στα κάρβουνα και ο ψήστης εξαιρετικός), πατάτες τηγανητές και σαλάτες. Αυτά μόνο και όλα άψογα.

Φύση, κρασί και δαλματικές ακτές

Υστερα από τρεις ημέρες που μετρήσαμε με τα πόδια κάθε σπιθαμή των πλακόστρωτων της παλιάς πόλης, αποφασίσαμε να απομακρυνθούμε λίγο. Ο οργανωτικός νους της παρέας συγκάλεσε συνέλευση και έτσι προέκυψαν τρεις εκδρομές – πραγματοποιήσαμε και τις τρεις.

Η πρώτη ήταν μια απόδραση μιας ημέρας στο Trsteno, 21 χλμ. από το Ντουμπρόβνικ. Εδώ βρίσκεται ένα τεράστιος βοτανικός κήπος – διαθέτει και ρωμαϊκό υδραγωγείο. Στην ουσία είναι δενδροκομείο και ξεκίνησε να δημιουργείται στα τέλη του 15ου αιώνα, όταν oι Gozze, οικογένεια ευγενών της περιοχής, άρχισαν να παραγγέλνουν σπόρους και φυτά στους καπετάνιους από τα ταξίδια τους. Φανταστείτε, λοιπόν, τον πλούτο της βλάστησης!

Η επόμενη ήταν μια ολοήμερη εκδρομή στην Κόρτσουλα. Οι Δαλματικές ακτές φημίζονται για τα νησιά τους και η Κόρτσουλα, έκτασης 279 τ.μ., είναι ένα τυπικό παράδειγμα. Εχει, όμως, και μία ακόμη ιδιαιτερότητα: λέγεται (χωρίς να έχει αποδειχθεί) ότι εδώ γεννήθηκε ο Μάρκο Πόλο. Το «σπίτι» του είναι επισκέψιμο και φημολογείται ότι, κοιτώντας τη θάλασσα από το επάνω πάτωμα, ο εξερευνητής εμπνεύστηκε τα ταξίδια του. Για να έρθετε στο νησί, θα χρειαστεί να κάνετε μια διαδρομή που περνάει από την πόλη Ston και από εκεί στο Orebic για να επιβιβαστείτε στο φέρι. Ο δρόμος διασχίζει αμπελώνες – εδώ φύεται η διάσημη ντόπια ποικιλία Plavac Mali («μικρό μπλε») που παράγει εξαιρετικό κόκκινο κρασί. Επισκεφτείτε ένα από τα οινοποιεία και δοκιμάστε το. Αξίζει.

Το μικρό λιμανάκι Cavtat, 15 χλμ. από το Ντουμπρόβνικ, ήταν η τρίτη εκδρομή μας. Το επισκεφτήκαμε για απογευματινό καφέ και βόλτα. Κάποτε ήταν το καταφύγιο των κατοίκων του Ντουμπρόβνικ, αλλά σήμερα είναι τουριστικό θέρετρο με πολλά γιοτ. Αφήστε για λίγο το παραλιακό μέτωπο και περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της μεσαιωνικής πόλης – θα σας κερδίσει.

Για να έχετε μια ευχάριστη και ξεκούραστη διαμονή στο θέρετρο της Αδριατικής.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΕΔΩ

Από αέρος: Aπό το «Ελευθέριος Βενιζέλος» πραγματοποιούνται πτήσεις από πολλές εταιρείες (Aegean, Lufthansa, Austrian, Croatia). Το αεροδρόμιο απέχει 20 χλμ. από την πόλη.

Από θαλάσσης: Το λιμάνι Gruz για τα φέριμποτ απέχει 4 χλμ.  

Διαμονή

Επειδή τα ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα στην πόλη είναι πολύ λίγα, με τιμές κάπως αυξημένες, σας προτείνουμε να κλείσετε «εκτός». Εναλλακτικά, στη χερσόνησο του Λάπαντ, που απέχει μόλις 2-3 χλμ. από το ιστορικό κέντρο (υπάρχει πολύ συχνή συγκοινωνία και τα ξενοδοχεία συνήθως πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια με δικά τους μέσα), έχει δημιουργηθεί μια «ξενοδοχειούπολη» με πολλές επιλογές, όπως το Dubrovnik Hotel (Setaliste Kralja Tomislava 16- www.hoteldubrovnik.hr). Υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις, όπως το Hilton Imperial (Marijana Blazica 2 – dubrovnik.hilton.com), που βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο της παλιάς πόλης, ή η Villa Dubrovnik boutique hotel δίπλα στη θάλασσα, λίγο έξω από τα τείχη (Vlaha Bukovca 6, http://www.villa-dubrovnik.hr/).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Επειδή το ωράριο των εστιατορίων είναι «ευρωπαϊκό», φροντίστε για το δείπνο σας εγκαίρως.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Υπάρχουν δεκάδες φρούρια, ναοί και μοναστήρια. Μια μικρή επιλογή:

• Knezev dvor (ήτοι το ιστορικό μουσείο στο παλάτι του κυβερνήτη). Από τα πιο σημαντικά μνημεία της κροατικής αρχιτεκτονικής, το κτίριο του 15ου αιώνα, λόγω της εξαιρετικής ακουστικής του, φιλοξενεί συχνά, εκτός από τα εκθέματα του μουσείου, και συναυλίες.

• Η μεγάλη βρύση του Ονούφριο. Πήρε το όνομά της από τον Onofrio della Cava από τη Νάπολη, που τη σχεδίασε το 1438. Θα τη δείτε μόλις μπείτε από τη δυτική είσοδο.

• Το παλιό λιμάνι και το Ναυτικό Μουσείο. Η ιστορία της πόλης είναι γεμάτη θάλασσα. Οχι μόνο στο παρελθόν (υπήρξε η τρίτη ναυτική δύναμη στον κόσμο), αλλά και στο παρόν (βασικές πηγές της οικονομίας της χώρας σήμερα είναι ο τουρισμός και οι κρουαζιέρες αλλά και οι θαλάσσιες μεταφορές). Θαυμάστε τις τρεις αψίδες-πύλες του 12ου αιώνα και μπείτε στο Ναυτικό Μουσείο, που στεγάζεται στο φρούριο του Αγίου Ιωάννη, για να δείτε τους πιο σημαντικούς σταθμούς μιας ναυτικής ιστορίας 18 αιώνων.

• Ο ναός του Αγίου Βλασίου (18ος αιώνας). Είναι αφιερωμένος στον πολιούχο του Ντουμπρόβνικ, ο οποίος πιστεύεται ότι απέτρεψε κατάληψη της πόλης από τους Βενετούς.

• Δομινικανικό μοναστήρι (14ος αιώνας): Με πανέμορφο αίθριο και πολλούς πίνακες εκπροσώπων της ζωγραφικής σχολής της πόλης από τον 15ο και τον 16ο αιώνα.

ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Μπορείτε να την προμηθευτείτε σε 47 σημεία και θα τη χρησιμοποιήσετε για να επισκεφτείτε οκτώ ιστορικά μνημεία, να κυκλοφορείτε δωρεάν με τα ΜΜΜ, ενώ προσφέρει εκπτώσεις σε πολλά εστιατόρια και καφέ. Επιλέξτε μιας, τριών ή επτά ημερών. http://www.dubrovnikcard.com.

ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΘΕΛΗΣΕΤΕ

Κοντά στην Pile, δηλαδή τη δυτική είσοδο της πόλης (Brsalje 5), λειτουργεί γραφείο πληροφοριών του οργανισμού τουρισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή