Δεν δέχονται δωρεάν τους ασφαλισμένους οι γιατροί ΕΟΠΥΥ

Δεν δέχονται δωρεάν τους ασφαλισμένους οι γιατροί ΕΟΠΥΥ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες στον χώρο της Υγείας από εργαζόμενους στα νοσοκομεία, συμβεβλημένους γιατρούς και λοιπούς παρόχους που παρά την πρόσφατη παραίνεση του αναπλ. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, δεν αντέχουν άλλο να «βάζουν πλάτη».

Ετσι από σήμερα οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ξεκινούν επίσχεση εργασίας που σημαίνει ότι δεν θα δέχονται δωρεάν τους ασφαλισμένους. Διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση εξόφλησης οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ. Οπως αναφέρουν δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016, ενώ έχουν εκδοθεί τιμολόγια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ήδη φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις 4.500 ευρώ για εισόδημα που δεν έχει εισπραχθεί.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει εξαγγείλει την κινητοποίηση, συνιστά στα μέλη της να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία. Για όσο διάστημα διαρκέσει η κινητοποίηση, οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης.

Με ένα συμβολικό δεκάλεπτο αποκλεισμό της λεωφόρου Κηφισίας χθες νωρίς το πρωί, οι εργαζόμενοι στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ» διαμαρτυρήθηκαν για την υποστελέχωση του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, το νοσοκομείο θα έπρεπε να έχει 202 γιατρούς και έχει 150, εκ των οποίων οι 15 είναι επικουρικοί και περίπου 40 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του έτους. Αντί για 400 νοσηλευτές το νοσοκομείο έχει 206 και αναλογεί ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα έξω από το υπουργείο Υγείας (8 π.μ.) και οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο που εκτός από την υποστελέχωση εγείρουν και θέμα υποχρηματοδότησης. Οπως αναφέρουν για το α΄ πεντάμηνο του 2016 το Δρομοκαΐτειο χρηματοδοτήθηκε μόνο με 300.000 ευρώ από το σύνολο της χρηματοδότησης που θα λάβει εφέτος, ύψους 4 εκατ. ευρώ, αδυνατώντας να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις σε προμηθευτές και εργαζομένους.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων που καταγγέλλουν τον αρμόδιο αναπλ. υπουργό κ. Πολάκη ότι δεν πιέζει την ΗΔΙΚΑ να ενσωματώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ τους κανόνες ορθής συνταγογράφησης εξετάσεων (αριθμητικά όρια, έλεγχοι κ.ά.). Οπως αναφέρουν, όσο δεν εφαρμόζονται οι κανόνες, τόσο οι εξετάσεις συνταγογραφούνται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον βέβαιο ότι τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια θα υποστούν για τέταρτη συνεχή χρονιά clawback και rebate «που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν τις περισσότερες μονάδες στην οριστική διακοπή της λειτουργίας τους».

Η αιτία καθυστέρησης

Από τα μέσα Ιουλίου και όχι από σήμερα –όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός– θα ισχύσει η δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Αιτία γι’ αυτή την καθυστέρηση είναι η μη έγκαιρη προσαρμογή και προετοιμασία των πληροφορικών συστημάτων των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίζουν κατά την εκτέλεση των συνταγών ποιοι ανασφάλιστοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για να λαμβάνουν εντελώς δωρεάν φάρμακα και ποιοι θα πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή επί της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.

Με την εν λόγω εγκύκλιο καλούνται οι διοικήσεις των νοσοκομείων, μεταξύ άλλων, να ορίσουν άμεσα την υπηρεσία του νοσοκομείου που θα διευκολύνει τους ανασφάλιστους στις σχετικές διαδικασίες, μέχρι να λειτουργήσουν τα γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή