Ανοιχτά ζητήματα άφησε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη

Ανοιχτά ζητήματα άφησε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτά ζητήματα άφησε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπουργών και επικεφαλής της τρόικας το βράδυ της Τρίτης με βασικότερο αυτό των «κόκκινων» δανείων. Αντιθέτως, φαίνεται πως τα ζητήματα του ασφαλιστικού «έκλεισαν», ενώ η κυβέρνηση ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη, την κατάθεση τροπολογιών που θα ρυθμίζουν τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, σε μία προσπάθεια να κλείσει τον έλεγχο ή το μεγαλύτερο μέρος του, ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα επαναφέρει το καθεστώς παροχής φθηνής ρευστότητας (waiver) προς τις ελληνικές τράπεζες. Απόφαση που θα εξαρτηθεί από το βαθμό ανταπόκρισης της κυβέρνησης στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων.  

Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτου, Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη και Περιβάλλοντος, κ. Π. Σκουρλέτη, και των επικεφαλής των θεσμών, ότι «έχουμε κλείσει σχεδόν τα πάντα», αλλά «υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες». Το ίδιο στέλεχος υποστήριζε ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν εκ νέου επαφές των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο αυτές να γίνουν απαραίτητα σε επίπεδο υπουργών.

Από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη προέκυψαν τα εξής:

1. «Κόκκινα» δάνεια: Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας, η συζήτηση δεν κατέληξε σε συμφωνία. Το θέμα αφορά στην πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί παραμένει ανοικτός. Ουσιαστικά το εν λόγω ζήτημα αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο «αγκάθι», όπως ανέφεραν από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν απέκλειαν να έχει ρυθμιστεί έως την Παρασκευή.

2. Αλλαγές στο ασφαλιστικό: Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χθες ότι έχει κλείσει τα θέμα του ασφαλιστικού. Ειδικότερα, οι 45.000 μικροεπαγγελματίες, που ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΓΑ (επειδή έχουν έδρα σε Δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο), δεν θα μεταφερθούν σε καθεστώς ΟΑΕΕ και θα συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς για τις αναπηρικές συντάξεις.

Επίσης, στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, οι ίδιοι παράγοντες διαβεβαίωναν ότι συμφωνήθηκε η περικοπή του ΕΚΑΣ να ισχύει από 1η Ιουνίου του 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2016. Ετσι, σημείωναν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν οι δικαιούχοι αναδρομικά τα ποσά που έλαβαν από τον Ιανουάριο, ενώ διευκρίνιζαν ότι για το επίδομα του Ιουνίου που καταβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα θα βρεθεί λογιστικός τρόπος για να μην επιστραφεί. Πάντως, παραμένει ανοικτό το τι θα γίνει με τη δημοσιονομική «τρύπα» των περίπου 80 εκατ. ευρώ που δημιουργείται για φέτος από την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιουνίου αντί της 1ης Ιανουαρίου.

3. Ενεργειακά ζητήματα: Σήμερα θα κατατεθούν οι τροπολογίες που απαιτούνται για τα θέματα που συμφωνήθηκαν, ενώ αρμόδιος παράγοντας ανέφερε πως ότι δεν έχει συμφωνηθεί θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο και ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή