Πλήγμα για τον τουρισμό της Γαλλίας οι κινητοποιήσεις

Πλήγμα για τον τουρισμό της Γαλλίας οι κινητοποιήσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την ώρα που οι τουριστικές επιχειρήσεις της γαλλικής πρωτεύουσας πασχίζουν να ξεπεράσουν το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκαν από τις επιθέσεις των ισλαμιστών τον περασμένο Νοέμβριο, η πόλη αντιμετωπίζει νέα απειλή από το κύμα διαδηλώσεων και απεργιών, με αφορμή τον αμφιλεγόμενο νόμο μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. Αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε αποδέκτη απηύθυναν χθες οι επικεφαλής των επιμελητηρίων, τονίζοντας ότι, αν τα πράγματα συνεχισθούν ως έχουν, το Παρίσι θα πάψει να αποτελεί τον πλέον δημοφιλή προορισμό παγκοσμίως για τους τουρίστες.

Από τη μεριά τους, τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των εκατομμυρίων επισκεπτών και θεατών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Το Euro 2016 αρχίζει στις 10 Ιουνίου.

«Οι σκηνές πολεμικής εξέγερσης στο κέντρο του Παρισιού, που προβλήθηκαν σε όλον τον κόσμο, ενισχύουν το συναίσθημα του φόβου και καλλιεργούν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα άγχους. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να περισώσουμε την τουριστική περίοδο, δίνοντας τέλος στους αποκλεισμούς αυτούς, οι οποίοι προβάλλονται παντού», αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωσή ο επικεφαλής του τουριστικού επιμελητηρίου της γαλλικής πρωτεύουσας Φρεντερίκ Βαγετού.

Σύμφωνα με την Εβελίν Μες, πρόεδρο της ομοσπονδίας ξενοδοχείων της περιοχής της πρωτεύουσας, οι κρατήσεις για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου σημειώνουν μείωση της τάξης του 20% με 50%, ανάλογα με το δημοτικό διαμέρισμα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι γαλλικές αρχές εγκαινίασαν χθες εκστρατεία με στόχο να καθησυχάσουν τους ξένους επισκέπτες, βεβαιώνοντάς τους ότι η γαλλική πρωτεύουσα συνεχίζει να αποτελεί ασφαλή προορισμό. Της προσπάθειας ηγούνται ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και η περιφερειάρχης Βαλερί Πεκρές.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία στο Παρίσι μειώθηκαν κατά 9,1% το πρώτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι διανυκτερεύσεις Ιαπώνων τουριστών μειώθηκαν κατά 56% στο πρώτο τρίμηνο, των Ρώσων 35% και των Κινέζων 13,9%.

Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς περίπου 500.000 άνθρωποι εργάζονται στον τουριστικό τομέα στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, γεγονός που καθιστά τον τουρισμό τη μεγαλύτερη βιομηχανία της περιοχής.

Την ίδια ώρα, περί τα 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένεται να συρρεύσουν στο Παρίσι για τη διοργάνωση του Euro 2016.

Το συνδικάτο CGT, όμως, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, επιμένει στην πραγματοποίηση εθνικής ημέρας δράσης κατά του νόμου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στις 14 Ιουνίου, με μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και απεργίες στα μέσα μεταφοράς και στα αεροδρόμια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή