Η συμφωνία επιτεύχθηκε, αλλά η κρίση παραμένει

Η συμφωνία επιτεύχθηκε, αλλά η κρίση παραμένει

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον την προηγούμενη εβδομάδα, επειδή έφτασαν σε συμφωνία, ώστε να δώσουν περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα και, τελικά, να αλλάξουν τους όρους εξυπηρέτησης του τεράστιου δημοσίου χρέους της χώρας. Ωστόσο η συμφωνία δεν περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για τα οποία να μπορεί κανείς να πανηγυρίσει.

Η Ελλάδα μόνο τυπικά δεν έχει χρεοκοπήσει, κατά τα άλλα είναι τελείως χρεοκοπημένη. Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μεγαλύτερο από 300 δισ. ευρώ ή περίπου 180% του ΑΕΠ, ποσό που δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα αποπληρώσει στο ακέραιο. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού η Ελλάδα το οφείλει στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Επειτα από τη συνάντηση που διήρκεσε 11 ώρες την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι θα δανείσουν στην Ελλάδα άλλα 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ώστε να τη βοηθήσουν να αποπληρώσει το χρέος της και ότι θα το αναδιαρθρώσουν σε κάποιον βαθμό, πιθανότατα μειώνοντας το επιτόκιο δανεισμού και επεκτείνοντας την περίοδο χάριτος, αλλά όχι πριν από τα μέσα του 2018.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να στύψουν περισσότερο την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, οι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να ζητούν και άλλες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Επιθυμούν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Μία χώρα που αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό και όπου υπάρχει σταθερότητα ίσως να μπορούσε να πετύχει αυτόν τον στόχο, αλλά είναι γελοίο να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί την επίτευξη του πιο ρεαλιστικού πλεονάσματος: 1,5% του ΑΕΠ.

Το να καθυστερήσει κανείς την ουσιαστικότερη ελάφρυνση χρέους μέχρι το 2018 υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Τον Ιανουάριο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 24,4% και η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει δανείσει και αυτό χρήματα στην Ελλάδα, υπολόγισε πρόσφατα ότι αν παραμείνει ως έχει το ελληνικό χρέος, τότε θα φτάσει στο 250% του ΑΕΠ. Η Γερμανία, η οποία έχει δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και οι υπόλοιπες χώρες απλώς δεν διαθέτουν άλλες ιδέες ώστε να επιλύσουν την ελληνική κρίση εκτός. Η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ δεν θέλει να δεσμευθεί σε σχέση με την αναδιάρθρωση χρέους πριν από τις εκλογές του 2017, δεδομένου ότι πολλοί Γερμανοί είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε πολιτική που οδηγεί στην οικονομική διάσωση της ελληνικής κυβέρνησης. Ενώ είναι κατανοητό οι Γερμανοί βουλευτές να διστάζουν να παραδεχθούν ότι το χρέος δεν θα αποπληρωθεί στο ακέραιο, η καθυστέρηση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση χρέους δεν πρόκειται να κάνει το πρόβλημα να εξαφανιστεί.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, καλά θα έκανε να ασκήσει πίεση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσαν ότι δεν θα ζητήσουν την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού για την εκταμίευση νέων δανείων προς την Ελλάδα, μέχρι οι Ευρωπαίοι υπουργοί να ποσοτικοποιήσουν πόσο θα μειώσουν το ελληνικό χρέος μέσω της αναδιάρθρωσης, ακόμη και αν η τελική συμφωνία δεν εφαρμοστεί μέχρι το 2018. Η κρίση δεν θα τελειώσει ποτέ αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθήσουν να πιέζουν για την εφαρμογή μιας πολιτικής που έχει αποτύχει επανειλημμένως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή