Ν.Δ.: «Σφοδρό πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα»

Ν.Δ.: «Σφοδρό πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως απόδειξη του συντριπτικού πλήγματος που έχει επιφέρει στο περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της πρώτης φοράς Αριστερά εκλαμβάνουν στον τρίτο όροφο της Συγγρού την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει άρον άρον την τροπολογία για τις εξωχώριες εταιρείες, αντικαθιστώντας την με νέα που θα απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στη διοίκηση και στο μετοχικό κεφάλαιο offshore. Οσο για τη διορθωτική τροπολογία που η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει, η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά κλειστά τα χαρτιά της και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μόλις την εξετάσει λεπτομερώς.

Η Συγγρού εξακολουθεί να διατηρεί υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το θέμα, «συρόμενη» από την «κατακραυγή» του συνόλου της κοινωνίας (ακόμη και της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, που στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο έκανε λόγο για «οφσάιντ» της κυβέρνησης). Χθες η Ν.Δ. εξαπέλυσε νέα επίθεση, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά ως ηθικούς αυτουργούς υπουργούς της κυβέρνησης, που εμπνεύστηκαν την επίμαχη ρύθμιση για να καλύψουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, η κυβερνητική πρωτοβουλία για την κατάθεση διορθωτικής τροπολογίας είναι μία τακτικιστική κίνηση της κυβέρνησης, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία την έχει φέρει ενώπιον του κομματικού της ακροατηρίου και όχι μόνο το «στραπατσάρισμα», όπως το έθεταν, του «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς. Οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι στόχευση της τροπολογίας που προκάλεσε γενική κατακραυγή δεν ήταν να προσφερθεί κάλυψη σε πρόσωπα του «παλαιού» συστήματος, αλλά σε βουλευτές και υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, στον τρίτο όροφο της Συγγρού θεωρούν ότι η κατάθεση διορθωτικής τροπολογίας που ανακοινώθηκε χθες από τα χείλη της κυβερνητικής πορτ παρόλ δεν είναι παρά επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Αν και η Ν.Δ. επιφυλάσσεται να εξετάσει αναλυτικά την τροπολογία, για να καθορίσει τη στάση της στη σχετική ψηφοφορία, κομματικές πηγές εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της διάταξης. Κι αυτό, διότι στη Συγγρού εκτιμούν ότι, εφόσον το τελικό κείμενο ανταποκρίνεται στη χθεσινή περιγραφή της κ. Ολγας Γεροβασίλη, ενδέχεται να συναντήσει κωλύματα συνταγματικότητας και να αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο. Δεν απέκλειαν, μάλιστα, η ρύθμιση να βρει μπροστά της τοίχο και από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

«Περιμένουμε να δούμε την τροπολογία, για να καθορίσουμε τη στάση μας», διαμηνύουν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. Τούτων δοθέντων, μένει να φανεί αν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να παρέμβει στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, αν και πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι θα το κάνει αν ο κ. Αλέξης Τσίπρας τού πετάξει το γάντι.

Στη Ν.Δ. θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα να σηκώνουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, με αιχμή τους άξονες της οικονομίας, της φορολογίας αλλά και του προσφυγικού. Σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέπτεται το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τη Σάμο, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή