Απειλές Αγκυρας προς Βερολίνο

Απειλές Αγκυρας προς Βερολίνο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Παρά τις αντιδράσεις της Αγκυρας και τις εκκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς το Βερολίνο για επίδειξη «κοινής λογικής», αύριο αναμένεται η ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις. Η πρόταση προς το Σώμα έχει συνταχθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό και τους Πράσινους και τιτλοφορείται «Σε ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων το 1915 και 1916», ενώ περιέχει την επίμαχη λέξη «γενοκτονία», που εξαγριώνει την Τουρκία, σε όλο το κείμενο. Η διαδικασία έρχεται ένα χρόνο μετά την ενέργεια του προέδρου της χώρας Γιόακιμ Γκάουκ να περιγράψει τη σφαγή ως «γενοκτονία», με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση της Αγκυρας. «Αν η Γερμανία παίξει τέτοιο παιχνίδι, θα πλήξει τις μελλοντικές μας σχέσεις, διπλωματικές, οικονομικές, πολιτικές, εμπορικές και στρατιωτικές», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η χρονική συγκυρία για την ψηφοφορία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία για να αναχαιτίσει το προσφυγικό κύμα και ενώ οι σχέσεις των δύο πλευρών σκοντάφτουν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η απελευθέρωση της βίζας  και οι επιδόσεις της γειτονικής χώρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «H Γερμανία πρέπει να είναι προσεκτική όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κουρτουλμούς. «Δεν πιστεύω ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα καταστρέψει αυτή τη σχέση για χάρη δύο τριών πολιτικών που πήραν την πρωτοβουλία και κατέθεσαν το ψήφισμα στην Μπούντεσταγκ», κατέληξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή