Συρία: Μαίνονται οι μάχες στη Ράκα και το Χαλέπι

Συρία: Μαίνονται οι μάχες στη Ράκα και το Χαλέπι

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισαν να μαίνονται σήμερα οι μάχες ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και την αραβοκουρδική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στην επαρχία της Ράκας, στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν στην επαρχία του Χαλεπιού, δυτικά της Ράκας, ανάμεσα σε οργανώσεις ανταρτών και το ΙΚ, που αποπειράται να τους εκδιώξει από προπύργιά τους κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η σημερινή είναι η όγδοη ημέρα της εφόδου που εξαπέλυσαν στο βόρειο τμήμα της Ράκας οι ΣΔΔ με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η επαρχία, η ομώνυμη επαρχία της οποίας είναι η «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στη Συρία, βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της στα χέρια του ΙΚ.

Η προέλαση των ΣΔΔ τους επέτρεψε να ανακαταλάβουν «12 χωριά (…) βορειοδυτικά της πόλης της Ράκας τις τελευταίες 36 ώρες », δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στόχος τους είναι να καταλάβουν την πόλη Τάμπκα ώστε να είναι σε θέση να περικυκλώσουν τη Ράκα, ανατολικότερα.

Από την έναρξη της επιχείρησης της αραβοκουρδικής συμμαχίας την 24η Μαΐου, έχουν σκοτωθεί 79 τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένων 24 παιδιών που είχαν στρατολογηθεί από το ΙΚ, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Δεν είναι διαθέσιμοι απολογισμοί των θυμάτων μεταξύ των αμάχων ή στις τάξεις των ΣΔΔ.

Στην επαρχία του Χαλεπιού, είναι αντιθέτως το ΙΚ αυτό που έχει εξαπολύσει επίθεση από την Παρασκευή, έχοντας στο στόχαστρό του δύο πόλεις που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, την Άζαζ και τη Μάρεα.

Οι αντάρτες προσπάθησαν να εξαπολύσουν αντεπίθεση σήμερα αλλά απέτυχαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΙΚ εμπόδισε την αντεπίθεση κυρίως με έναν βομβιστή-καμικάζι ο οποίος σκότωσε έξι μαχητές των ανταρτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Η μάχη εντείνεται» στην περιοχή, ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Από την Παρασκευή έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των μαχών περίπου 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Πάνω από 100.000 εκτοπισμένοι βρίσκονται στην περιοχή της Άζαζ, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, μετά τις διάφορες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τον Φεβρουάριο και μετά στην επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που κάλεσε χθες την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες υπολογίζει από την πλευρά της πως ο αριθμός των εκτοπισμένων στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 165.000.

Στην πόλη του Χαλεπιού, τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν όταν μια αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με την πολιτική άμυνα.

Στην Ιντλίμπ 23 πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από επιδρομές χθες βράδυ που το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι εξαπέλυσαν ρωσικά αεροσκάφη —κάτι που η Μόσχα διέψευσε— στην πόλη, τμήματα της οποίας ελέγχουν τζιχαντιστές και αντάρτες.

Η επαρχία Ιντλίμπ, όπως και η ομώνυμη πρωτεύουσά της, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του λεγόμενου Στρατού της Κατάκτησης, μιας συμμαχίας που έχουν συγκροτήσει το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία), άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις και ισλαμιστές αντάρτες.

Από το 2011 ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή 280.000 και πλέον ανθρώπων και έχει τρέψει σε φυγή εκατομμύρια άλλους.

Στο μεταξύ στην Ουάσινγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις, οι στρατιώτες αυτοί δεν βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και τραυματίστηκαν από θραύσματα.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 300 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας σε ρόλο συμβούλων και εκπαιδευτών των ανταρτών που πολεμούν εναντίον του ΙΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή